AYM'den bir iptal daha

AYM'den bir iptal daha

Anayasa Mahkemesi, müdürlerin vali tarafından atanmasını sağlayan yasa maddesini de iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmasını düzenleyen yasayı iptal etti. AYM'nin kararıyla 1 Eylül 2015 itibarıyla kapanması öngörülen dershaneler eğitim hizmeti vermeye devam edecek.

BAŞVURU 16 AY ÖNCE
CHP 18 Nisan 2014 tarihinde dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kararın iptali için Anayasa mahkemesine başvurmuştu. CHP başvuru gerekçesinde “Özel teşebbüs hakkının ihlal edildiğini” öne sürmüştü.

45 GÜN KALA KARAR
1 yılı aşkın bir süredir başvuruyu karara bağlamayan Anayasa Mahkemesi yasanın yürürlüğü girmesine 45 gün kala harekete geçti. Geçen çarşamba günü dershane temsilcilerini dinleyen Anayasa Mahkemesi, dün kararı ele almak için toplandı. Saat 19:00'a karar müzakerelerde bulunan Yüksek Mahkeme gecenin ilerleyen saatlerinde de dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemenin iptal edildiğini duyurdu. Bu kararla eğer hükümet yeni bir düzenleme yapmazsa dersaneler kapatılmayacak.

EĞİTİM CAMİASI ŞAŞKIN
16 aydır dosyayı bekletip yüzlerce dersanenin kapatılmasının ardından yasayı iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin kararı eğitim camiasında şaşkınlık yarattı. Bir televizyon kanalına açıklama yapan Türk Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, kararın eğitim alanında yeni bir kaos doğurduğunu söyledi. Kararın, dönüşüme direnerek faaliyetini sürdüren paralel yapının dershanelerini sektörde tekel durumuna getireceği belirtiliyor.

Raportör kapatılsın demişti

Dosya üzerindeki incelemesini tamamlayan mahkeme raportörünün düzenlemenin iptali isteminin tümden reddedilmesini istemişti. Raportör, ret istemesinin gerekçesinde ilginç bir benzetme yapmıştı. Kumarhanelerin de 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldığını anımsatan raportör, o dönem de 'özel teşebbüse müdahale' tartışmalarının yaşandığını kaydetti. Tüm tartışmalara rağmen kumarhanelerin kapatıldığına ve bir sorun yaşanmadığına işaret eden raportör, dershanelerin kapatılmasının da Anayasa'da güvence altına alınan “özel teşebbüs hakkı”na aykırı olmadığını savundu.

Yasa ne getiriyordu
Söz konusu yasa ile dershanelerin en geç 1 Eylül 2015'te kapanması öngörülüyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurarak dönüşüm programına katılan dershaneler, yoluna özel okul ya da etüt merkezi olarak devam edecekti. Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde kurs ve dershane açılamayacağı, etüt merkezlerine yalnızca 12 yaşın altında öğrenci alınabileceği hükme bağlanmıştı. . Yasa ile 1 Ocak 2014 itibarıyla 6 yıldır sigortalı olarak çalışan, emekli maaşı ya da malullük aylığı almayan dershane öğretmenlerinin de KPSS aranmaksızın sözlü sınavla bakanlık kadrolarına alınması kararlaştırılmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile