Fatsa'da 1995 yılında inşaatına başlanan ve 2001'de hizmete giren Hz. Ali Cami ve Cemevi, aynı çatı altında iki ibadethane olması nedeniyle dikkati çekiyor. Alevi ve Sünni vatandaşlar, aynı bina içerisinde ibadetlerini yaparken özel günlerde de alt katta bulunan aşevinde yemek programı düzenliyor.
Fatsa Müftüsü Hüseyin Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan olmanın gereğinin "hoşgörüden" geçtiğini söyledi.
"Sarısı esmerine, yaşlısı gencine tahammül etmeli" diyen Can, şöyle devam etti:
"Tahammülün olmadığı yerde kavga ve savaş vardır. Tahammülün veya hoşgörünün olduğu yerde barış ve kardeşlik vardır. Burası da Türkiye için bir örnektir, hatta dünya için örnektir diyebiliriz. İnşallah biz bu kardeşliğin devamını sağlayacağız. Alevi kardeşlerimiz nasıl Hz. Ali'yi seviyorlarsa, Sünniler de Hz. Ali'yi onların sevdiği kadar severler. Altında cemevi, üstünde cami ile bir arada kardeşçe ibadet ediliyor. Kardeşçe birlikte yaşamaya devam edeceğiz."
Ankara'da temeli atılan Mamak Cami ve Cemevi Projesi'nin önemli ve büyük bir proje olduğunun altını çizen Can, "Devletimiz bu projeyi destekliyor. Bu anlamda da bu tarz projeleri kardeşlik, birlik ve beraberlik adına desteklemek lazım. Bu konuda herkes aynı düşünmeyebilir. Sizi faklı görebilir ancak hazmetmek lazım. Bu proje çok anlamlı ve önemli. Burada bir kardeşlik tesis ediliyor. Alevisi, Sünnisi birbirine yabancı değil. Dünya artık küçüldü. Sizin dünyanın en uç noktasındaki devletle işbirliği içerisinde olmanız gerekiyor. Anlaşmadığınız takdirde zarar eder ve kaybedersiniz" ifadelerini kullandı.
Fatsa Cemevi Başkanı İhsan Kartal ise cami ve cemevlerinin temel amaçlarının "ibadet" olduğunu vurguladı.
-"Farklı söylemlere kulak vermiyoruz"
Yıllardır aynı çatı altında ibadet ettiklerini belirten Kartal, "Cemevinde ibadet yaparız. Vakit namazlarında da bir üst kata camimize çıkarız. Türkiye'de ilk olan bu yapının 1995 yılında temeli atıldı ve bu zamana kadar geldi. Bundan sonra Türkiye genelinde de yapılır ancak karşı çıkanlar olabiliyor. Biz Fatsa'dan Türkiye'ye örnek olduk. Her zaman bununla gurur duyuyoruz. Allah'a şükür hiçbir zaman Alevi, Sünni ayrımı yapmadık ve bundan sonra da yapmayacağız. Farklı söylemlere de kulak vermiyoruz" diye konuştu.
Kartal, dini ve özel günlerde cami ve cemevi altında bulunan aşevinde bir araya gelerek kaynaştıklarını sözlerine ekledi.
Cami imamı Ali Rıza Güvenkaya da Alevi kökenli olduğunu ve 8 senedir din görevlisi olarak görev yaptığını anlatarak, "Bir Alevi olarak arkamda Sünni ve Alevi cemaatinin yer alması benim için gurur verici. Bu anlamda hoşgörünün ülkemizde de sürdürülmesini temenni ediyorum" dedi.
Aynı Çatı Altında Yaptıkları İbadetle Örnek Oluyorlar
ORDU - Ordu'nun Fatsa ilçesinde vatandaşlar, aynı çatı altında bulunan cami ve cemevinde ibadet ediyor.