Ayrılıkçı Güney Osetya Yönetiminden Rusya'ya Katılma Planı

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinin yönetimi, Rusya ile birleşmek için 2017'de referanduma gidecek.

Güney Osetya'nın sözde 'devlet başkanı' Leonid Tibilov ile 'parlamento başkanı' Anatoli Bibilov, yaptıkları ortak açıklamada halkın uzun vadeli çıkarlarını korumak ve siyasi istikrarı sağlamak amacıyla bölgenin Rusya'ya doğrudan katılması için 2017'de referandum düzenleneceğini belirtti.

Gürcistan, Güney Osetya'daki ayrılıkçı yönetimin referandum kararıyla ilgili henüz bir açıklamada bulunmazken ilk tepki ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ülkesinin Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne destek verdiğini kaydederek Güney Osetya'yı hala Gürcistan'ın bir parçası olarak gördüklerini söyledi. Toner, ABD'nin Güney Osetya'nın bağımsızlıkla ilgili girişimlerini tanımadığını sözlerine ekledi.

Güney Osetya, 1990 yılında Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Ancak Tiflis yönetimi bölgede ordu birlikleriyle kontrolü yeniden sağladı. 2008 yılının ağustos ayında Rusya'nın desteklediği Güney Osetya'nın ayrılıkçı güçleri, Tiflis yönetimine karşı yeniden hareket geçti. Gürcü ordusunun bölgeye müdahalesi üzerine Rus ordusu, Gürcistan topraklarını işgal etti. Kısa süren ve yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmada Gürcü birliklerini bölgenin dışına çıkaran Rus ordusu, Güney Osetya'nın idari sınırlarında askeri birliklerini konuşlandırmaya devam ediyor. Rusya, savaşın hemen ardından, Güney Osetya ile diğer ayrılıkçı bölge Abhazya'nın tek taraflı bağımsızlıklarını tanımıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile