Soğuk algınlığının virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarında bazı belirtilere yol açan hafif seyirli bir hastalık olduğunu belirten Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Gel, “Yüzlerce farklı virüs hastalığa neden olabilir. Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olduğundan yetişkinlere göre daha sık ve daha kolay hastalanırlar. Okul öncesi çocukların hatta bebeklerin sezon boyunca 6-10 kez soğuk algınlığı belirtisi göstermesi normal karşılanıyor. Özellikle Aydın’da sık sık değişen havaya karşı çocukların daha iyi korunması gerek” diyerek Aydınlıları uyardı.
Sabah kalktığında güne 3-4 derece ile başlayan Aydınlı bir vatandaşın öğleyin 18-20 derece sıcaklıkla karşılaştığını akşamüzeri de yine 8-10 dereceye inen bir hava sıcaklığı ile işten ya da okuldan döndüğünü belirten Uzman Dr. Ögür Gel, “Aydın’ın güzelleştiren bir özellik olan bu değişken havaya karşı kış mevsiminde dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
SOğuk algınlığına bağlı virüsün vücuda girdikten 1-3 gün sonra ilk belirtileri görülmeye başladığını kaydeden Uzman Dr. Gel, “Burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş, boğuk ses ve baş ağrısı en sık görülen şikayetler. Soğuk algınlığı genellikle hasta kişilerin öksürük-aksırıkla havaya saçtıkları virüs içeren hava partiküllerinin solunmasıyla veya virüsle kirlenmiş eşyalara temas ile bulaşır. Bu nedenle toplu yaşam alanlarında çocukların daha iyi korunması ve bulunulan ortamdaki havanın kaliteli olması sağlık için önem taşımaktadır” diyerek sınıfların ve evlerde odaların zaman zaman havalandırılmasını tavsiye etti.
“Doğal beslenin bol sıvı alın”
Değişken havası nedeniyle soğuk algınlığı nedeniyle Aydın her ne kadar dezavantajlı görünse de bitki örtüsü ve yetişen sebze ve meyveler bakımından çok avantajlı bir il odluğunu da belirten Uzman Dr. Özgür Gel, “Gribe ve soğuk algınlığına karşı ne kadar etkili sebze ve meyve varsa hepsi de Aydın’da mevcut. Öncelikle vücut direncini arttırmak için doğal beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Aydın’da incir, zeytin, zeytinyağının yanında pekmez her yerde bulunan bir gıda. Narenciyenin ana vatanı da Aydın. Bu nedenle yaş farkı gözetmeksizin herkes mevsim sebze ve meyvelerini tüketerek grip ve soğuk algınlığına karşı direncini arttırabilir” diyerek özellikle bu dönemlerde herkesin doğal beslenmesini tavsiye etti.
Aydın Havası Çocukları Daha Çok Etkiliyor
Türkiye’de 24 saatlik ısı farkının en fazla olduğu illerin başında yer alan Aydın’ın havasının çocukları daha çok etkilediği belirtildi. Bu nedenle çocukları çok fazla giydirmekten ziyade termal kıyafetlerle korunmasını öneren Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Gel, “Aydın’da giyinme de ciddi sorun. Çocuklar çok aşırı giyinmede terlemeden, hafif giyinildiğinde soğuktan hastalanıyor. Bu nedenle ebeynlerin kıyafet seçiminde dikkat etmelerini öneriyorum” dedi.