Aydın'da 2002 yılında incir ihracatındaki aflotoksin sorununun çözülmesi için kurulan Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı hedef büyüttü. 2011 yılından itibaren GDO'lu ürünlerin analizini yapmaya başlayacak olan Ticaret Borsası Laboratuarı, 2010 yılında 20 bin analiz yapmayı hedefliyor.
2002 yılında kuru incirde aflatoksin analizi yapmak için KOSGEB desteği ile kurulan zeytinyağı analizlerinde tüm dünyada kabul edilen tek akreditasyon kurumu olan Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nin (IOC) onayını alan Aydın Ticaret Borsası laboratuarı hedef büyüttü.
2011 yılında GDO'lu ürünlerin de analizine başlamak için hazırlık içine giren laboratuar hakkında bilgi veren Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, 3 personel ile çıktıkları laboratuar işinde 25 personel ile Türkiye geneline hizmet verdiklerini söyledi. Laboratuarın Aydın ve ülke tarımı ve ekonomisine ciddi katkı sağladığını dikkat çeken Bosnalı, "Laboratuarımızın kurulumunun ardından incirin yanı sıra zeytin ve zeytinyağı üretiminin de yoğun olduğu Aydın'da sektörden zeytinyağı kalite kontrol analizleri konusunda önemli talepler gelmeye başladı. Bunun üzerine, gıda laboratuvarı hızla kendini geliştirdi ve bünyesine zeytinyağı analiz laboratuarını ekledi. Ve zamanla tüm gıdaların analizini yapabilen komple bir laboratuar haline geldi. Şu anda laboratuarda mikotoksin, kimyasal, fiziksel, ağır metal, mikrobiyoloji ve atık su analiz laboratuarı olmak üzere toplam 6 birim var"
DÜNYADA 28 LABORATUAR ARASINA GİRDİ
Geçen yıl KOSGEB tarafından, KOSGEB kredisiyle açılan işyerleri arasında en iyi ilerleme kaydeden işletme unvanı alan laboratuvar 2011'de GDO'lu ürünlerin de analizine başlamak için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Adnan Bosnalı, "Laboratuarımız kurulduğu ilk yılda 5 bin olan analiz sayısını 15 bine çıkardı. İlk yıl hizmet verdiğimiz firma sayısını da 15'den 637'ye çıkardık. İlk akreditasyonu Alman akreditasyon kurumu DAR/DAP'dan aldık. Laboratuarımız ülkemizdeki ilk akredite laboratuardır. Ayrıca bu yıl laboratuvarımız zeytinyağı analizlerinde tüm dünyada kabul edilen tek akreditasyon kurumu olan ve merkezi İspanya'da bulunan IOC'un (Uluslararası Zeytinyağı Konseyi) laboratuvarları arasına girmeyi başardı. Tüm dünyada yer alan binlerce laboratuvardan sadece 28 tanesi IOC akreditasyonuna hak kazandı. Bunlardan biri de biziz" dedi.
İHRACATÇI VE MARKALI ÜRETİM ARTTI
Aydın'ın en önemli ihraç ürünlerinin başında gelen kuru incirdeki aflatoksin sorununun çözülmesi için kurulduğunu dikkat çeken Adnan Bosnalı, incir ihracatının yüzde 85'inin Aydın'dan yapıldığını ve incirin ihracat aşamasında aflatoksin analizi zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Borsa bünyesinde laboratuvar açılmasıyla ihracatçıların analiz için diğer illere gitmesinin önüne geçildiğini belirten Adnan Bosnalı, "Laboratuvarın kurulduğu 2002'de 8 olan kuru incir ihracatçı firma sayısı, laboratuvarın kurulması ve Gümrük Müdürlüğü ile İhracatçılar Birliği Şubesi'nin Aydın'a getirtilmesiyle 116'ya çıktı. Aydın'da laboratuvar açılması büyük ihracatçıların fabrikalarını Aydın'a taşımasına neden oldu. Bu şekilde binlerce işsiz vatandaşımıza da istihdam sağladı. Laboratuar sayesinde zeytinyağında tağşişin önlenmesi ve kalite bilincinin yükselmesi ile 2002 yılından bu yana markalı zeytinyağı üreten firma sayısı 3 kat arttı" şeklinde konuştu.
2010 HEDEFİ 20 BİN ANALİZ
Aydın Ticaret Borsası Laboratuarının kurulduğu günden bu yana yaptığı analiz çalışmaları hakkında da bilgi veren Borsa Başkanı Adnan Bosnalı, tüm zorluklara rağmen bugüne kadar girdikleri her işten yüz akıyla çıktıklarını söyledi. Laboratuar analizinin yanı sıra laboratuar kurumunda bir çok kuruma öncülük ettiklerini de kaydeden Bosnalı, "Buraya yalnızca Aydın'dan değil, tüm Ege'den numune yağıyor. Borsaya ihracatçılar, üreticilerin yanı sıra son zamanlarda daha çok marketler ile oteller de başvuruyor. Firmaların analiz ücretlerinin yüzde 50'sini KOSGEB karşılıyor. Bazen tüketiciler de başvurarak kuşkulandıkları numuneleri analiz ettirebiliyorlar. Bu yıl kendimize 20 bin naliz hedefi koymuştuk ve bu hedefi yakalayacağımızdan şüphemiz yok. kurulduğumuz ilk 2002 yılında toplam 5 bin 158, 2003 yılında 7 bin 605, 2004 yılında 9 bin 183, 2005 yılında 12 bin 595, 2006 yılında 13 bin 924, 2007 yılında 11 bin 593, kuraklığın yoğun olarak yaşandığı 2008 yılında 10 bin 658, 2009 yılında ise 14 bin 608 analiz yapıldı. Bu yıl ki hedefimiz ise 20 bin analiz yapmak" olduğunu belirtti.
Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı Hedef Büyüttü
Aydın'da 2002 yılında incir ihracatındaki aflotoksin sorununun çözülmesi için kurulan Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı hedef büyüttü