Ülke genelinde KESK, Kamu Sen, Eğitiş-İş gibi sendikaların gerçekleştirdikleri bir günlük grev nedeniyle iş bırakan Ayvalık’ta ki KESK’e bağlı Eğitim-Sen, BES ve SES temsilcilikleri ilçe merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak yaptıkları basın açıklamasıyla hükümete sert tepki gösterdi. Bazı siyasi partilerin de destek verdiği, coşkulu grev halaylarının da çekildiği gözlenen basın açıklamasını Eğitim-Sen Ayvalık Baştemsilcisi Edibe Keleş seslendirdi. Keleş yaptığı açıklamada, Bugün kamu emekçileri olarak bizimle dalga geçenlere, 2012’nin Türkiye’sinde bizi hala kapı kulu olarak görenlere en iyi cevabı vermek için grev hakkımızı kullanıyoruz. ‘Grev hakkını’ yok tehditlerini boşa çıkaran yüz binlerce kamu emekçisi bugün tüm Türkiye’de hayatı durdurmuş durumda. Dağın fare doğurmasını bekleyenler dışında herkesin, kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin yürekleri bugün bizimle çarpıyor” ifadelerini kullandı.
Hükümetin, 12 Eylül 2010 referandumu öncesinde kamu emekçilerine ‘artık sizler de toplu sözleşme yapacaksınız, haklarınızı koruyacaksınız’ dediğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Ancak bu sözü veren hükümet, her zaman olduğu gibi sözlerinde durmamıştır. Referandum sürecinde nikah masasında bile böylesine iştahla evet’ demedik diyenlerin kamu emekçilerinin karşısına çıkıp özür dilemesi gerekmektedir. Sadece adı toplu sözleşme olan bu sistemin yürümeyeceği zaten başından belliydi. Grev hakkının olmadığı bir toplu pazarlık sistemi olur mu? İşverenin, çalışanına hangi konularda talepte bulanabileceğini belirlediği, son kararı kendisinin verdiği bir toplu pazarlık sistemi dünyanın neresinde var?” diye soruldu. Açıklamada, “İşveren sadece sizi dinleyecek, hatta dinliyor gibi gözükecek. Sonra da “sana verdiğimle yetin daha fazlasını istemeye hakkın yok. Grev yapmaya da hakkın yok” diyecek. Uluslar arası hukuktan doğan anayasal hakkımız, Grev hakkımız, yasal güvence altına alınmayacak. Son söz 11 üyesinin 6 sı hükümet tarafından atanan Hakem Kuruluna verilecek. Buna da toplu pazarlık denilecek. Dünyanın neresinde görülmüş böyle bir toplu pazarlık? İşte sendikaları, kamu emekçilerini yok sayan bu sistemde başlatılan görüşmelerde hükümet dalga geçercesine 4,5 milyon kamu emekçisine ve emekliye 2012 yılı için önce yüzde 3+3, 2013 yılı için yüzde 2+3 maaş zammı teklif etmiştir. Üstelik komisyon toplantılarında gündeme getirdiğimiz ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik sorunlara ilişkin hiçbir öneri sunmamış, sendikaların tüm taleplerini görmezden gelmiştir. Görüşmelerin son gününde sadaka teklifine birkaç kuruş daha ekleyen hükümet 2012 teklifini yüzde 3,5 + 4, 2013 teklifini de yüzde 3+3 olarak yenilemiştir. Günde ancak bir simit parasına denk gelen, maaşlarımızda aylık olarak ortalama 45-50 TL artış öngören teklifleriyle kamu emekçilerine, emeklilere verdikleri değeri bir kez daha göstermişlerdir. Şimdi ‘dağ fare bile doğmadı’ diye sitem edenlere sormak gerekiyor. Ne oldu, yüzde yarımlık artışlardan sonra dağ fare doğurdu mu? 4688 sayılı yasanın grevsiz ve toplu sözleşmesiz çıkması için hükümete koltuk değneği olmanıza değdi mi? Gücünüzü kamu emekçiklerinden almak yerine sırtınızı iktidara yaslamanıza değdi mi?” ifadelerine yer verildi.
Halka yabancı olanlara, halkı tanımayanlara seslenildiği belirtilen basın açıklamasında, “Halk biziz. Halk burada. Bu halk kendisini mağdur edenleri, yok sayanları biliyor. Yunanistan’da, İspanya’da, İtalya’da olduğu gibi dünyanın her yerinde krizi halkların değil, halkları sömürenlerin yarattığını herkes biliyor” denildi .
Ayvalık’ta Hükümetin Yüzde 3’lük Zammına Halaylı Grev
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, hükümetin memurlara yaptığı yüzde 3 buçuk artı 4’lük zamma Eğitim Sen Ayvalık İlçe Baştemsilciliği tarafından sert tepki gösterildi.