yıldönümü ile bu yıl 20.’si düzenlenen Uluslararası Engelliler Kültür ve Sanat Şenlikleriyle çifte bayram yaşadı. Düzenlenen etkinlikler kapsamında, sabah saatlerinde Ayvalık’ın düşman işgalinin 90. yıl dönümü Atatürk anıtına Kaymakam Nihat Nalbant ve Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen tarafından çelenk konuldu. Ardından 20. Uluslar arası Engelliler Kültür ve Sanat Şenliklerinin açılış seranomisi yapıldı.
Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açılış seronomisinde, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umur Oran, CHP Balıkesir Milletvekili Prof. Nedret Akova, CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Balıkesir Valiliği Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, daire amirleri, Türkiye genelinden 81 vilayetten gelen engelli gurupların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu
20. Uluslararası Engelliler Kültür ve Sanat Şenlikleri’nin açılış seronomisinde, Edremit’ten kalkan 2 gösteri uçağı, engellilerin üzerinde uçuş gerçekleştirdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın bir ağızdan söylendiği seronomide işitme engellilerin işaret diliyle istiklal marşına katılmaları ilginç görüntüleri beraberinde getirdi. Açılış konuşmasını Türkiye Zihinsel Engeller Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay yaptı. Konuşmasında, ülke genelinden gelen 50 dernek ve yaklaşık bin 500 engellinin 20. kez Ayvalık’ta buluşmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, 27 Nisan 2012 tarihinde Antalya’da aracını denize sürerek, yaşamına son veren Türkiye Sakatlar Konfederasyonun eski Genel Başkanı Faruk Öztimur’un ani ölümü nedeniyle engelli camiasının duyduğu derin üzüntüyü ile getirdi.
Atay’ın konuşmasının sonunda, bir guru zihinsel engelli genç, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun eski Genel Başkanı A. Faruk Öztimur’un dev fotoğrafını açarak, unutmayacaklarının mesajlarını verdi. Seronomide konuşan Türkiye Sakatlat Konfederasyonun görme engelli Genel Başkanı Yusuf Çelebi ise devletin engellilerin sıkıntılarına eğilme çalışmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, “Ancak bu eğilim ne yazık ki halen daha çözümü beraberinde getirebilmiş değildir” dedi.
Ayvalık’ta 20.’si düzenlenen Engelliler Şenliği’nin başladığı günden bu yana ülke genelinde toplumsal farkındalık ve engelli bilincini beraberinde getirdiğini ifade eden Çelebi, “Bu şenlikler sayesinde 2005 yılında parlamentoyu oluşturan iktidar ve muhalefet milletvekilleri bir araya gelerek, Türkiye’deki yaklaşık 10 milyon civarındaki engellinin sorunlarının çözümlenmesi amacıyla Engelliler Yasasını çıkarmıştır” diye konuşarak, şenlik nedeniyle ülke genelinden ilçeye gelen bin 500 engelliye gösterdiği konukseverlik nedeniyle Ayvalıklılara teşekkür etti. Açılış seronomisinde konuşan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı ve Sosyal Politikalar Bankalı Fatma Şahin’in Danışmanı Abdullah Güven, Bakan Şahin’in yoğu programı nedeniyle çok istediği halde Ayvalık’ta ki törene katılamadığını belirterek, Şahin’in selamını getirdiğini söyledi.
Son dönemlerde Türkiye’deki engellilerin sosyo-ekonomik sorunlarının çözümü adına yapılan çalışmaları son derece olumlu bulduğunu kaydeden Güven, hükümet nezdinde yapılan çalışmaların zaman içinde engellilerin sorunlarının çözümünde çok büyük aşama kaydedeceğine inandığını ifade etti.
Güven’in ardından konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ise, engellilerle 20 yıllık dostluklarının Ayvalık’ın kurtuluş günü kutlamalarıyla taçlandırmaktan duyduğu mutluluğu vurgulayarak, “Bu güzel tesadüf, birlikte yürüttüğümüz engelli hakları mücadelemize daha fazla güç ve anlam katacaktır. 5378 sayılı engelliler yasasının geçici 2. ve 3. maddelerinde yer alan “en geç 2012 yılında kamuya açık tüm alan ve hizmetleri, engelli erişimine uygun hale getirilecektir” hükmündeki süre; 3 yıl daha uzatılmıştır. Bu noktada yönetici olarak üzerimize düşen görev, engellilerin yaşama hakkı kadar önem taşıyan erişim hakkı konusunda da, mücadelemizi bütün hızıyla devam ettirmemiz gerekmektedir. Yılgınlık göstermeden, karamsarlığa düşmeden tüm gücümüzle engellilerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımını sağlamak olmalıdır. Biz; engelliliğin şanssızlık değil aksine bir şans olduğuna, değişik ve yepyeni fırsatlarla dolu bir yaşam biçimine dönüştüğüne inandık. Eksik bir organın, bambaşka yönleri güçlendireceğine; anlayışa, hoşgörüye, sevgiye, imkansıza ulaşmamızı sağlayacağına inandık. İşte bu yüzdendir ki; Ayvalık’ı engellilerin başkenti olarak gördük. İşte bu yüzden ki; en önemli sloganımız “Farkındalık ve Ayvalık’ oldu. Yıllar boyu sürdürülen engelli hakları mücadelesinde Ayvalık halkı olarak daima yanınızda olacağımızı bir kez daha tüm içtenliğimle ifade etmek isterim” diye konuştu.
Şenliklere katılan Onat Çetinkaya adlı zihinsel engeli bir genç anlamlı bir konuşma yaparak büyük alkış toplarken, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut ‘da, yaptığı konuşmada toplumdaki engelliliğin bir kader olmaktan çıkarılmasını arzuladığını ve bu uğurda parlamentoda birçok çalışmalar başlattığının müjdesini verdi. CHP’Lİ ORAN’DAN ENGELLİ AİLELERİNE BÜYÜK MÜJDE 20. Ayvalık Uluslar arası Engelliler Kültür ve Sanat Şenlikleri’nin açılış seronomisine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye’deki engelli çocuğa sahip olan her anne ve babanın en büyük kabusunun, "Ben ölürsem bu engelli yavruma kim bakacak, kim ona sahip çıkacak" kaygıları olduğunun altını çizerek, “Parlamentoyu oluşturan milletvekillerinin görevi toplumsal kaygıları sona erdirmektir. Bu bağlamda size söz veriyorum. En kısa zamanda engelli evlatlara sahip, ebeveynlerin bu kaygılarını giderecek yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için üzerime düşeni yapacağım” diye konuştu.
Seronominin son konuşmacısı olan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ise; 20 yıldan bu yana Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Ayvalık’ta her yıl ortalama bin 500 ile 2 bin engelliye 3-4 günlükte olsa ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, 20. si düzenlenen Engelliler Şenliği’ne verdiği büyük destekler ve gösterdikleri büyük duyarlılık nedeniyle başta Ayvalık Belediyesi olmak üzere, Ayvalık’a bağlı Küçükköy ile Altınova Belediyelerine teşekkür etti. Açılış seronomisinde konuşmacıların 1 saat 20 dakika süre konuşmaları nedeniyle, bazı vatandaşların tepki gösterdiği gözlenirken, konuşmaların ardından, her yıl olduğu gibi bu yılda konuk engelli gurupları geleneksel kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.
Zihinsel, İşitme, Ortopedik ve Görme olmak üzere 4 engel gurubunun da hazır bulunduğu 6 gün sürecek olan şenlikler kapsamında engellilerin kendi aralarında iletişim ve dostlukları kurabilmeleri adına çeşitli, sportif ve sanatsal etkinliklerin yapılacağı öğrenildi.
20. Uluslar arası Engelliler Kültür ve Sanat Etkinliklerinin açılış seronomisinde konuşmacıların anlattıklarının engelliyi tatmin etmediğini savunan Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, “Tüm emeği ve harcamayı Ayvalık Belediyesi yaparken, birileri ortalıkta gezerek, tüm organizasyonu kendisi yapmışçasına edalar sergiliyor. Biz engellilerin lafa değil, icraata ihtiyacı var. Lafla peynir gemisi yürümez” şeklindeki değerlendirmesi ise dikkatlerden kaçmadı .
Ayvalık’ta Engeliler 20. Kez Coştu
Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, düşman işgalinden kurtuluşunun 90.