Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 94. Kuruluş Yıldönümü Kars’ta Kutlandı

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 94. Kuruluş Yıldönümü Kars’ta Kutlandı

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşun 94. Yılıdönümü münasebetiyle “Cumhuriyet Günü” resepsiyonunu katılan Kars Valisi Ahmet Kara, Ermeniler, Dağlık Karabağ’dan, Türk Şehirlerinden ve Azerbaycan şehirlerinden çıkmadıkça Ermeni sınırının kapalı kalacağını belirtti.

Azerbeycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona siyasiler, büraoktarlar ve çok sayıda Azeri ve Türk vatandaşı katıdı.

Sarıkamış Toprak Hotel’de düzenlenen program Azerbaycan ve Türk Milli Marşları’nın okuynmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemi belirten konuşmayı Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, yaptı.

Gecede bir konuşma yapan Kars Valisi Ahmet Kara, Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakanlar Kurulu kararıyla Kars’a 165 kilometre mesafede olan Ermeni sınır kapısının kapatıldığını söyledi.

Vali Ahmet Kara; “Bu mutlu günümüzde yaralarınızı deşmek istemem ama ben Hocalı katlimamında şehid olan şehitlerimize de, Azerbaycan şehitlerine de rahmet diliyorum ve Ermeni katliamını huzurlarınızda bu bayram vesilesiyle bir daha kınıyorum” dedi.

ERMENİLER İSTİLA ETTİKLERİ TOPRAKLARDAN ÇEKİLMEDİKÇE SINIR KAPISI AÇILMAZ

1991 yılında Ermenilerin Azerbaycan’daki karışıklıklardan istifa ederek Azeri topraklarını istila ettiklerine dikkat çeken Vali Ahmet Kara; “Biliyorsunun Sayın Başbakanımız defalarca ifade etti.

“Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Ermeniler Dağlık Karabağ’dan, Türk şehirlerinden Azerbaycan şehirlerinden çıkmadıkça Bizde Ermeni sınırını kapalı tutmaya devam edeceğiz.” Biliyorsunuz 1991 yılında Ermeni saldırıları ermeniler o gün Azerbaycan’ın karışıklıklarından istifa ederek oraları istila etmişlerdir” diye konuştu.

BAKANLAR KURULU KARAR ALARAK SINIRI KAPATTI

Ermenilerin Azerbaycan topraklarına girdiği gün Bakanlar Kurulu’nun toplanarak sınırı kapatma kararı aldığını kaydeden Kara; “O gün Türkiye Cumhuriyet Bakanlar Kurulu karar alarak sınırı kapatmıştı. 165 kilometre sadece Kars ile olan uzaklığı olan sınırı kapatmışız ve bu bizim şartımızdır. Bunlar bu bölgeden çıkmadıkça, bu bölgeyi Azerbaycan şehirlerini Azeri kardeşlerişmize vermedikçe bizde bu sınırı açmayacağız. Biz Azerbaycan’ı hakikaten kardeş biliyoruz. Zaten kardeşimiz Atatürk birgün Sovyetler Birliği’nin dağılacağını ve bu Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını alacağını ön görmüştü. Haydar Aliyev’in sözü yoruma bile ihtiyaç değil. Rahmetli Haydar Aliyev, “İki Devlet Bir millet” sözü bunu açık ifade ediyor. Azerbaycan’ın kuruluşunun 94. Yıldönümünü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Gece daha sonra Azeri sanatçıların birinden güzel seslendirdikleri türkülerle devam etti. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. Yıldönümüne Sarıkamış İlçesi’nde bulunan Kars’ın Kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir’de katıldı.

Salona girşinde sevgi gösterileriyle karşılanan Timsal Karabekir, bir anda ilgi odağı oldu. Gece geç saatlere kadar süren programda misafirler gönüllerince eğlenme fırsatı buldu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile