Aydın Sanayisi Şenlendi

Aydın Sanayisi Şenlendi

Aydın sanayinde yıllardır yaşanan çırak sıkıntısı bu yıl bir nebze olsun çözüldü

Aydın sanayinde yıllardır yaşanan çırak sıkıntısı bu yıl bir nebze olsun çözüldü. Binlerce üniversite mezunun iş sıkıntısı yaşadığı ülkemizde veliler ve öğrenciler gelecekte sıkıntı yaşamamak için şimdiden meslek edinemeye başladılar. Sanayide halen çırak sıkıntısı yaşandığını belirten yetkililer, işi iyi olan ve nam yapmış ustalar çırak bulurken bir çok esnafın halen çırak sıkıntısı yaşadığını belirttiler.
Aydın'da en fazla çırağa sahip olan ustalardan Fatih Özkar ve Reşat Bulut isimli tamirci, geçen yıllara oranla bu yıl daha fazla çırak geldiğini belirttiler. Genç nüfusa sahip Türkiye'de işsizliğin ciddi sorun olduğunu ancak, mesleksiz yetişen gençlerin daha ciddi sorun olduğunu belirten Reşat Bulut, "Bizim gençliğimizde zanaatı olmayana kız vermezlerdi. Daha sonra herkese kravat takıp masa başında çalışma hevesi tuttu. Hal böyle olunca gençler de sanayiye uzak kaldı. Devir değişti, şimdi işini iyi yapan ustalar daha iyi para kazanıp ekonomik krizden uzak yaşayınca gençler yeniden sanayiye yönlendirilmeye başladı. Maalesef Aydın sanayisinde bir çok usta emekli olup yaşı kemale ermesine rağmen iş yerini devredecek genç bulamıyor. Özellikle Aydın Esnaf Odaları Başkanı Sayın Hulusi Akşit'in telkinleri ve halkı bilinçlendirme çalışmaları sonucu, çırak sorunu yavaş yavaş çözülmeye başladı. Bu yaz sadece bizim tamirhaneye 6 çırak geldi. Onları gözümüz gibi bakıp mesleği en iyi şekilde öğretmeye çalışıyoruz" dedi.
"SANAYİ ZAYIFI OLAN ÖĞRENCİLERİN GELDİĞİ YER OLMAMALI"
Halk arasında meslek edinme konusunda ciddi bir yanlışın olduğunu belirten Aydınlı tamircilerden Fatih Özkar, bir çok velinin çocuğuna 'Zayıf getirirsen sanayiye gidersin' gibi anlamsız tehditte bulunduğunu belirterek "Maalesef çırak olmasını istediğimiz bazı çocuklardan 'Benim zayıfım yok' gibi ilginç cevaplarla karşılaşıyoruz. Oysa meslek edinmenin, çocuğun ilgi alanı olan bölüme yönlendirmenin derslerin zayıf olması ile alakası olmamalı. Yani bu yanlış tutumdan dolayı sanayiye gönderilen çocuklar cezalandırılıyor gibi yanlış bir izlenim vardı. Yaşanan ekonomik krizler ve üniversite mezunu işsizler bu yanlış inanışı biraz olsun kırdı. Bizce çocuğunun geleceğini düşünen herkes onu bir meslek edindirmelidir" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile