Ayvalık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından; Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende bir araya gelen balıkçılar, sezonunun bereketli geçmesi için dua edip, denize ağ bıraktı. Yeni av sezonu ile ilgili gerçekleşen ve Ayvalık Kaymakam Vekili Naif Yavuz ile Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in yanı sıra balıkçılık sektörü temsilcilerinin hazır bulunduğu törende konuşan Ayvalık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Aygün, 1 Eylül Pazar günü av yasağının sona ereceğini belirterek, ülkede ruhsatlı 20 bin 100 balıkçı gemisi bulunduğunu, bunun 17 bininin denizlerde, 3 bin 100 adedinin ise iç sularda avcılık faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi. Ayvalık'ta 309 balıkçı gemisinin 295'inin küçük balıkçı gemisi olduğunu ifade eden Akgün, "İlçemizde bir balıkçı barınağı, bir çekçek yeri ve bir doğal barınma yeri mevcuttur. Ülkemizde her geçen yıl denizlerimizdeki su ürünleri stoklarımızın azaldığı, ihtiyacı karşılamak için yetiştiricilikle elde edilen su ürünlerinin arttığı gözlenmektedir. Bu nedenle denizlerimizde su ürünlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak için bilinçli ve kontrollü avcılık yapılarak denizlerdeki doğal varlığımızı korumalıyız" diye konuştu.
Türkiye’de Su Ürünleri sektöründe çalışan yaklaşık 38 bin kişinin olduğunu vurgulayan Müdür Aygün, “Bunun 32 bin kişisi örgütlenmiş durumdadır. Bunların çoğunluğunu kooperatifler oluşturmakta olup; 600’den fazla kooperatif bulunmaktadır.20 tane üretici birliği bulunmaktadır. Ülkemizde balıkçılığa hizmet vermek amacıyla 367 adet balıkçı barınağı, çekçek yeri ve doğal barınma yeri bulunmaktadır. İlçemizde 1 adet balıkçı barınağı, 1 adet çekçek yeri 1 adet doğal barınma yeri mevcuttur. TÜİK verilerinde göre ülkemizde 2011 yılı Su Ürünleri üretiminin 700 bin ton civarında olup, toplam değeri 2 buçuk Milyar TL’dir. Üretiminin yaklaşık olarak 500 bin tonu avcılık yoluyla olup, 200 bin tonu yetiştiricilikle gerçekleştirilmiştir. Buda şunu göstermektedir; her geçen yıl denizlerimizdeki su ürünleri stoklarımızın azaldığı, ihtiyacı karşılamak için yetiştiricilikle elde edilen su ürünlerinin arttığı gözlenmektedir. Bu nedenle denizlerimizde su ürünlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak için bilinçli ve kontrollü avcılık yapılarak denizlerdeki doğal varlığımızı korumalıyız” ifadelerini kullandı.
HAFTADA EN AZ İKİ GÜN BALIK YEMEK; FİZİKSEL VE RUH SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR
Kıyı uzunluğu 8 bin 333 kilometre ve üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin önemli bir su potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Yusuf Aygün, “Bu potansiyeli iyi değerlendirebilmemiz için kontrollü avcılık yaparak stoklarımızı korumalıyız. Ne kadar çok balık o kadar çok sağlık diyorum. Japonya, İzlanda ve Norveç gibi haftada en az bir defa balık yiyen toplumlarda kalp-damar hastalıkları, diğer toplumlara göre nazaran yüzde 50 daha az görülmektedir. Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruh sağlığına iyi geldiğini göstermektedir. Balık, su kaynaklarının doğru ve verimli kullanılmasıyla, gelecek nesillerimiz için sürdürülebilirliğinin sağlandığı ölçüde sağlıklı besin olarak hayati önemini hiçbir zaman kaybetmeyecektir” diye konuştu.
Yusuf Aygün; konuşmasının ardından Kaymakam Vekili Naif Yavuz ve Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ile birlikte sezonun ilk ağını dualarla denize attı. Kaymakam Vekili Yavuz ile Belediye Başkanı Türközen de yeni av sezonunda geçimini balıkçılıktan sağlayan balıkçılara bereketli bir sezon dilemeyi ihmal etmedi.
Ayvalıklı Balıkçıların Umudu Bereketli Sezon Geçmesi
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, geçimini balıkçılıktan sağlamaya çalışan balıkçılar, törenle açılan yeni av sezonunun bereketli geçmesi için dua etti.