Aydın Ticaret Borsası Hijyen Eğitimlerini Sürdürdü

Aydın Ticaret Borsası Hijyen Eğitimlerini Sürdürdü

Aydın Ticaret Borsası (ATB), üyelerine bazı meslek grupları ve personelleri için alınması zorunlu Hijyen Sertifikası için eğitim programı düzenledi. ATB toplantı salonunda verilen Hijyen Eğitimi sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara sertifika takdim edildi.

Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitime Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel, Aydın Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi Cengiz Ülgen ve çok sayıda borsa üyesi katıldı.

Milli Eğitim Özel Yıldız Hizmet İçi Eğitim Merkezi’nden Eğitmen Salih Arıbaş’ın sunumunda yapılan eğitim programına katılımların artması ümit ettiğini belirterek "Gıda üretimi yapan perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ve doğal mineralli su üretilen iş yerlerinde, kaplıca, hamam, sauna, piercing,dövmeci, güzellik salonları, kuaförler , berberler, masaj salonları, otel pansiyon gibi işletmeler ve komisyon tarafından belirlenen diğer iş kollarında çalışan personellerin tamamı bu eğitimi almak zorunda. Bu eğitimler tam iki yıl önce bugün yürürlüğe girdi ama ilk sene ceza uygulaması yapılmadı. Ancak 5 Temmuz 2014 itibarı ile hijyen eğitimini almayan iş yerleri, işveren ve personellere ceza uygulamaları yapılmaya başlandı. İş verenler yasa öncesi işe başlamış personellerine ilk bir yıllık eğitim döneminde hijyen sertifikası aldırmak zorundaydı. Ancak 5 Temmuz 2014 sonrasında artık sertifika aldırmak zorunda değiller hatta son bir yıldır belgesi olmayanları işten mahrum edebilir yada yeni işe girecek personellerden hijyen sertifikası talep edebilirler" dedi.

’5 YÜZ İLE BİN TL ARASINDA DEĞİŞEN BİREYSEL CEZALAR DA MEVCUT’

Hijyen Eğitim Sertifikası olmayan kişilerin veya kuruluşların ağır cezalara maruz kalabileceğini dile getiren Eğitmen Salih Arslan "Artık temizlik hususu Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen personeller ile teftiş ediliyor ve sertifika sahibi olmayanlar cezai yaptırımlarla karşılaşabiliyor. Ortalama cezalar 5 Yüz TL ile Bin TL arasında değişiyor ve bu cezalar sorumluğunu yerine getirmiş işverenler dışında sadece eksiği olan personellere de uygulanabiliyor. Hijyeni içerik ve kapsam olarak değişik yönleriyle ele alırsak mikroorganizmaların gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve mikroorganizmaların dakikalar içinde milyonlara ulaşabilir. Mikropların insanlar arasında çok kolay bir şekilde yayılıyor. Türklerin birbirleri ile çok samimi olduğu için tokalaşarak ve öpüşerek çok kolay mikroorganizmaları yaydığını hepimizin bildiği bir durumdur. Ayrıca yapılan araştırmalara göre bizim toplumumuzda her 10 kişiden 6’sının tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamadığı tespit edilmiş, galiba milletçe el yıkamayı zaman kaybı olarak görüyoruz. Mikroorganizmalar en çok kirli eller ve kirli sularla bulaşır ve mikroorganizmaların üremesi ve yaşaması için en uygun sıcaklık 5-63 derecedir. Aydın sıcak bir şehir olduğu için mikroorganizmalar bu yüzden daha kolay bulaşır" şeklinde konuştu.

PORTÖR MUAYENESİ KALDIRILDI

Eskiden her 6 ayda bir yaptırılması gereken portör muayenesinin Hijyen Eğitim yönetmeliğinin gelmesiyle tedavülden kaldırıldığını belirten Arıbaş "Artık portör muayenesi yaptırmak zorunda değilsiniz ve şu an herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde portör muayenesi ile ilgili bir rapor alamazsınız. Ancak portör muayenesinde geçerli olan bazı maddeler Hijyen Eğitimi kapsamında da bulunuyor. Portör muayenesinde çalışmaya engel teşkil eden bazı durumlar hijyen yönetmeliğinde de engel teşkil ediyor. Örneğin; taşıyıcı hastalığı bulunan, halkta mide tiksindirici etki oluşturabilecek deri lezyonları ve benzeri hastalığı olan personel çalıştırılamaz maddesi her iki yönetmelikte de vardır" dedi.

Eğitim sonunda katılımcılara 20 sorudan oluşan hijyen konusunda sınav yapıldı ve en az 10 soruyu doğru yanıtlayan üyeler başarılı sayılarak hijyen eğitimi sertifikası almaya hak kazandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile