Aydin'da Yagisli Havalar Domatesi Vurdu

Aydin'da Yagisli Havalar Domatesi Vurdu

Aydin’da bu yil asiri yagisli geçen bahar ve yaz sezonu domateslerde hastaliga neden oldu. Hastaligin il genelindeki pek çok domates tarlasinda etkili oldugunu belirten üreticiler Tarim Müdürlükleri ve Ziraat Odalari yetkililerinden yardim istedi.

Türkiye’nin önemli domates üretim merkezlerinin basinda yer alan Aydin’da bu yil domates fideleri ve üründe çürüme hastaligi yasandi. Domateslerde yasanan bu sikintinin özellikle fidanlar meyveye durduktan sonra meydana gelen yagislarda yasandigini belirten Aydinli üreticilerden Fatma Sabanci, soruna çare bulamadiklarini söyledi.

Her yil bahçesinde az da olsa domates üretimi yaptigini ancak bu yil domates fidelerindeki sikintinin geçtigimiz yillara oranla daha fazla odlugunu belirten Sabanci, “Yagislardan sonra domates fideleri ve olgunlasmaya baslayan domateslerde çürüme yasanmaya basladi.

Organik üretime önem veriyoruz. Ancak ilaç kullanmaz isek hem fidanlarimiz kuruyacak hem de ürün alinamayacak gibi görünüyor. Yetkililerden sorunun çözümü konusunda destek bekliyoruz” dedi.

Kurak bir kis mevsimi geçiren Aydin’da çiftçiler kuraklik endisesi nedeniyle sikintili günler yasarken mevsim normalleri disinda gerçeklesen yagislar ise sebzelerde ayri bir sikintiya neden oldu. Aydin’in Sultanhisar, Kösk, Dalama, Efeler, Dalama ve Umurlu bölgelerinde domates üretimi yapan pek çok çifti domateslerde görülen hastalik nedeniyle zora düstü. Yagmurlardan sonra görülen hastalik nedeniyle ürün kalitesi ve rekolte düsüklügünden endise edildigini belirten Fatma Sabanci, “Son yillarda özellikle domateslerde bu sorunu yasamaya basladik. Domates fidesi yagmura gelmez. Sanirim yagislardan kaynaklanan bu sikintinin çözümü için yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile