Aydın Tabip Odası Sigara Yasağının Devam Etmesini İstiyor

Aydın Tabip Odası Sigara Yasağının Devam Etmesini İstiyor

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, bir süre önce 4207 sayılı yasa kapsamında yürürlüğe giren ve kapalı alanlarda sigara içme yasağının delinmek istendiğini, herkesin temiz hava solumasını sağlayan 4207 sayılı yasanın delinmesini sağlayacak hiçbir girişime izin vermeyeceklerini belirtti

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, bir süre önce 4207 sayılı yasa kapsamında yürürlüğe giren ve kapalı alanlarda sigara içme yasağının delinmek istendiğini, herkesin temiz hava solumasını sağlayan 4207 sayılı yasanın delinmesini sağlayacak hiçbir girişime izin vermeyeceklerini belirtti.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, "Hatırlanacağı gibi Türkiye kapsamlı bir tütün karşıtı Kanun'a sahip olması nedeniyle Avrupa'da ve dünyada lider ülkelerin arasında yerini almıştır. Ancak yasa hem de toplumun büyük bir destek verdiği bugünlerde, İzmir Kahveciler Odası Başkanı tarafından "ticaret özgürlüğünü engellediği" görüşü ile önce Danıştay'a ve ardından Danıştay 10. Dairesi'nin başvuruyu yerinde bularak dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermesiyle yeni bir boyut kazanmıştır. Yasa halen Anayasa Mahkemesi'nde esastan görüşme sırasını beklemektedir. Biz Aydın Tabip Odası olarak ifade etmek isteriz ki; Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sının 56. maddesinde "herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı" olduğu belirtilmektedir. Hiçbir havalandırma ve klima sisteminin kapalı alanlarda tütün dumanının neden olduğu kanser yapıcı kirliliği temizleyemediği düşünüldüğünde, anayasanın amir hükmü gereğince hiçbir istisna gösterilmeden tüm kapalı alanların kanser yapıcı maddelerden temizlenmesi devletin temel ödevi olmalıdır. Öte yandan yine anayasanın ilgili amir hükmü gereğince kapalı mekanı olan işletmelerde çalışan insanların da "sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı"nın sağlanması gereklidir. Eğer 4207 sayılı Kanun Kahveciler Odası'nın istediği gibi kahvehanelerde uygulanmayacaksa bu işletmelerde çalışan ve bu işletmelere giden insanların sağlıklı yaşam hakları ihlal edilmiş olacaktır. Unutulmamalıdır ki sağlıklı yaşama hakkı ticaret hakkından üstündür" dedi.
"SON BİR YILDA 12 YILIN EN DÜŞÜK SİGARA TÜKETİMİ GERÇEKLEŞMİŞTİR"
19 Temmuz 2010 günü itibariyle yasanın birinci yaşını kutlayacaklarını ve son bir yılda son 12 yılın en düşük sigara tüketimi gerçekleştiğini kaydeden Dr. Atay "2010 yılının ilk üç ayında tüketilen sigara miktarı 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 20 azalmıştır. 2010 yılının ilk üç ayında 2008 yılının aynı dönemine göre 258 milyon paket daha az sigara tüketilmiştir. Daha önemlisi yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki bir yıl içerisinde zatürre ve astım nedenli hastane başvuruları bir önceki yıla göre 1 milyon 372 bin 857 azalmıştır. 4207 sayılı yasa nedeniyle son bir yılda hem birey ve toplum sağlığı iyileşmiş hem de bu hastalıklar için ödenen ilaç harcaması son bir yılda 96milyon 100 bin TL azalmıştır. Öte yandan iddiaların aksine son bir yılda işletme sayıları ikram sektöründe yüzde 2,7; alkollü içki sektöründe yüzde 3,0 ve yemek sektöründe yüzde 3,5 artış olmuştur. Benzer biçimde Aralık 2008'de 472 bin 250 olan kahvehane ve çay ocağı sayısı Nisan 2010'da 480 bin 638'e yükselmiştir. Ayrıca Aralık 2008'de kahvehane işletmelerinin ödediği vergi matrahı 61 milyon 855 bin 972 TL iken, bu matrah Aralık 2009'da 63 milyon 734 bin 192 TL'ye yükselmiştir. Bu işletmelerde çalışan personel sayısı ise Ağustos 2008'de 584 bin 082 iken, bu değer Aralık 2009'da 710 bin 633'e yükselmiştir. Özetle ulaşılan sonuçlar açıktır: 4207 sayılı yasa tütün endüstrisi haricinde hiç kimseyi zarara uğratmamaktadır" ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile