Aydın'da Turizm Hareketliliği Başladı

Aydın'da Turizm Hareketliliği Başladı

Türkiye’nin antik kent varlığı bakımından en zengin illeri arasında yer alan Aydın’da havaların ısınmasıyla birlikte turizm hareketliliği de başladı. Sınırları içerisinde yaklaşık 30 ayrı antik kente sahip Aydın’da 17 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan Kuşadası Kadıkalesi Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ziyarete açıldı.

Ege deniz ticaretinde çok önemli bir role sahip olan Samos Boğazı’nı denetleyecek bir noktaya kurulmuş olan Kadıkalesi/Anaia Höyüğü’nün Prehistorik dönemden Osmanlı’ya kadar çok uzun bir zaman aralığında da iskan gördüğü belirtildi. Kazılar sırasında ele geçen çanak çömlek buluntularından yola çıkılarak buradaki ilk yerleşimin günümüzden yaklaşık 6000 yıl önceye kadar gittiği belirlenirken ziyaretçiler Kadıkalesi’ne hayran kaldı.

42. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz’ın ev sahipliğinde Aydın Gençlik Merkezi öğrencileri ve davetliler Kadıkalesi’ni ziyaret etti. Kuşadası Kadıkalesi Kazısı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün ve arkeologların sunumu ile gerçekleşen ziyarette konuklar yaklaşık 6 bin yıllık tarihi barındıran Kadıkalesi’ne hayran kaldı.

“Öncelik kendi insanımıza tanıtmak”

Turizme vurgu yapmak üzere ‘Turizm haftası’ düzenlendiğini ve sahip olduğumuz değerleri öncelikle kendimiz bilmemiz gerektiğini kaydeden Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, “Aydın bölgesinin turizmde sahip olduğu en önemli ilgi alanı tarihi yerleşimlerdir. Şu anda Kadıkalesi’ndeyiz. Burası gün ışığına çıkarılmaya çalışılan bir bölge. Bizim gönlümüz istiyor ki sahip olduğumuz bu değerleri insanlığın hizmetine sunalım. Hem ondan bir kaynak elde edelim. Elde ettiğimiz kaynakla buraları daha geliştirelim gezilebilir hale getirelim. Turizm haftasının bir amacı da sahip olduğumuz bu değerleri öncelikle kendi insanımıza tanıtmak. Öncelikle Aydın merkezden, İzmir’den ve bölgemizin çeşitli yerlerden insanlarımızın buraları görmesini arzu ettik. Sahip olduğunuz değeri bilmiyorsak bunu değerlendirebilmemiz ve başkasına satabilmemiz mümkün değildir. Turizm sahip olduğunuz değerleri en iyi şekilde kullanmanızı gerektiriyor” dedi.

Kaymakam Aksoy, hedeflerinin kısa sürede Kadıkalesi’ni tamamen ziyarete açılıp turizme kazandırmak olduğunu belirterek bu yönde çalışma yapan ekibe ve çalışmalara önemli katkı sağlayan Kuşadası Belediyesi’ne teşekkür etti.

Kadıkalesi Kazısı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ise arkeolojik olarak yaklaşık 17 yılı geride bıraktıklarını ve bilimsel çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz ise Kadıkalesi’ni nitelikli tanıtılması amacıyla “Antik çağdan Osmanlı Bataryalığına Kadıkalaesi” adı ile program düzenlediklerini belirterek Kadıkalesi’nin ortaya çıkarılmasına ve tanıtılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Kuşadası olarak çok önemli doğal ve kültürel değerlere sahip olduklarını ve bunun sürdürülebilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Kuşadası Belediye Başkanı Ayşe Şerifoğlu ise “17 yıl önce çok güzel bir çalışma başlattık. Kuşadası Belediyesi olarak turizmin gelişmesi için çeşitli projeler üzerinde çalışmalarmıza devam ediyoruz” dedi.

Geçen yıla göre daha umutluyuz

Turizm sezonu için de bu yılın geçen yıla göre daha umut verici olduğunu ve şimdiden hareketliliğin başladığını ifade eden Şerifoğlu, “Bu yılı geçen yıldan daha iyi görüyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile