Ayse Tuba Arslan Davasinda Yargitay'in Bozma Kararina Uyan Istinaf, 'Agirlastirilmis Müebbet Hapis' Karari Verdi

Ayse Tuba Arslan Davasinda Yargitay'in Bozma Kararina Uyan Istinaf, 'Agirlastirilmis Müebbet Hapis' Karari Verdi

Eskisehir’de eski esi tarafindan kafasina satirla vurularak agir yaralanan ve 44 gün süren yasam mücadelesini kaybeden Ayse Tuba Arslan ile ilgili davada Yargitay, ‘eksik ceza tayini’ gerekçesiyle istinaf mahkemesinin haksiz tahrik indirimli 24 yil hapis cezasi kararini bozmustu. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde yeniden görülen davada mahkeme, Yargitay’in bozma ilamina uyarak sanik Yalçin Özalpay’i indirim uygulamadan ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina hükmetti.

Eskisehir’de eski esi Yalçin Özalpay tarafindan kafasina satirla vurularak agir yaralanan Ayse Tuba Arslan, 44 günlük yasam mücadelesini kazanamayarak hayatini kaybetmisti. Sanik Yalçin Özalpay hakkinda Eskisehir 3. Agir Ceza Mahkemesince ‘tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verilirken, yapilan itiraz sonrasinda dosya Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine gitti. Istinaf mahkemesince yerel mahkemenin karari bozularak, ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan haksiz tahrik indirimiyle sanigin cezasi 24 yila indirildi. Temyize basvurulmasi üzerine dosya Yargitay 1. Ceza Dairesine sevk edildi. Daire, istinafin kararini "eksik ceza tayini" diyerek bozdu. Kararda, bosanma karari kesinlestikten sonra önceye dayali sadakat yükümlülügünün ihlal edilmesine iliskin iddialarin haksiz tahrik olarak degerlendirilemeyecegi belirtildi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde görülen davaya Eskisehir H Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumu’nda tutuklu bulunan sanik Yalçin Özalpay SEGBIS araciligiyla katildi.

Durusmaya maktul Ayse Tuba Arslan’in annesi Meral Sondikme ve babasi Serdar Arslan SEGBIS araciligiyla Eskisehir’den katildi.

Taraf avukatlari mahkemede hazir bulundu.

“Kizim daha önce defalarca sikâyette bulundu”

Durusmada Yargitay 1. Ceza Dairesinin istinaf mahkemesinin kararina yönelik bozma ilami okundu. Beyanda bulunan sanik Yalçin Özalpay ve avukati istinaf mahkemesinin Yargitay’in bozma kararina karsi kararinda direnmesini talep etti. Bu sirada maktul Arslan’in annesi Meral Sondikme fenalasarak salondan çikti. Bozma ilamina iliskin beyanda bulunan maktulün babasi Serdar Arslan, “Bizim çektigimiz aciyi kimse çekmesin. Sanik yalan konusuyor. Olayda haksiz tahrik falan yok. Kizim daha önce defalarca sikâyette bulundu. Yerel mahkemenin kararinin uygulanmasini istiyorum” dedi.

Yargitay’in bozma ilamina yönelik ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, bozma ilamina uyulmasina karar verdi. Esas hakkindaki mütalaasini açiklayan iddia makami, sanik Yalçin Özalpay’in ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan cezalandirilmasini istedi.

“Ben ömrümde karincayi dahi incitmedim”

Karardan önce son sözleri sorulan sanik Yalçin Özalpay, “25 senedir evliyim. Ben ömrümde bir karincayi dahi incitmedim. Kötü söz bile söylemedim. Iddia edildigi gibi onun sirtindan geçinen biri degilim. Pismanim” dedi.



Bozma kararina uyan istinaf mahkemesi agirlastirilmis müebbet hapis cezasina hükmetti

Kararini açiklayan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi heyeti, Eskisehir 3. Agir Ceza Mahkemesince verilen hükmün kaldirilmasina, sanigin ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasina karar verdi. Cezada iyi hal ve haksiz tahrik indirimleri uygulanmadi.

Karar durusmasinin ardindan sivil toplum kuruluslari ve maktul Ayse Tuba Arslan’in ailesi ile avukatlari Eskisehir Adliyesi önünde basin açiklamasi yapti. Açiklamaya CHP Eskisehir milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakirözer de katildi.



“Bu karardan yana tek umudumuz baska kadinlarin hayatlarini kaybetmesine engel olmasini saglamasidir”

Eskisehir Adliyesi önünde açiklamada bulunan Ayse Tuba Arslan’in ailesinin avukati Betül Duman, “Bölge adliye mahkemesi heyeti, temyiz mahkemesinden gelen karara uyulmasina karar verdi. Ayse Tuba Arslan’in katilini ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina mahkûm etti. Herhangi bir haksiz tahrik indirimi uygulamadi. Bu karar Ayse Tuba için bir anlam ifade etmiyor çünkü hayatini kaybetti. Bu karardan yana tek umudumuz baska kadinlarin hayatlarini kaybetmesine engel olmasini saglamasidir” diye konustu.



“Onun acisiyla ben yasamak istemiyorum”

Karar sonrasinda gözyaslarina hâkim olamayan Ayse Tuba Arslan’in annesi Meral Sondikme, “11 Ekim 2019’da aci ve iskence çektirilerek kasitli olarak öldürüldü. Ayse Tuba benim öz kizimdi. Onun acisiyla ben yasamak istemiyorum. 2019’dan beri sokaklardayim. Bittim, mahvoldum. Kasitli olarak öldürüldü. Iskence ve aci çekti. 44 gün yogun bakimda kaldi. Daha sonra hayatini kaybetti, yasayacak durumu yokmus. Geriye gelmeyecek ama ben bittim, mahvoldum” ifadelerini kullandi.

“Kizim tasarlanarak, takip edilerek, vahsice sehrin göbeginde öldürüldü”

Verilen kararin kendilerini rahatlattigini söyleyen baba Serdar Arslan, “Bir baba olarak çok büyük aci yasadim. Allah bu aciyi kimseye yasatmasin. 23 sikâyet dilekçemizden eger birisi dikkate alinsaydi, kizim bugün belki de yasiyor olabilirdi. Kizim tasarlanarak, takip edilerek, vahsice sehrin göbeginde öldürüldü. Dagin basinda degil, sehrin göbeginde. Sözün bittigi yerdeyiz. Karar bizim için sevindirici. Bundan sonrasi için caydirici bir karar olur insallah. Kadinlarimiz, kizlarimiz öldürülmesin. Benim temennim, bu zihniyet, bu görüs ortadan kalksin. Kadinlarimiz, kizlarimiz sahipsiz birakilmasin. Kadinlarimiza, kizlarimiza hosgörüyle bakilsin. Onlar bizim canimiz, onlar bizim kanimiz, onlar bizim anamiz, onlar bizim bacimiz” dedi.



Olayin geçmisi

Eskisehir’de bulunan anaokulunda asçi olarak çalisan Ayse Tuba Arslan, geçimsizlik yasadigi esi Yalçin Özalpay’dan 24 yil sonra bosandi. Bosandiktan sonra da Yalçin Özalpay tarafindan tehdit ve takibe maruz kalan Arslan, bu olaylarla ilgili sikayette bulundu. Özalpay tarafindan 2019’da kafasina defalarca satirla vurularak agir yaralanan Ayse Tuba Arslan, Osmangazi Üniversitesi Tip Fakültesi’nde verdigi yasam mücadelesini 44 gün sonra kaybetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile