Aydınlar 49 Yıl Sonra 'Tillo' Oldu

Siirt'in Aydınlar ilçesinin adını Tillo olarak değiştiren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmasının ardından 1964 yılında İçişleri Bakanlığınca yayınlanan kararname ile Aydınlar olarak değiştirilen ilçeye Tillo ismi yeniden iade edildi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından çözüm süreci kapsamında 30 Eylül'de açıklanan demokratikleşme paketinde yer alan Nevşehir Üniversitesi'nin adının "Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi", Siirt'in Aydınlar ilçesinin adının "Tillo" olarak değiştirilmesini öngören yasa teklifi bir ayda yasalaştı.

İlçenin eski isminin 49 yıl sonra resmen iadesi başta Aydınlar ilçesinde olmak üzere Siirt'te büyük memnuniyetle karşılanırken, ilçedeki bazı tabelalar da değiştirildi.

- "Aydınlar ilçesi dünyaya 'Tillo' olarak daha iyi tanıtılacak"

Nevşehir Üniversitesi'nin adının Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli, Siirt'in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifinin hazırlanmasına katkı sunan AK Parti Siirt Milletvekilli Afif Demirkıran AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin adının tüm dünyada "Tillo" olarak bilindiğini ifade ederek, buranın dünyada ilim ve irfan yuvası olarak bilindiğini söyledi.

Başta İbrahim Hakkı hazretlerinin dünyaca ünlü "Marifetname" adlı eseri olmak üzere, pek çok Tillolu alimin eserlerinde yerleşim yerinin adının "Tillo" olarak zikredildiğini belirterek, "Uluslararası ilim literatürleri de ilçenin Tillo adına tekrar kavuşmasını zorunlu hale getirmektedir. Aydınlar ilçesi dünyaya Tillo olarak daha iyi tanıtılacak" dedi.

- "Diğer ilçelerin isimlerinin değişmesine öncülük edecek"

Demirkıran, çözüm süreci kapsamında ülkenin demokratikleşmesi, normalleşmesi adına önemli reformlar gerçekleştiğini, bu reformlara devam edileceğini kaydederek, eski isimlerin tekrar iade edilmesi konusunda Aydınlar'ın "Tillo" olarak değiştirilmesiyle ilgili kanun teklifinin de bu doğrultuda olduğunu vurguladı.

"Aydınlar'ın adının 'Tillo' olarak değiştirilmesi, isim değişikliği talebi bulunan diğer ilçelerin isimlerinin değişmesine de öncülük edecektir" diyen Demirkıran, Türkiye'nin artık toplumun talepleri ve değerlerini dikkate alarak hareket eden bir ülke olduğunu belirtti.

- "Bu yanlıştan dönüldü"

Demirkıran, şöyle dedi:

"Geçmişte toplumun taleplerine kulak tıkayan ve değerlerine önem vermeyen iktidarların yaptıkları hataları düzeltmeye çalışıyoruz. Örneğin Aydınlar ilçesininin adını tüm ilçe halkı ve dünya Tillo olarak biliyordu, halkın onayı ve rızası alınmadan Aydınlar olarak değiştirilmişti. Bu yanlıştan dönüldü. Eski isimlerin iadesini sadece bir isim değişikliği olarak görmemek gerekiyor. Yok olmaya yüz tutmuş bir kültürün korunması ve yaşatılmasıdır. Sayın Başbakanımızın gündeme getirmesiyle Türkiye genelinde geçmişte halkın rızası olmadığı halde değiştirilen köy, belde, ilçe ve il isimlerin geri verilmesi için çalışmalar devam ediyor."

Demirkıran, girişimleri sonucu Siirt'in Baykan ilçesine bağlı Ziyaret beldesinin isminin de "Veyselkarani" olarak değiştirildiğini hatırlattı.

- "Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz"

Tillo Kaymakamı Ceyhun Dilşad Taşkın ise Tillo Belediyesinin 16 Kasım 1951 tarihli 9758 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile kurulduğunu belirterek, 10 Temmuz 1964 tarihli 11750 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile de "Tillo" adının "Aydınlar" olarak değiştirildiğini söyledi.

18 Mayıs 1990 tarihli ve 20520 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 3647 sayılı iki il 5 ilçe kurulması hakkında kanun ile Aydınlar'ın ilçe statüsüne kavuştuğunu hatırlatan Taşkın, ilçenin adını Tillo olarak değiştiren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmasıyla ilgili "Karar ilçe halkımıza hayırlı olsun, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi.

- "Tarih kaybolmuyor"

Dil bilimcisi ve Fransızca öğretmeni Hasan Asan, yer isimlerinin iade edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yaklaşık 40 yıldır yaşamını sürdürdüğü bütün dünyada ilçenin adının Tillo olarak bilindiğini söyledi.

Asan, "Yer isimlerinin iadesi, özellikle bölgeye biraz daha rahatlık getirecektir. Bildiğimiz, atalarımızdan duyduğumuz bir ismin resmiyet kazanarak çocuklarımızca da öğrenilmesi büyük keyif verecektir. Yani tarih kaybolmuyor. Tüm bu gelişmeler varlığımızı gösteriyor" dedi.

- İlçe halkı mutlu

Kararı memnuniyetle karşılayan ilçe halkı, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de ilçeyi gerçek ismiyle tanıma fırsatı bulacağını belirtti.

İsmail Fakirullah hazretlerinin torunu Mehmet Arif Sualp, ilçe isimlerine gösterdiği hassasiyetten dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

Sualp, ilçenin 1990 yılında "Aydınlar" olarak değiştirildiğinde tüm ilçe halkı olarak karara tepki gösterdiklerini fakat bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Bu değişikliğe rağmen aradan geçen zamanda herkesin ilçeyi yine Tillo olarak tanıdığını kaydeden Sualp, "İlçede kimse Aydınlar ismini kullanmıyordu. Şimdi bu isim resmiyet kazandı. Allah Başbakanımızdan razı olsun" dedi.

Vatandaşlardan Sercan Bilgi, tabelalarda yeniden "Tillo" adını görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

İstanbul'dan ilçeyi ziyarete gelen Mustafa Dalgalı ise ilçenin eski isminin iade edilmesini sevinçle karşıladıklarını anlatarak, ilçeyi ziyaret edenlerin artık asıl ismi ile tanıma fırsatı bulacağını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile