Ayvalık İnanç Turizmine Yelken Açıyor

Ayvalık İnanç Turizmine Yelken Açıyor

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde tarih ve kültürel varlıklarına yönelik resmi ve özel restorasyonlar sürüyor.

Ayvalık’ta; uzun yıllar tütün deposu olarak kullanılan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yoğun girişimleriyle bakanlık tarafından sağlanan toplam 3 milyon liralık harcamayla restorasyonu tamamlanan ilçedeki Taksiyarhis Kilisesi’nin yeniden hayat bulmasıyla ilçede inanç turizminin yapılabileceğine ilişkin söylemlerin de arttığı görünüyor. İlçede kiliselerin müze haline getirilmesiyle bölgenin inanç turizmi açısından da öneminin artmasının Ayvalık’a ve Türkiye’ye turizm alanında ciddi döviz girdisinin sağlayabileceği üzerinde duruluyor. Ayvalık merkezde bulunan restorasyonu tamamlanan, açılış için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’i bekleyen Taksiyarhis Kilisesi’nin yanı sıra Koç Vakfı tarafından inşaatı süren Cunda adasındaki Taksiyarhis Kilisesi’nin de müze olarak hizmete girmesiyle ilçenin birçok turizm bölgesini kıskandırabilecek kültürel zenginliğe kavuşacağı vurgulanıyor.

Müthiş akustiği ve inanılmaz ambiyansıyla Ayvalık Uluslar arası Müzik Akademisi (AİMA) tarafından verilecek klasik müzik konserlerine de ev sahipliği yapması beklenilen Taksiyarhis Kilisesi’nin kullanımıyla ilgili yetki ise şimdilik Ayvalık Kaymakamlığında olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili muhabirimizin sorularını Taksiyarhis Kilisesi’nde yanıtlayan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık ve Cunda adasındaki aynı adı taşıyan kiliselerin müze olarak ziyarete açılmasıyla ilçe genelinin yanı sıra bölgedeki turizm canlanacağından neredeyse emin görünüyor. Birkaç yıl öncesine kadar Ayvalık merkezdeki Taksiyarhis Kilisesi’nin harabe ve yıkık dökük görünümünden büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Kaymakam Nalbant, şimdi ise kilisenin eski görkemli görüntüsüne kavuşmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Ayvalık Kaymakamlığı görevinin yanı sıra öncüsü olduğu Ayvalık Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği’nin de (AYTUGEB) Başkanlığını da yürüten Nihat Nalbant, “Her vesile ile bu restorasyonun önemini dile getirdik. Sağolsun sesimizi dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Bey duydu. Zaten 5 yıl önce ben daha Ayvalık'a atanmadan önce kendisi ile İstanbul'da bir toplantıda karşılaşmıştık. Bana, 'Ayvalık'a gittiğinde takip etmen gereken üç tane önemli iş var' diye talimat vermişti. Bunlardan biri bu kilise’ydi. O günden bugüne hiç unutmadı. Programa aldırdı, her türlü desteği verdi. Bakanlık bütçesinden 3 milyon lira harcayarak restorasyonunu yapılmasını sağladı. Sadece yaptırmakla da kalmadı, adım adım da takip ettirdi. Bu sayede hem proje zamanında bitti hem de çok iyi yapıldı” dedi.

Kilise'nin anahtarının kendilerine teslim edildiğini söyleyen Kaymakam Nalbant,"Daha nasıl kullanacağımızı da bilmiyoruz. Bir şekilde Bakanlığın talimatlarını bekleyeceğiz. Burada görevlendirilecek kişilerin de işbaşı yapmasının ardından halkın ziyaretine açacağız. Bakanlık ile yazışmalarımız yapıldı. Her an açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

KİLİSENİN UEDAŞ TARAFINDAN ELEKTRİKLERİ HALEN DAHA KESİK
Ayvalık'ın Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden biri olduğunu dile getiren Nalbant, ilçemizin turizm açısından Türkiye'nin önemli bir noktası olduğu yadsınamaz. Ayvalık'ın tanıtımında, özellikle inanç turizmi konusunda bu kilisenin büyük katkısı olacaktır. Cunda adasındaki aynı kilisenin de hayata geçmesiyle Ayvalık inanç turizminde önemli bir kent durumuna gelecektir” diye konuştu.

Kaymakam Nalbant, kilisesinin UEDAŞ’a olan borcu nedeniyle kesik olan elektrik enerjisinin de açılması için gereken girişimleri yaptığının altını çizdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile