Ay ışığının altında, oldukça romantik bir ambiyansta hayranlarıyla bir araya gelen gurubun müthiş sahne performansını sergilemesine, şiddetli esen rüzgarın bile engel olamadığı gözlendi. Adını, bir dönemler İzmir Cumhuriyet Savcılığı yapan, yazar Osman Çallı’nın izniyle aynı adı taşıyan ödüllü öyküsü ‘Düş Gezginleri’ eserinden alan grubun, 1989 yılında grubun beyni olarak kabul edilen Orhan Doğan’ın öncülüğüyle kurulduğu öğrenildi. Anadolu Rock tarzında yaptıkları sosyal temalı parçalarla ülke genelinde ünlü Moğollar ve Bulutsuzluk Özlemi gruplarıyla aynı kulvarda ilerlemeyi başaran Düş Gezginleri’nin kısa sürede oldukça büyük bir hayran kitlesine kavuşmasının ise tesadüf olmadığını vurgulanıyor. Ünlü müzik adamı Ali Kocatepe’nin desteğiyle, ‘Sen Yine de Güzelsin’ adlı ilk albümlerini çıkaran grup kısa sürede İzmir’in en popüler müzik gruplarından biri olmayı başardı.
Ünlü sanatçı Atilla Atasoy’un destekleriyle ‘Andro’ adını taşıyan ikinci albümlerini 2007 yılında çıkaran grup, geçtiğimiz Mart ayında Gürcistan’ın en ünlü sanatçılarından Sofio Nizharadhze’yi, Konak Belediyesi’nin katkılarıyla İzmir’lilerle buluşturmasının ardından, önümüzdeki günlerde de Nizharadhze ile birlikte ‘Karadeniz’in Kardeş Şarkıları’ adını taşıyan yepyeni bir albümü müzikseverlerin beğenisine sunmaya hazırlandıkları kaydedildi.
Söz konusu yeni projenin; Türkiye ve Gürcistan arasında geçmişten gelen tarihi ve sosyal bağların ışığında her iki ülkenin ilişkilerini kültürel bazda yeniden güçlendirmeye katkıda bulunmak olduğunu kaydeden grubun beyni ve kurucusu Orhan Doğan, “İlk aşamada kapı komşusu olan Acara Özerk Cumhuriyeti'nin turizm alanında keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerini Türkiye çapında tanıtılmasının amaçlandığı projeye Gürcistan Anakara Büyükelçiliği, Gürcistan İzmir Fahri Konsolosluğu, Acara Özerk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlıkları destek vermektedir” dedi.
TÜRK-GÜRCÜ KÜLTÜRLERİ HARMANLANACAK
Düş Gezginleri Grubu’nun, 22 yıllık müzik hayatında, birçok ünlü sanatçıyla birlikte onlarca mansiyon ve müzik ödülünü elde etme başarısını sağladığını hatırlatan Doğan, “Proje kapsamında Gürcü halk şarkılarından ve kent müziğinden titizlikle seçilmiş örneklerden oluşan bir repertuarla hazırlanıyor. Türkiye’nin en önemli müzisyenleri ve şarkıcıları bu projede yer alacaktır. Bununla beraber repertuarı oluşturan şarkılar için Gürcistan’ın ve özellikle Acara Özerk Cumhuriyeti’nin turistik yörelerinin mekan olarak seçildiği video klipler oluşturmak da projenin önemli bir bölümünü meydana getirecektir. Böylelikle, Türkiye’de Gürcistan’ın (Batum’dan başlayarak ) tarihi ve turistik değerlerini tanıtmak; Gürcüce şarkıları seslendiren Türk sanatçıların Gürcistan gönüllü birer turizm elçisi olmalarını sağlamak ve herkesçe tanınan isimler kanalıyla Türk kamuoyunda Acara bölgesi ve tüm Gürcistan hakkında ülkeyi keşfetme merakı uyandırmak; her iki ülkenin basın ve yayın organlarında yer alacak şekilde bir tanıtım programının düzenli biçimde yer almasını sağlayarak kamuoyunda farkındalık oluşturmak; birbirine komşu iki toplumu müziğin evrenselliği ve birleştiriciliği yakınlaştırmak; müziğin armoni, melodi, ritimlerden oluşan yapısını kültürel toplumsal ve kişisel farklılıklarını koruyarak sınırların ötesine aktarmak; seçilecek şarkıların icrası sırasında kullanılacak enstrümanlarla, Türkiye’de bu Gürcü şarkılarını benimsetmek ve sevdirmek; şarkı sözleriyle düşünceyi, notalarıyla duyguyu aktararak iki toplum arasında dostluk köprüsünü sağlamlaştırmak; her iki ülkenin folkunu oluşturan enstrümanların zaman zaman bir arada kullanılmasıyla, iki toplumun arasındaki kardeşlik ve barış atmosferinin pekiştirilmesini sağlamak mümkün olacaktır. Tüm bunların yanı sıra, Gürcü şarkıların Türk müzisyenler tarafından icra edilmesine paralel olarak, bundan sonraki aşamada yapılacak olan çalışma, müzisyenlerin de Türkçe şarkılar icra etmelerini sağlamak; Anadolu ezgileri, özellikle Karadeniz bölgesine ait ezgilerin ve Artvin yöresi türkülerinin Gürcü sanatçıların repertuarlarında yer almasını temin etmek de projede yer alan önemli çalışmalardır. Şu an için bu proje çerçevesinde ‘Batum Şarkısı’ ve Acaruli Gandagana’ isimli iki Gürcüce şarkının kayıtları İzmir’de bulunan ‘Düş Gezginleri’ stüdyosunda tamamlanmıştır. Bu projenin ülkelerimiz arasında yapılan işbirliği çalışmaları içinde bir ilk olduğunu, her iki ülke arasında var olan komşuluk ilişkisi ve iyi işbirliğine olumlu ve farklı bir soluk getireceğine; ayrıca müziğin evrensel dili aracılığıyla bu iki ülkenin insanlarını birbirine daha da yakınlaştırmada örnek bir çalışma olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Ayvalık, Düş Gezginleri’ni Ağırladı
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin dünyaca ünlü cazibe merkezi Cunda adasında Alibey Doğa Kulüpte sahne alan ünlü müzik grubu Düş Gezginleri, Anadolu rock tarzı şarkılarıyla izleyenlere unutamayacakları bir gece yaşattı.