Ayran satan bir çocuğun sinemada kolayla sınavı

Ayran satan bir çocuğun sinemada kolayla sınavı

Sabahattin Ali'nin 'Ayran' adlı romanından uyarlanan ve seyirciyi 1970'li yıllara, askeri darbe dönemine götüren 'Kar Beyaz' filmi; geçtiğimiz cuma vizyona girdi. Sofya Film Festivali'nde 'Jüri Özel Ödülü'nü alan film; bakalım sinema seyircisinden yüz bulabilecek mi?

Sofya Film Festivali'nde 'Jüri Özel Ödülü'nü kazanan; Selim Güneş'in, Sabahattin Ali'nin 'Ayran' adlı eserinden sinemaya uyarlayıp yönettiği 'Kar Beyaz' adlı film, geçtiğimiz cuma vizyona girdi. Esquire dergisinden Ege Görgün de filmle ilgili keyifli bir yazı kaleme alarak, detaylara dikkat çekiyor. İşte yazıdan bir bölüm:

İRONİK TESADÜF

Yazar Sabahattin Ali'nin romanından uyarlanan bir filmin, Sofya Film Festivali'nde ödül almasının aslında ironik bir yanı var: Ali, dönemin devlet politikalarına ve eğilimlerine muhalif çizgide olan fikirleri yüzünden suçlanınca; çareyi Türkiye'den kaçmakta bulur... Ancak 1948'de Bulgaristan'a kaçma teşebbüsü sırasında vurularak öldürülür. Katil; Ali'nin Bulgaristan sınırından güvenli bir biçimde geçmesine yardım etmesi gereken kişidir! İşte bu ödül, Ali'nin sınırı sağ salim geçtiği anlamına geliyor, bir anlamda da. Ayran satan bir çocuğun yaşam mücadelesini anlatan; Hasan Korkmaz, Sinem İslamoğlu, Gürsan Piri Onurlu, Kaya Akkaya, Ziver Armağan Açıl, Ruhan Odabaş ve Sinan Koçal gibi oyuncuların rol aldığı 'Kar Beyaz'da, çok belirgin olmamakla birlikte; 1970'li yıllara, askerî darbe dönemine gidiyoruz.

BİRÇOK ÖYKÜ VAR

Mekan olarak, Kuzey Karadeniz'in dağlık kesimleri seçilmiş. Filmin odağında; 12 yaşındaki Hasan olsa da, yapımda başka hikayeler de yer alıyor. Baba, anne, başka bir köyden yaşlı bir adam, tayini bu kırsal bölgeye çıktığı için mutsuz olan genç mühendis gibi...

GÜRCÜ MÜZİKLERİ

Filmin yönetmeni Selim Güneş'in, 20 yıllık bir fotoğrafçılık geçmişi var. Dolayısıyla Güneş; hikayesini, kelimeler yerine sinematografi ile anlatmayı yeğliyor. 'Kar Beyaz'ın, Mircan imzalı müzikleri ise kökenleri Türkiye'nin kuzeydoğusuna ve Gürcistan'a uzanan halk şarkılarıyla seyirciyi büyülüyor.

NURİ BİLGE'NİN HER FİLMİNİ BEĞENMEM!

'Kar Beyaz'ın yönetmeni ve senaristi Selim Güneş; filmini ve sinemasını şöyle anlatıyor:

Kimi yönetmen; kamerayı koyar, oyunculuklara karar verir ve gerisini görüntü yönetmenine bırakır. Bu, bana ters! Dolayısıyla filmde; kadrajın ve görüntünün nasıl olacağına her planda ben karar verdim.

GÖRÜNTÜLER HARİKA

Seyircinin söze "Görüntüler muhteşem" diye başlaması, beni hem mutlu hem de rahatsız etti. İkinci filmimde bu konuda biraz daha titiz davranacağım.

Beyaz at, benim takıntım. Bu, benim fotoğraflarıma da yansımıştır. Yönetmen; bazen, bazı şeyleri sırf istediği için yapabilir.

Bugün yurt dışında Türk sineması denince, akla Nuri Bilge Ceylan geliyor. Kendisini ben de takdir ediyorum ama her filmini severim diye bir şey yok. Mesela 'Uzak'ı çok severim, 'İklimler'i ise hiç beğenmem. Seyirci, filmlerimiz arasında benzerlikler kurabilir. Ama ben, hiç Nuri Bilge Ceylan filmi seyretmemiş olsam da; 'Kar Beyaz', yine böyle bir film olurdu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile