Aydınkavaklı çiftçiler ürettiği salatalığı maliyetin altında satıyor

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Aydınkavak köyünde salatalık üreticileri, salatalıkları maliyetin altında sattıklarını söyleyerek bir çözüm b

  Kahramanmaraş ' ın Türkoğlu ilçesine bağlı Aydınkavak köyünde salatalık üreticileri , salatalıkları maliyetin altında sattıklarını söyleyerek bir çözüm bulunmasını istedi .

Köy sakinlerinden çiftçi Ahmet Karataş bütün işlerini ziraat mühendislerine danışarak yaptıklarını , ancak elektrik , ilaç ve hal komisyonlarının fazla alınmasından ve ürettikleri sebzelerin çok ucuza gitmesinden yakındı . " Bizim sebzelerimiz 25 kuruşa gidiyor , manavlarda ise bir liraya satılıyor . " diyen Doğan , sözlerini şöyle sürdürdü : " Biz bu işe çok masraf yaptığımızdan bu işin içinden çıkamıyoruz . Hal komisyonunun yüde 20 ' den daha az olmasını istiyoruz . Bir çiftçi hale dört torba salatalık gönderiyor ; hal komisyonu , yol parası , poşet parası , yevmiye derken akşam ele geçen ise sadece 5 lira . Bu bizim hakkımız olan para değil . Kıştan itibaren hazırlık yapıyoruz ; tohumundan çetillemesine , dikiminden ilacına , suyundan hasadına kadar büyük bir umutla bu işi yapıyoruz , ama sonra da hayal kırıklığı yaşıyoruz . "

Aydınkavak Köyü Muhtarı Kazım Kurt , Kahramanmaraş bölgesinde salatalık ve diğer sebze üreticiliği açısından marka haline geldiklerini hatırlatarak , " Bizim ürettiğimiz mallar sadece Kahramanmaraş ' ta kalmayıp Mersin , Adana , Hatay , Osmaniye vb illere tüccarlar aracılığı ile gönderiliyor . Markalaşmış durumdaki meyve ve sebzelerimizin etiketinde ' Aydınkavak ürünüdür ' şeklinde belirtilmektedir . Fakat bizim bundan fazla bir kazancımız olmuyor , asıl parayı aracılar kazanıyor . Halbuki biz daha kaliteli üretim yapmak için 10 bin TL verip kuyu açtırıyoruz . Çevre köylerden ve ilçe merkezinden hayvan gübresi taşıyoruz . Salatalığın para edeceğine güvenerek hasat zamanı ödemek kaydıyla tarlaya damlama sistemi döşetiyoruz . Hasat dönemi başladığında hastalıklarla mücadele için yine binlerce lira ilaç parası veriyoruz . Tarladan toplanması ve pazara hazır hale getirilmesi için de bir sürü masraf ve emek veriyoruz . Taşımacılık ücreti , hal komisyon bedeli çıktıktan sonra elimize çok cüzi bir miktar para geçiyor . Pazara götürmemiz halinde belediyelerin parça başına kesmiş olduğu bedel yüksek olduğundan bir kar da elde edemiyoruz . Üreticimiz kışa tekrardan borçla girmektedir . Bu işe yetkililerimizin bir yol bulmasını istiyoruz . " şeklinde konuştu .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile