Aylik Asayis Degerlendirme Toplantisi

Van Valisi Ozan Balci baskanliginda aylik asayis olaylari degerlendirme toplantisi düzenlendi.

Van Jandarma Asayis Kolordu Komutani Tümgeneral Aykut Tanriverdi, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Adem Sen, Il Emniyet Müdürü Murat Mutlu ve Sahil Güvenlik Vangölü Grup Komutani Binbasi Firat Aslan’in katildigi aylik asayis degerlendirme toplantisinda konusan Vali Ozan Balci; asayis ve güvenligin saglanmasina, çocuk ve gençlerin korunmasina, aranan sahislarin yakalanmasina, trafik denetimlerine, göçmen kaçakçiligiyla mücadele faaliyetlerine, narkotik suçlarla mücadele faaliyetlerine, kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele faaliyetlerine, terörle mücadele faaliyetlerine, siber suçlarla mücadele faaliyetlerine ve Kapiköy Hudut Kapisi güvenligine yönelik yürütülen çalismalarla ilgili bilgi verdi. Vali Balci, “Ilimizde kamu huzurunun ve güvenliginin saglanmasi, suç ve suçlularla mücadele kapsaminda 4 bin 910 polis ve 4 bin 448 jandarma personeli görev yapmaktadir. Mart ve nisan aylari içerisinde kolluk birimlerimizce yapilan çalismalar neticesinde; toplam 2 bin 489 olaya müdahale edilmis bu olaylarda 5 bin 731 sahis hakkinda islem yapilmis olup olaylarin aydinlatilma orani yüzde 95.8’dir. Asayis olaylarinda; ilimizde 2024 yili Mart ve Nisan aylari içerisinde mal varligina karsi 296, kisilere karsi bin 213, 85 hirsizlik, 60 dolandiricilik olayi meydana gelmistir. Asayis olaylarinda kolluk güçlerimizin özverili çalismasi sonucu alinan tedbirler sonucunda ilimiz genelinde geçmis yilin ayni dönemine kiyasla mal varligina karsi islenen suçlarda yüzde 20, hirsizlik olaylarinda yüzde 48 azalis gerçeklesmistir. yüzde 122 artis gösteren dolandiricilik olaylari üzerinde gerekli tedbirler alinarak halkimizi bilinçlendirmek adina konu üzerinde titizlikle çalismalar icra edilmektedir” dedi.

Çocuk ve Gençlerin Korunmasina Yönelik Güvenli Okul Projesi kapsaminda; okul çevrelerinde gerçeklesebilecek suçlarin önlenmesi ve ögrencilerin güvenli egitim alabilmeleri için 418 okul çevresi ziyareti yapildigi ve okul çevresinde bulunan 20 internet kafe, 199 park-bahçe,114 kahvehane ve 138 diger umuma açik yerin kontrol edildigini ifade eden Vali Balci, “Ögrencilerimizin güvenli bir sekilde egitim alabilmeleri için okul çevresi devriye sayimiz yüzde 126 artirilmistir. (2024 yili Mart ve Nisan aylari içerisinde okul çevrelerimizde 29 olay meydana gelmistir.) Aranan sahislarin yakalanmasina yönelik; dönem içerisinde bin 340 aranan sahis yakalanarak adli mercilere teslim edilmistir. Bu sayi geçmis yilin ayni dönemine göre yüzde 125 artmistir. Yakalanan sahislarin 341’i hapis cezasi ile 999’u ifadeye yönelik aranmasi bulanan sahislardir. Trafik konusunda 2024 yili iki aylik süre içerisinde ilimizde 639 trafik kazasi meydana gelmis, 535 sahis yaralanmis ve 2 vatandasimiz vefat etmistir. Yapilan trafik denetlemeleri, devriyeler, egitimler ve alinan güvenlik tedbirleri kapsaminda trafik kazalarinin önüne geçilerek ve trafik güvenligi saglanarak vatandaslarimizin can ve mal güvenligi için kolluk birimlerimiz tarafindan yürütülen çalismalar etkin bir sekilde devam etmektedir. Trafikte hedefimiz sifir can kaybina ulasmaktir” ifadelerini kullandi.

Göçmen kaçakçiligi ve insan ticareti kapsaminda; göçmen kaçakçiligi ile mücadele amaciyla 345 operasyonda 217 organizatör hakkinda islem yapildigini ve 52 sahsin tutuklandigini dile getiren Vali Balci, söyle devam etti:

“Yapilan operasyon neticesinde iki aylik süreçte 1.741 düzensiz göçmen yakalanmistir. Göçmen kaçakçiligi önlemeye yönelik çalismalarimiz hiz kesmeden devam etmektedir. Narkotik suçlari ile mücadele faaliyetlerinde; kolluk birimlerimiz tarafindan ilimizde uyusturucu ve uyarici madde kullanilmasinin veya ticaretini yapilmasinin önlenmesine yönelik çalismalarimiz hiz kesmeden ve kararlilikla devam etmektedir. 2 aylik dönem içerisinde veriler incelendiginde 203 operasyonda 236 sahis hakkinda adli islem yapilmistir. Ilimizde narkotik suçlari ile mücadele kapsaminda yapilan operasyonlarda; madde bagimliligi ve uyusturucu ile mücadele alaninda vatandaslarimizin farkindaliginin artirilmasi bu yolla hem gençler arasinda uyusturucu kullaniminin önlenmesi hem de güvenlik güçlerimizce yürütülen çalismalara saglanan toplumsal katkinin artirilmasi amaciyla ilgili dönemde 33 Narkorehber faaliyetinde anne ve anne adayi olmak üzere bin 596 vatandasimiza egitim verilmis, 3 narkonokta faaliyetinde 940 vatandasimiza ulasilmis ve En Iyi Narkotik Polisi Anne Projesi kapsaminda 437 anne/anne adayina farkindalik olusturmak amaciyla egitim verilmistir. Kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele faaliyetlerinde; dönem içerisindeki operasyon sayimiz geçmis yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 18 artis göstererek 418’e yükselmis ve bu operasyonlarda 644 sahis hakkinda adli islem yapilmistir. Ilimizde kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele kapsaminda yapilan operasyonlarda; ayrica yakalanan malzemelerde en dikkat çekici olanlar; 10 bin 653 adet ilaç, 19 adet sahte pasaport, 18 adet sahte evrak, 92 kilogram külçe altin, 31 adet heykel ve tas obje’dir. Organize suçlarla mücadele kapsaminda; dönem içerisinde 10 suç örgütüne operasyon yapilmis ve 32 sahsa adli islem yapilmistir. Terörle mücadele faaliyetlerinde; terör örgütlerine yönelik mart ve nisan içerisinde 54 operasyonda 369 sahsa adli islem yapilmis 51 sahis tutuklanmistir. Siber suçlarla mücadele faaliyetlerinde; ilgili dönem içerisinde 254 siber olayi meydana gelmis, 53 sahis hakkinda adli islem yapilmis ve 12 sahis tutuklanmistir.”

SIBERAY programi çerçevesinde; “Siber Zorbalik, Güvenli ve Bilinçli Internet Kullanimi ile Teknoloji Bagimliligi” konularinda 2024 yili ilgili aylar içerisinde 11 etkinlik yapildigina deginen Vali Balci, “3 bin 333 kisiye bilgilendirme yapilmistir. Kapiköy Kara Hudut Kapisindan 2024 yili Mart-Nisan aylari içerisinde 127 bin 946 kisi ülkemize giris yapmis, 121 bin 780 kisi ülkemizden çikis yapmis ve bu sahislardan aranmasi bulunan 28 sahis yakalanmistir. 06-14 Nisan tarihleri arasindaki Ramazan Bayrami boyunca vatandaslarimizin bayrami cosku ve huzurla geçirebilmeleri, güvenli bir sekilde sevdiklerine ulasabilmeleri maksadiyla; jandarma ekiplerimiz tarafindan; 125 tim/unsur 3 bin 395 personel, 559 kara araci, 38 hava araci, polis ekiplerimiz tarafindan da her gün için ayri ayri 54 trafik ekibi 98 trafik personeli, asayis yönünden 100 ekip, 542 personelden olusan devriye ekipleri, 11 motosikletli polis ekipleri görevlendirilmistir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile