Türk zeytinciliğini dünyaya tanıtarak, ihracatta yeni pazar oluşturmaya yönelik çalışmalarında atak yapan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Japonya ve Çin'i zeytin ve zeytinyağı ihracatında hedef pazar olarak belirleyerek, bu iki ülkeye yönelik tanıtım çalışmasının ikinci etabını Balıkesir Ayvalık ve Burhaniye'de sürdürdü.
Japonya ve Çin'i zeytin ve zeytinyağı ihracatında hedef pazar olarak belirleyen ZZTK Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın katkılarıyla, bu iki ülkeye yönelik çalışmalarına yeni bir halka ekledi. Japon ve Çinli işadamlarından oluşan 35 kişilik "Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti"ni İzmir'de ağırlayan ZZTK, zeytinyağı tüketimi hızla artan bu iki ülkede yüzde 25 pazar payına ulaşmayı hedeflerken, İzmir'deki iki günlük çalışmanın ardından konuk heyetleri Balıkesir'in Ayvalık ilçesine getirdi.
Ayvalık'a bağlı Cunda Adası olarak da bilinen Alibey'de, Rahmi M. Koç'un restore ettirdiği ve Coca-Cola'nın Dünya Ceo'su Muhtar Kent'in babası Necdet Kent'in adını taşıyan eski bir yel değirmenindeki kütüphane de Japon ve Çin'li heyetlere çay, börek ve kurabiyeden oluşan menü ile dinlenme molası verildi. Ayvalık'ın en yüksek rakımlı tepelerinden birinde konuşlanan kütüphanenin sundurmasında, aralarında Çin'li ve Japon gazetecilerinde olduğu konuk heyeti, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Cömert, Piraye Baydar ve Dış Ticaret Müsteşarlığından Hatice Karadeniz ağırladı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ZZTK'nın ortaklaşa düzenlediği, "Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti Organizasyonu" kapsamında, Türkiye'ye gelen Japon ve Çinli işadamları ile bu iki ülkenin gazetecilerine Ayvalık'ın tarihi ve turistik yerleri gezdirildi. Konuk heyete Necdet Kent Kütüphanesinde verilen kısa molada görüşlerini aldığımız ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Gurubu Eş Başkanı Metin Ölkem Türkiye'de 2010 yılında "Japonya Yılı" olarak kutlandığını belirterek, Türkiye'nin İspanya ve İtalya gibi ülkelere zeytinyağı ihracatının düştüğünü, bu ülkelerdeki pazar kayıplarını, Japonya, Çin, ABD gibi ülkelere yapılan ihracatı arttırarak kapatmak istediklerini, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın desteğiyle düzenlenen "Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti"nin bu anlamda çok önemli olduğunu söyledi.
Japonya'ya yönelik tanıtım çalışmalarının ilk ayağında geçtiğimiz Mart ayında Japonya'da düzenlenen Foodex Gıda Fuarı'na katıldıklarını kaydeden Ölken, "Tanıtım çalışmalarımızın ikinci ayağında Japonya'dan zeytin ve zeytinyağı ithalatçılarını Türkiye'de ağırlıyoruz. Zeytinin anayurdunun Anadolu olduğunu, Anadolu'da zeytin ve zeytinyağı kültürünün ve üretiminin 6 bin yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayarak Türkiye'den zeytin ve zeytinyağı ithalatlarını arttırmalarını istiyoruz. Hedefimiz, şu anda Japonya'ya 2 bin 500 ton civarında olan ihracatımızı 7 bin 500 tona çıkarmak. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde Japonya pazarının yüzde 25'ine hâkim olacağız. Japonya pazarına yönelik yaptığımız tanıtım çalışmaları sonrasında Japonya en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke konumuna yükseldi" diye konuştu.
PAZAR PAYIMIZI ARTTIRMANIN YOLU SÜREKLİLİKTEN GEÇİYOR
Türkiye'nin ihraç pazarlarında güçlü olmasının yolunun süreklilikten geçtiğine işaret eden Ölken, Japonya, Çin, ABD gibi büyük pazarlarda alıcılar, marketler zincirlerinin Türk Zeytin İhracatçısıyla uzun süreli kontratlar istediğini vurguladı.
Ölken, Türkiye'deki hammaddenin bir yıl var, bir yıl yok olduğu ortamda uzun süreli kontratlara giremiyoruz. Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihraç etmek üzere zeytin ve zeytinyağı ithal edebilmeliyiz. Sektöre bu olanak sağlandığı takdirde Türkiye'nin bu pazarlarda daha güçlü olur ve 100 bin ton ihracat yapar hale gelir" şeklinde konuştu.
Konuk heyetin Ayvalık'taki gezisi kapsamında soğuk savaş yaşayan Japonya ve Çin ülkelerinin gazeteci ve işadamlarının birbirlerine yakınlaştığı görülürken, yapılan organizasyonun Çin'in dünya genelindeki nüfus oranı göz önüne alındığında, Türk Zeytin ve Zeytinyağının tanıtımının, reklâm açısından yeryüzünde yaşayan ortalama 6 kişiden 1'ine ulaştığı kaydedildi.
Dünya genelinde Gayri Safi Milli Hâsılası yüksek ülkeler arasında gösterilen Çin ve Japon pazarını hedefleyen tanıtım organizasyonu etkinliğinin 'DİR', 'DIR'etmek yerine icraatı hedefleyen bir organizasyon olduğunun da altı çizildi. Konuk Çin ve Japon Heyetini Ayvalık'ta ağırlayanların arasında bulunan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli de, söz konusu organizasyon sayesinde Türk Zeytin Üreticisi ile Zeytin İhracatçısının uzak doğu pazarından hak ettiği payı alması konusundan önemli bir aşama kaydedeceğini belirterek, Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili olarak çıkarılan spekülasyonların doğru olmadığını, bu rejimde sistemin bire bir milli mallarla yapılmasını istediklerini vurguladı. Bazı zeytinyağı ihracatçısının oligopol sistemi ile kurduğu saadet zincirinin yıkılmasını istemediği için DİR konusunda birliklerinin tavsiyelerinin, bu zihniyeti taşıyanlarca çarpıtıldığını savundu.
Çin'deki büyüyen pazardan Türk ihracatçılarının en az yüzde 15 pay almasını hedeflediklerini dile getiren Güreli, "Çin, yakın gelecekte dünyanın en fazla zeytinyağı tüketen ülkelerinden biri konumuna gelecek. Bu pazardan hedeflediğimiz payı alabilmemiz için çalışıyoruz. Ürün arzında sürekliliği sağlayacak Dahilde İşleme Rejimi, Türkiye'de hayata geçtiği takdirde Çin pazarında güçlü konuma gelebiliriz" dedi. Sohbet ve havasında geçen Necdet Kent Kütüphanesindeki moladan sonra Çin ve Japon heyet, önce Balıkesir'in Pelitköy İlçesinde deki bir zeytinyağı fabrikasını gezmek ve sonrasında Burhaniye ilçesinde yapılacak zeytin hasadına katılmak üzere Ayvalık'tan ayrıldı.
Ayvalık, Çin Ve Japon Ticaret Heyetini Ağırladı
Türk zeytinciliğini dünyaya tanıtarak, ihracatta yeni pazar oluşturmaya yönelik çalışmalarında atak yapan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Japonya ve Çin'i zeytin ve zeytinyağı ihracatında hedef pazar olarak belirleyerek, bu iki ülkeye yönelik tanıtım çalışmasının ikinci etabını Balıkesir Ayvalık ve Burhaniye'de sürdürdü