Aydın'ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen İncir için Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Ege Üniversitesi ortaklaşa bir araştırma çalışması başlattı. Yapılan araştırmalarda Aydın'da üretilen incirlerin yüzde 90'nının ekolojik olduğu tespit edilirken, üreticilerin sertifikalı üretim yapmadığı için ürünlerin normal ürün statüsüyle satıldığı ortaya çıktı.
İncir ürününün araştırılması ve geliştirilmesi için kurulan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü il genelinde üretilen incir için ADÜ ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakülteleriyle ortaklaşa başlattığı araştırma çalışmalarının birinci aşama sonuçlarını açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, Aydın'da incir varlığının sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için sürekli üreticilerle ortaklaşa çalıştıklarını söyledi. Bu kapsamda üniversitelerle de çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özkan, "Adnan Menderes ve Ege Üniversiteleri'nin Ziraat Fakülteleriyle Ortaklar'dan Buharkent'e kadar olan incir bahçelerinde çeşitli araştırmalar yaptık. Bölgelerden 20 örnek bahçe seçtik. Bu bahçelerde 10 kontrol çalışması, 10 da uygulamalı çalışma yürüttük. Geçtiğimiz yıl başlattığımız bu çalışmaların birinci aşama sonuçları tamamlandı. İkinci aşama sonuçları da 2010 yılı sonu itibariyle tamamlanacak" dedi.
"AYDIN İNCİRİNDE ÇOK AZ KİMYASAL GÜBRE VAR"
Aydın'da 33 bin çiftçi ailenin geçimini İncir'den sağladığını kaydeden Ramazan Özkan, "Yaptığımız araştırmalarda; kuru incir yöreleri ve özellikle kuru incir üretiminin yüzde 80'inin yapıldığı Aydın'da kuru incir üretimini yapan üreticilerin genel olarak 7-15 dekar ortalama işletme büyüklüğüne sahipler. İncir üretiminin yapıldığı arazilerin yüzde 90'nı eğimli. Elde edilen ürünlerde çok az miktarda ya da hiç kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadığı, ürünlerin doğal olarak ekolojik nitelikte yetiştiği saptandı. Ancak gerekli olan sadece bu sistemin, belirli bir sertifikasyon sistemine dahil olmasıdır" diye konuştu.
"EKOLOJİK ÜRETİM YAPILMASINA RAĞMEN SERTİFİKASIZ SATILIYOR"
Aydın genelinde 6 milyon 487 adet incir ağacı bulunduğunu dile getiren Ramazan Özkan, "Aydın'da 38 bin hektar alanda yapılan incir üretiminden yıllık yaklaşık 55 bin ton incir elde ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda elde edilen incirlerin ihracatında büyük sıkıntılara neden olan Aflatoksin konusunda da üreticilere yönelik çeşitli eğitim çalışmaları yaptık. İncirin geliştirilmesi ve sağladığı katma değerin artırılması için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Üniversitelerle ortaklaşa yaptığımız çalışmalarda Aydın Ticaret Borsası Laboratuarları'nda yaptığımız analizlerde örnek bahçelerden aldığımız ürünlerin yüzde 90'nında kimyasal bir ilaç kalıntısına rastlamadık. Aydın'da üretilen incirlerin yüzde 90'nı ekolojik olarak üretiliyor. Fakat gerekli sertifikasyon işlemleri olmadığı için bu statüde satışı yapılamıyor" ifadelerini kullandı.
Aydınlı İncir Üreticisi Organik Üretim Yapmasına Rağmen Bunu Değerlendiremiyor
Aydın'ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen İncir için Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Ege Üniversitesi ortaklaşa bir araştırma çalışması başlattı