Aydın’ın Sultanhisar, Yenipazar ve Köşk ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçesinde yoğun olarak üretilen çilek bölgede işsizliği de ortadan kaldırıyor. Üretim nedeniyle çalışmak isteyen herkese iş olanakları da sağlanırken zorlu hayat mücadelesine rağmen iş bulup çalışanlar ekmek parası kazanabildikleri için mutlu oluyor.
Çalıştıranın 40 TL yevmiye ödediği çalışanın ise eline 35 TL para geçtiği Aydın ovasında erkeklerden daha çok kadınların çalışması ise dikkat çekiyor. Ağustos sıcağında işlenen tarlalar çilek dikimine hazır hale gelmesi için erkeklerden daha çok kadınlar çalışıyor. Yetişmesi yaklaşık 7 ay süren çilek meyvesinin meşakkatli yolculuğu toprağın derince işlenip içerisine su boruları yerleştirilmesi ile başlıyor. Türkiye’de her geçen gün kadına karşı pozitif ayrımcılık artarak devam etmesine rağmen kadının hayat mücadelesi daha çetin geçiyor. Haklarını elde eden kadınlarla hak arayışından çok ekmek mücadelesini sürdüren kadınların yaşam şartları çilek tarlalarında objektiflere bu şekilde yansıdı.
Türkiye’de gerek kadın hakkının gerekse özgürlük anlayışının çok uç noktalara ulaştığını belirten Mülkiye Türkyılmaz, 66 yaşında olmasına rağmen halen tarım işlerinde çalışmak zorunda olduğunu söyledi.
Zor da olsa sıhhati elverip namerde muhtaç olmadan ekmek parasını kazanabildiği için mutlu olduğunu belirten Mülkiye Türkyılmaz, “Ağzını açan kadın hakkından söz ediyor. Elbette kadın hakkı olmalı ama bu hak parası olana da olmayana da eşit dağıtılmalı. Yıllardır tarım işinde çalışırım. Sigorta ve emekliliğimiz olmadığı için halen çalışıyoruz. Bu yaşta bu şartlarda çalışmak kolay değil ama bizler ekmek paramızı kazanabildiğimiz için mutlu olan kadınlarız” diye konuştu.
Aydın'da Tarlalar Çilek Üretimine Hazırlanıyor
Türkiye’nin en fazla çilek üretimi yapılan illerinin başında gelen Aydın’da çiftçiler tarlalarını hazırlamaya başladı. Geçen yıl çilekten yüzü gülen çiftçi bu yıl da büyük umutlarla çilek üretimine başladı. Oldukça meşakkatli olan çilek üretimi için Aydınlı kadınlar gece gündüz çalışmaya başladı.