Nazilli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörlüğü işbirliğinde organize ettiği toplantıda "Kırsal Kalkınma Programı" ile yüzde 75'i Avrupa Birliği, yüzde 25'i Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden sağlanan kaynakla tarım sektörü ile kırsal alandaki yatırımların desteklenmesi anlatıldı. İstihdam ve Nazilli ekonomisine sıcak para girişinin sağlanmasının amaçlandığı toplantıya tarım sektöründen 500'ün üzerinde katılımcı ile bürokratlar ilgi gösterdi. Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, yaptığı konuşmada AB ve Türkiye hibe desteklerinden azami ölçüde faydalanabilmek için Nazilli'de 'proje ofisi' kuracaklarını ifade ederek, "Bu desteklerden maalesef ilimiz proje üretemediği için bugüne kadar yararlanamamıştır. Ama bundan sonra bu işin üzerine eğilerek Aydın tarımı için piyango niteliğindeki desteklerden azami şekilde yararlanmak için proje üreteceğiz" dedi.
AK Parti eski Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ve çok sayıda protokol üyesinin de katıldığı toplantıda ilk konuşan Aydın il Koordinatörü Erhan Çiftçi, önce TKDK ve IPARD programlarının kapsamlarını anlattı. Çiftçi, “TKDK tarafından uygulanacak olan IPARD Programı ile tarım, hayvancılık, su ürünleri, ( kırmızı ve kanatlı eti, süt ve süt işleme, arıcılık, kırsal turizm, yerel ürünler, tıbbi aromatik bitkiler, süs bitkileri gibi sektörler desteklenecektir. Destek kapsamındaki alanlar, projelerdeki; yapım işleri, makine-ekipman, hizmet alımları ve görünürlük harcamalarıdır. Kurumumuzun Misyonu Kırsal kalkınma programları çerçevesinde, AB ve uluslararası kaynaklardan sağlanan fonları hedef kitleye etkin şekilde ulaştırarak ulusal kalkınmaya katkı sağlamaktır. Kurumumuzun Vizyonu Ulusal ve uluslararası alanda saygın, güçlü kurumsal kapasiteyle kırsal kalkınma programlarının uygulanmasında belirleyici, yönlendirici ve güvenilir bir kurum olmaktır" dedi.
Dünyanın değiştiğini, tarım ve kırsal kalkınmanın da yeniden şekillendiğinin altını çizen Çiftçi, "Destek tutarının yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından sağlanacaktır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD Programı kapsamında belirlenen alanlarda yatırımlara 1 Milyar 165 Milyon Avro hibe desteği sağlayacak ve bu rakama faydalanıcı katkısı da eklendiğinde Türkiye için yapılacak toplam yatırım 2,5 Milyar Avroyu bulacaktır" diye konuştu.
"AMACIMIZ; AYDIN’A DESTEK, ÜRETİCİYE BEREKET"IPARD Programı kapsamında belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB Destek fonları ilk olarak 20 ilde yatırımcılara ulaştırılmaya başlandığını belirten Çiftçi,"2. uygulama dönemi kapsamında 2013 yılı itibarı ile Aydın ilinin içinde bulunduğu 22 il de dahil olmak üzere toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenerek tüm ilçeleri ile beraber Aydın ilimizin kalkınmasına katkı sağlanacaktır. IPARD fonlarının dağıtılması amacıyla TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü, Aydın'da Nisan 2012’de kurumsal alt yapısını tamamlayarak, 36 uzman, 7 destek ve 12 geçici personel ile faaliyetlerine başlamıştır. Kurumumuz merkezi tarafından 15 Şubat -15 Nisan arasında gerçekleştirilen genel ve bölgesel eğitimler başta olmak üzere, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı, İnşaat Mühendisleri Odası, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasından alınan eğitimler ile personelimizin uzmanlık ve bilgi birikimine katkıda bulunulmuştur. Amacımız IPARD Programı kapsamında, kurumumuzun verdiği minimum yüzde 50, maksimum yüzde 65’e kadar varan hibe destekleriyle, Tarım ve Hayvancılık sektörünün verimlilik ve rekabet gücünü artırmak. Tarım sektörünün modernizasyonuna katkıda bulunmak. Gıda işleme sektörüne yeni teknolojiler ve yenilikler sunmak, tarımsal ürünler için yeni pazar fırsatları yaratmak. Birincil ürünlerin üretiminde sürdürülebilirlik sağlamak. Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası ile ilgili topluluk mevzuatının ve ilgili politikaların uygulanması için Türkiye’nin hazırlanmasına katkıda bulunmak. Yeni iş imkanları geliştirmek ve istihdam sağlamak. Kırsal nüfusun gelir düzeyini yükseltmek ve yaşam koşullarında iyileşme sağlamak. Tarım-Sanayi entegrasyonuna katkı sağlamak. Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısı artırmak. Göçü engellemek hedeflenmektedir. Ayrıca, KDV ve ÖTV muafiyetiyle faydalanıcılara finansal olarak ek katkı sağlanacaktır" şeklinde konuştu.
"AYDIN TARIMI İÇİN PİYANGO" Kaymakam Mehmet Okur da, yaptığı konuşmasında AB ve Türkiye hibe desteklerinden azami ölçüde faydalanabilmek için Nazilli'de 'proje ofisi' kuracaklarını ifade ederek, "Bu desteklerden maalesef ilimiz proje üretemediği için bugüne kadar yararlanamamıştır. Ama bundan sonra bu işin üzerine eğilerek Aydın tarımı için piyango niteliğindeki desteklerden azami şekilde yararlanmak için proje üreteceğiz" dedi.
Aydın Tarımına Ab Piyangosu
Nazilli'de, tarım ve kırsal kalkınmada sağlanan hibe destekleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.