Aydın İl Genel Meclisi'nden Muğla İl Genel Meclisine Ziyaret

Aydın İl Genel Meclisi'nden Muğla İl Genel Meclisine Ziyaret

Aydın'ın Karpuzlu ve Muğla'nın Milas ilçelerinin sınırında kurulum aşamasındaki Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), Aydın ve Muğla İl Genel Meclislerinde sınır polemiğine neden olmuş ve iki ilin Meclis Başkanları polemiğin sona ermesi için bir araya gelme kararı almışlardı

Aydın'ın Karpuzlu ve Muğla'nın Milas ilçelerinin sınırında kurulum aşamasındaki Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), Aydın ve Muğla İl Genel Meclislerinde sınır polemiğine neden olmuş ve iki ilin Meclis Başkanları polemiğin sona ermesi için bir araya gelme kararı almışlardı. Alınan karar sonrası ilk ziyareti Aydın İl Genel Meclisi üyeleri Muğla'ya yaptı.
Rüzgar Enerjisi Santrali'nin bulunduğu sınırın çözüme kavuşturulması için Aydın'dan İl Genel Meclis Başkanı Akan Evren, Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Akşit, Meclis 2. Başkanvekili Turan Türkmen, CHP Grup Başkanvekili Zekeriya Diner, MHP Grup Başkanvekili Adil Gökçen, AK Parti Grup Başkanvekili Kadir Mutlu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı İsmail Kaya, Encümen üyeleri Semra Konaklı ve Erol Öz katıldı.
"DEMİRYOLU PROJESİNİ TEKRAR GÜNDEME ALALIM"
Muğla il Genel Meclisi'nin Aralık ayı 4. toplantısına katılan Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren ve meclis üyeleri, iki komşu ilin güçlerini birleştirerek daha iyi hizmetlere imza atması için çaba harcanacağını açıkladılar. Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, "Aydın ve Muğla illeri komşu illerdir. Ortak sorunları, ortak yapacakları işleri vardır. Daha önceki meclis döneminde gündeme gelen Denizli-Aydın-Çine â€"Yatağan-Güllük demir yolu projesi. Bu proje Denizli'nin sanayi ürünlerini Aydın'ın tarım ürünleri, Muğla'nın madenlerini öncelikle mermerlerini kısa yoldan ucuza taşıma ve ihracatı hızlandırma, projesidir. Bu proje, Aydın, Denizli ve Muğla İl Genel Meclislerinin girişimleri ile tekrar gündeme gelebilir. Güney Ege Kalkınma Ajansı'nda (GEKA) yaptığımız çalışmalar iki il için övünç kaynağıdır. Güney Ege Kalkınma Ajansı çatısı altında Aydın için, Muğla için ve komşumuz denizli için daha başarılı çalışmalar yapacağımıza inanıyorum" dedi.
TÜRBİN SAYISI 19'DAN 12'YE DÜŞÜRÜLDÜ
Aydın İl Genel Meclis Başkanı Akan Evren, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ile ilgili olarak son günlerde basında yer alan haberlerden sonra 7 Aralık tarihli İl Genel Meclisi toplantısında yeniden önerge verilerek, sınır tartışmasının tekrar komisyonlarca hazırlanacak raporlar doğrultusunda ortaya çıkacağını belirtti. Evren, "Son günlerde basında yer alan Milas-Karpuzlu sınırındaki SABAŞ Elektrik A.Ş.'ye ait Rüzgar Enerjisi Santralinden söz etmek istiyorum. İlgili firma 11 Ağustos 2008 tarihinde Aydın İl Özel İdaresi'ne Aydın Karpuzlu ilçesi Kazancıtepe, Turguttepe ve Oynalantepe mevkiinde 49 yıllığına kiraladığı 32,75 hektar alanda rüzgardan elektrik üretmek için gerekli 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapma talebinde bulundu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu gerekli incelemeleri yaptıktan sonra hazırladığı İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu 7 ağustos 2009 tarihli toplantıda oy birliği ile kabul edildi. Firma 22 Şubat 2010 tarihinde türbin sayısını 19'dan 12'ye düşürmek için, Türbin kapasitesini 1,2 Mw'den 2,0 Mw'ye çıkarmak için imar değişikliği talebinde bulundu. Değişiklik komisyon raporu meclisimizde 8 Nisan 2010 tarihinde onandı. Genel Sekreter imzalı yazımız Karpuzlu Kaymakamlığına gönderilerek sonuç bekleniyor" dedi.
KOMİSYON YENİ RAPOR HAZIRLIYOR
Aydın İl Genel Meclis Başkanı Evren, konunun basında yer almasının ardından verilen önerge sonrası, komisyonların tekrar rapor hazırlığı yaptığını belirterek, "Milas Karpuzlu sınırındaki tesis 1/100.000'lik Aydın, denizli ve Muğla Çevre Düzeni planında Aydın ili sınırları hudutlarında gösterilmektedir. Basında bu geniş bir şekilde yer aldı. Çözülemeyecek bir sorun değil. Bu konuda yeni bir önerge, Aydın İl Genel Meclisi'ne verildi. 7 Aralık 2010 tarihli meclis toplantımızda önerge oy Birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Özel İdare ve hukuk Komisyonlarına sevk edildi. Üç komisyon gerekli incelemeleri yaptıktan sonra Ocak ayında yapılacak İl Genel Meclisi toplantısında tekrar görüşülecek. Sorunun iki il genel meclisinde oluşturulacak komisyonlarca iyice irdelendikten sonra çözüme kavuşmaması için hiç bir neden yok. İki ilin İl Genel meclisleri olarak bir araya gelir, işbirliği yaparak ortak projeler de üretebiliriz" dedi.
"TEK BİR DOĞRU VARDIR"
Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı ve üyelerini Muğla'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "İki ili arasında sanki bir problem yaşanıyormuş havası estirildi. Aslında bizler İki ilin meclisleri olarak o kadar çok ortak üreteceğimiz projemiz var ki. Rüzgar Enerjisi Santrali'nin bulunduğu alan ile ilgili komisyonlar ortak bir çalışma yürütmesinde fayda var. İki ilin İmar ve Bayındırlık Komisyonları sürekli birbirleri ile temas halinde olarak konunun uzlaşı yoluyla çözüme kavuşacağına inanıyorum. Tek bir doğru vardır. Bizim amacımız da o doğruyu bulmak" dedi.
KOMİSYON BAŞKANLARI BİR ARAYA GELDİ
Aydın-Muğla ili sınırındaki sınır tartışması ile ilgili olarak raporları hazırlayan İmar ve Bayındırlık Komisyonları başkanları bir araya geldi. Muğla İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Halil Mutlu ile Aydın İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı İsmail Kaya, hazırlanan komisyon raporları ile ilgili görüş alışverişinde bulundular. Aydın İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı İsmail Kaya, "Komisyonumuza 7 Aralık'ta havale edilen önergenin içeriğinde daha önce hazırlanan komisyon raporunun tekrar ele alınacak. Komisyon olarak, Kazancıtepe, Turguttepe ve Oynalantepe'de yeniden inceleme yapacağız. İlgili kurumlardan belge ve bilgileri toplayarak Ocak ayındaki Meclis toplantısında raporumuzu tekrar sunacağız" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile