Aymen Açıklaması

Aymen Açıklaması

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Ortadoğu'daki olayların orman ürünleri ihracatını olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Tüm bu olumsuzluklara rağmen ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 artış göstererek aylık bazda 391 dolara yükseldi” dedi.


Aymen, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin yayın organı AKİB Aktüel dergisine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Temmuz ayını yüksek oranlı ihracat artışıyla kapattığını ve bazı sektörlerin ihracat artışının yüzde 20'nin üzerine çıktığını belirtti.

Ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatının Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 artış göstererek aylık bazda 391 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Aymen, "Ancak sektör, bölge ülkelerindeki çatışmalardan ve kesintisiz süren gösterilerden olumsuz etkilendi. Toplamda yüzde 21,8 artan ağaç ve orman ürünleri ihracatı, Suriye ve Mısır'da düşüş gösterdi. Tüm kulislerde sıcak paranın çekileceğinin konuşulduğu, altının ciddi değer kayıpları yaşadığı, doların çeşitli müdahalelere maruz kaldığı ve Türkiye ekonomisini zor günleri beklediğinin fısıldandığı bugünlerde, ihracatçılar olarak tedbirli ve öngörülü olmak ve bize verilen misyonu yerine getirerek yola devam etmek zorundayız. Tüm bu ihtimal ve söylentilerden daha önemlisi hedef pazarlarımızdaki sosyoekonomik durumların biz ihracatçılara yaşatabileceği muhtemel olumsuzluklardır" diye konuştu.

"MISIR'DAKİ DARBENİN ETKİSİ RAKAMLARA YANSIMAYA BAŞLADI"
Hedef ülkelerin başında gelen ve sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Irak'a ihracatın Temmuz ayında yüzde 17,5 artış gösterdiğini dile getiren Aymen, Mısır ve Suriye pazarına göre olumlu sonuçlar aldıkları Irak pazarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerini vurguladı. Irak pazarı konusunda Türk firmalarının uyaran Aymen, bu ayın başında giren 'Sevk Öncesi İnceleme' uygulamasına mobilya ürünlerinin de dahil edileceğini belirtti.

Firmaları bu konuda dikkatli olmasını isteyen Aymen, Irak pazarında kısa süreli de olsa doğacak bir boşluğun rakip ülkelere şans yaratacağını ve uzun vadeli kayıplara sebep olabileceğini söyledi.

Mısır'da yaşanan darbe sonucu yeni bir boyut kazanan Mısır-Türkiye ilişkilerine de değinen Aymen, "Darbenin etkisi rakamlara yansımaya başladı.

Mısır'a sektörümüzden Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 21,7 oranında azalırken, AKİB'den gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 58,8 oranında düştü. Mısır'a Ro-Ro seferlerinin durması ile Mısır'ın Türk vatandaşlarına getirdiği vize kolaylığı uygulamasını iptal etmesi ve daha da kötüsü Mısır Sanayiciler Federasyonu'nun Türkiye ile 27 iş birliği anlaşmasının dondurulması çağrısında bulunduğu gibi iddialar ihracatçımızı bu pazarda zor günlerin beklediğinin göstergesi olabilir" şeklinde konuştu.

"TEMMUZ AYI BAZINDA YÜZDE 21,79'LUK ARTIŞLA 391 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAKALANDI"
Suriye ile yaşanan siyasi krizin Türkiye'nin ihracat rakamlarına yansımalarının çoktan başladığını savunan Aymen, hem Türkiye geneli hem de AKİB ihracatında mitra bazında düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Aymen, "Bu düşüşlerin değer bazına yansımamış olması ürün gruplarının özelliğinden kaynaklandı. Kereste, mobilya gibi mal grupları ihracatımız tamamen durdu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye geneli ağaç ve orman ürünleri ihracatında Temmuz ayı bazında yüzde 21,79'luk artışla 391 milyon dolarlık ihracat yakalandı. Akdeniz İhracatçılar Birlikleri ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatında ise yüzde 9,06'lık artış yaşandı ve yaklaşık 48 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Sektör ihracatçılarının öngörüyle bakması gereken bir diğer ülkenin Gürcistan olduğunu söyleyen Aymen, "Temennimiz Gürcistan'ın Türkiye ile olan siyasal, ekonomik ve toplumsal bağlarını sürdüreceği ve Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan yönünde şekillenmiş bölgesel iş birliği bloğundan ayrılmaması yönünde. Gürcistan ağaç orman ürünleri sektörünün en fala ihracat yaptığı 10 ülke içerisinde" dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile