Ayvalık Tarihi Toplantıya Ev Sahipliği Yapacak

Ayvalık Tarihi Toplantıya Ev Sahipliği Yapacak

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Endüstri Peyzajı ile giren Ayvalık’ta, Ayvalık Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği işbirliğiyle 23-24 Mart’ta ’Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı’ düzenlenecek.

Cunda’sı, Küçükköy’ü, Sarımsaklı’sı ve Altınova’sıyla birbirinden farklı kültürleri ve turizm olanaklarıyla bilinen Ayvalık, görülesi güzellikler sunuyor. Ayvalık, özenle koruduğu kültürü, benzersiz mimarisi, sıra dışı doğası, tertemiz havası, pırıltılı denizi, şiirsel adaları, olağanüstü zenginlikteki su altı florası ve faunası, sanatçılara ilham veren atmosferi, özgün mutfağı ve aydın insanlarıyla çevre yerleşim yerleri içinde bu özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Ayvalık, şimdi önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 120 belediye başkanının, çeşitli sivil toplum örgütlerinin da davet edildiği bu toplantı ’Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantıs’ adını taşıyan buluşmada, UNESCO Dünya Mirası yolunda Ayvalık’ın geldiği nokta ele alınacak. Bu konuda uzman isimlerin de katkısıyla bilgi paylaşımında bulunulacak.

Halil Başyazgan Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek toplantı Hasan Özgen tarafından hazırlanan “Tarihi Kentler Birliği-Vatan Nedir?” filmiyle başlayacak.

Ardından, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ‘Kıyı Kenti Ayvalık’ta Doğal Kültürel Mirasın Korunmasının önemini’ ve bu konuda yapılan çalışmaları anlatacak. Daha sonra program şu şekilde devam edecek: -Mimar Alp Arısoy (ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü), ‘’Yerel Yönetimlerde Son Gelişmeleri ve Ayvalık Örneği”, Prof. Dr. Necmi Karul (İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı), ‘’Arkeolojik Alanlarda Yeni Denemeleri-Arkeoparklar’’

Konuşmalardan sonra ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı-Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Ayvalık ve yapılan çalışmalar hakkında görüşlerini dile getirecek.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 4 yıldır, Ayvalık’ın tarihi ve kültürüyle daha da fark edilmesinde en büyük pay sahibi. Ayvalık’ta yapılacak Tarihi Kentler Birliği toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Gençer; “1800’lü yıllara tarihlenen 1.800 tescilli binamız var. Bu sayı Türkiye’nin hiçbir yöresinde yok. Ayrıca tarihi değer taşıyan dinsel yapılar da öne çıkıyor. Onlar da, tıpkı evler gibi Neo-Klasik mimarinin seçkin örnekleri... Ayvalık, mimari zenginliğinin ve eşsiz endüstri peyzajının yanı sıra Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’yla da farklı... Burası Türkiye’nin en büyük tabiat parkı... Deniz altıyla olduğu kadar, deniz üstündeki doğal, kültürel ve arkeolojik değerleriyle biliniyor. 22 adası, koyları, körfezleri, kumsalları, gölleri, kızılçam-okaliptüs-zeytin ağaçları, ansızın insanın karşısına çıkıveren kilise ve manastır kalıntılarıyla gerçekten büyüleyici güzellikler sunuyor. Ayvalık Belediyesi olarak tüm bunların üzerine adeta titriyoruz. Ayvalık, geleceğe bırakacağımız en büyük mirasımız. Bu nedenle çocuklarımıza da büyüklerden aldığımız gibi bırakmak zorundayız” dedi.

Ayvalık’ın zeytin diyarı olduğuna işaret eden Başkan Gençer, “Ayvalık’taki doğal çevrenin ağırlık noktasını oluşturan zeytinlikler kentin yüzde 41.3’üne yayılırken; endüstri peyzajının dogal arka planını ve ana kaynağını oluşturuyor. Delice zeytin ağacından aşılanarak buraya özel, genetik çeside dönüştürülen ve sayısı 2 milyonu geçen zeytin ağaçları doğal çevrenin ana bileşeni Kısacası toplantıda Ayvalık’a gelenlerin gördüğü/ bildiği, gelmeyenlerin ise merak ettiği özelliklerimizi konuşacağız” ifadelerini kullandı.

Rahmi Gençer sözlerinin sonunda Ayvalık için yaptıkları tüm çalışmalarda kendilerine destek olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’a, toplantıyı birlikte hazırladıkları ÇEKÜL Vakfı’na, Vakfın Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’e ve tüm paydaşlara teşekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile