Ayvalık Uluslararası Sanat Arenası Olacak

Ayvalık Uluslararası Sanat Arenası Olacak

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, kısa bir süre önce açılan Nebiye Elmas Sanat Galerisi dünyaya açılmaya hazırlanıyor.

Ayvalık’ı kültür ve sanat alanında uluslar arası arenaya çıkarmak için ilçenin tanınmış iş kadınlarından Nebiye Elmas’ın öncülüğünde ressam İbrahim İnak ve fotoğraf sanatçısı Haşmet Demirbil güç birliği yaptı.

Hazırlanan projenin ilk etabında; Nebiye Elmas Sanat Galerisi’nde hazırlanan eserler Romanya, Fransa, Yunanistan, Almanya ve Fas’ta sergilenecek. Sonraki etapta ise uluslar arası sanatçılar Ayvalık’a davet edilecek ve Türk sanatçılarla birlikte düzenlenecek çalıştaylar yapılacak. Bu çalıştayların ardından da açılacak sergilerden de elde edilecek gelirler; başta sosyal amaçlı faaliyetler yapan derneklerle, ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimleri için kullanılacak. Tüm çalışmalar hayata geçirilirken bir yandan da Ayvalık’ın sanatsal yönü ile en önemli değeri olan zeytinin de dünyaya tanıtılmasının hedeflendiği öğrenildi.

Söz konusu proje ile ilgili açıklamalarda bulunan ve 5 yıl önce sadece tatil amaçlı gelip gittiği Ayvalık’a yerleşen ressam İbrahim İnak, “Hep Ayvalık’ta yaşamak istemişimdir. Ayvalık’ta huzuru ve samimiyeti bulmuşumdur. Denizi, doğayı, balıkçı teknelerini, neo-klasik yapılarını resimlerime kendi renk anlayışım ve bakışımla anlatmaya çalıştım. Bununla ilgili koleksiyon serisi oluşturdum. Bundan sonra farklı tarzlarda farklı bakış açılarında Ayvalık’ı nasıl gördüğüme ilişkin çalışmalarım devam edecek.” dedi.

Ayvalık’ta sanatın gelişmesi adına 3 kişilik ekip üyelerinin bir araya geldiğini anlatan İnak, “Biz daha çok yurt dışındaki bu işe gönül vermiş sanatçıları Ayvalık’a çekmeyi planlıyoruz. Burasıyla ilgili bakış açılarını görebilmek, neler hissettiklerini görmüş olacağız. Bir anlamda tersine çevireceğiz süreci” diye konuştu.

“Resim sanatının federasyonu yoksa, biz varız”

Tanınmış fotoğraf sanatçısı Haşmet Demirbil de, 1963 yılından itibaren fotoğraf, basın ve resim sanatına girdiğinde kendisini iki unsurun çektiğini belirterek, “Bunlardan birincisi; fotoğraf sanatı federasyonu bulunduğu için tüm dünyaya hitap edebiliyordu. Ama resim sanatının federasyonu yok. Neden federasyonu yok? Neden işbirliği yapılamıyor? Neden bu sanatın içindekiler birbirleriyle kaynaşamıyor? diye düşerken, birden bire Nebiye ve İbrahim kardeşimizle ‘O zaman biz resimi normal bir galeri bazında değil de, galerilerimizi tüm dünyadaki galerisi olan sanatçılarla bütünleştirerek federasyon özelliğinde kurabileceğimizi düşündük. Bu noktada mesela Edremit Körfezi’ni en iyi anlatan konu; zeytin. Fakat zeytin ile birlikte Mitolojik bir öykümüz Kazdağları. Bunun yanı sırta da yitirilen el sanatları var. Biz; ilke olarak, hem federasyonu benimsedik. Bunu benimserken de şu karşımıza çıktı; belediyelerin kardeş kent olarak yaptığınız biz, ‘Kardeş Galeri’ olarak tüm dünyaya yönlendirebilme ilkesini edindik. İkinci olarak da; içimizde kaybolan el sanatları gerek bizim Türkiye’mize, gerekse de Avrupa’da ki birbirine benzer el sanatlarını bütünleştirmek ve bunu yanında da Kazdağları’nı mitolojik olarak farklı bir şekilde ele alabilmektir. Dünya mitolojiyi ele alıyor ama maalesef bizim bu bölge mitolojiye yaklaşmıyor. Dolayısıyla biz bu misyonu Nebile Elmas Art Galerisi ile bütünleştirdik. Ana ilkemizde bu şekilde oluştu.” dedi.

Nebiye Elmas, “ Sosyal projelere sanatla ‘merhaba’ demek istedik”

Ayvalık’ın sanat ve kültürde yerini almış olduğunu vurgulayan Nebiye Elmas ise; “Tarihi evleri ve doğasıyla da çok güzel bir kenttir Ayvalık. Ben bu güzel ilçeye yıllar önce geldim ve yerleştim. Burada güzellik salonu açtım. İki yıl önce bu salonu kapattım. İki katlı salonun alt katını sanat atölyesi olarak açtım. Resimlerim çok birikince, Ayvalık’ta bir sanat galerisi açmaya karar verdik. Sosyal Projelere ‘merhaba’ demek ve Ayvalık’taki kültür-sanat alanında yerimizi almak istedik.” dedi.

“Elde edilecek tüm gelir sosyal projelere finansman olacak”

Bugüne kadar sayısız ülkede sanatsal sergileri gezdiğini anlatan Nebiye Elmas, “Şimdi ise bu açtığımız galerimiz sayesinde, gezdiğim ülkelerdeki sanatçı dostlarımızı Ayvalık’a getirmek istiyoruz. Onlarla birlikte Ayvalık’ta çalıştaylar yapmak ve yapacağımız sergiler ve müzayedelerden elde edeceğimiz gelirleri de Ayvalık’taki sosyal amaçlı çalışan derneklere bağışlamayı düşünüyoruz. Bizim bu hayata geçirmeye çalıştığımız sosyal bir projedir. Benimle birlikte sanatçı arkadaşlarım İbrahim İnak ve Haşmet Demirbil ile bu galerinin başlangıcını yaptık” ifadelerin kullandı.

Nebiye Elmas şöyle devam etti;

“Sanat alanında Ayvalık’ın sesini uluslararası platforma taşımayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda ilk etapta arkadaşımız Haşmet Demirbil Romanya’da olacak. Ondan sonra da ben, İbrahim İnak ile Fransa’nın başkenti Paris’e gideceğiz. Ondan sonra Yunanistan’ın Sakız Adası, Almanya ve sonrasında da Fas-Marakeş’te çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bulunduğumuz yerlerdeki sanatçılara da kültür ve sanat alanında Ayvalık’ımızla, zeytinimizi tanıtmak istiyoruz. Bu sırada da yurt dışındaki sanatçıları ayvalık’a getirerek organize edeceğimiz çalıştaylarla da dünyada bir de Ayvalık’ın olduğunu gözler önüne sermek istiyoruz. Amacımız bu” diye konuştu.

Eserlerinde daha çok kadın figürlerini çalıştığını ancak sosyal projelerde ise Picasso’yu tercih ettiğini anlatan Elmas, “Picasso’yu kendime örnek aldım. Çünkü Picasso sanatın devi. Tam bir renk cümbüşü ve büyük bir dahi. Okuldaki çocuklarımızı sanata renklerle davet etmek istiyorum. Bunları yaparken de Ayvalık’taki kültür ve sanat kavramını uluslar arası arenaya taşımak istiyorum”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile