Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incir, küresel ısınmanın etkilerinin yoğun yaşandığı 2006-2007 ve 2007-2008 sezonlarında olumsuz yönde etkilendi. Söz konusu sezonlarda kuru incirde rekoltenin yarı yarıya düşmesi ve halen eski seviyesine ulaşamaması Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'ni harekete geçirdi.
Türkiye'nin kuru incir üretiminin yüzde 65'lik dilimini karşılayan Aydın ilinde yoğun incir üretimi yapılan yörelerde Aydın İl Özel İdaresi ve Aydın Ticaret Borsası ile işbirliğinde sulama göleti yapımına girişen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 4 adet gölet yapımı için 400 bin TL bağışta bulundu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin desteği ile yapımı tamamlanan Germencik Bozköy Göleti'nin açılışı Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın Milletvekilleri Atilla Koç, Mehmet Erdem, Mehmet Fatih Atay, Ahmet Ertürk, Ali Uzunırmak, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı'nın da aralarında bulunduğu kalabalık bir davetlinin katılımı gerçekleştirildi. Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bugüne kadar boşa akan suların, İl Özel İdaresi, Ege İhracatçı Birlikleri ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde sulama göletinde toplanması konusunda gösterilen işbirliğinin çok doğru bir model olduğunu söyledi. Coş;"Bu birlik ve beraberlik sayesinde Aydın'ın çözülemeyecek sorunu yoktur" dedi.
KURU İNCİRDEN 70 BİN KİŞİ GEÇİNİYOR
Türkiye'nin kuru incir ihracatından yıllık170-180 milyon dolar döviz girdisi elde ettiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay;"Üreticisi, işçisi, işletme ve firma çalışanı ile 70 bin civarında insan kuru incirden gelir elde ediyor ve geçimini sağlıyor. Birliğimizin maddi imkanları çerçevesinde, Valiliğimizin geçtiğimiz yıl başlattığı kampanya kapsamında 4 gölete 400 bin TL ile katkıda bulunduk. Bu gölet ve bunu takip edecek olanların kurak yıllarda başta incir olmak üzere Aydınımızın tarımsal ürün üretimine ve üreticilerine destek olacağını ümit ediyoruz. Kuru incirimize olan vefa borcumuzu ödemek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği olarak her zaman incirin ve incircinin yanında olduklarını anlatan Gabay şöyle konuştu: "Üreticilerimizin iyi tarım uygulamaları alanında bilinçlendirilmeleri ve aflatoksin bulaşıklığının azaltılması için başta Aydın Tarım İl Müdürlüğümüz, Aydın Ticaret Borsamız ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü olmak üzere üniversitelerimizle işbirliği halinde çalışmalar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Üreticimize yıllardır kurutma kereveti ve ilek torbası dağıttık ve önümüzdeki yıllarda da dağıtacağız. Ayrıca, Codex'te ve Avrupa Birliğinde limitlerin belirlenip yükseltilmesi için çabalıyoruz. Bu konuda, ulusal incir konsey çalışmalarında da bize önderlik yapan ve Birliğimize her zaman bilgi ve proje desteği veren Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Değerli Hocamız Prof. Dr. Ugun AKSOY'a huzurlarınızda teşekkürlerimizi borç biliyoruz. İhracatçılar olarak bizler, incirin üretimindeki, işlenmesindeki ve pazarlanmasındaki zorlukların bilincindeyiz ve ürünümüzün değerinde alınıp satılmasına çalışıyoruz. Kendimizden bir parça olarak gördüğümüz üretici ve tüccarlar ile birlikte, Dünya pazarlarında en kıymetli ürünlerden birisi haline gelen incire azami özen ve dikkati gösterirsek, incirimizin değerini koruyacağına ve iç ve dış piyasalarda hak ettiği saygıya kavuşacağına inanıyoruz."
BOZKÖY GÖLETİ 4 BİN 500 DÖNÜM ALANI SULAYACAK
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Aydın İl Özel İdaresi ve Aydın Ticaret Borsası'nın işbirliğinde yaklaşık 140 bin TL'ye mal edilen Bozköy Göleti'ne Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği 100 bin TL katkı sağladı. Yaklaşık 4 bin dekar incir ve 350 dekar sebze bahçesini sulama kapasitesine sahip olan Bozköy Göleti 75 bin metreküp su haznesine sahip. Bu sulama sezonunda tam beş kez dolacak olan Bozköy Göleti 375 bin metreküp suyu depolayıp, bitkilere can verecek.
Aydın İncirine İhracatçıların Göleti Cansuyu Verecek
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incir, küresel ısınmanın etkilerinin yoğun yaşandığı 2006-2007 ve 2007-2008 sezonlarında olumsuz yönde etkilendi