Azerbaycan'da Türk Sehitligi Abidesi Açildi

Azerbaycan’in Gence kentinde, Osmanli döneminde Kafkas Islam Ordusu sehitleri anisina yapilan Türk Sehitligi Abidesi’nin açilisi gerçeklestirildi.

Azerbaycan’in en büyük ikinci kenti olan Gence’de Osmanli döneminde Nuri Pasa komutanligindaki Kafkas Islam Ordusu sehitleri anisina Türk Sehitligi Abidesi’nin açilisi yapildi. Türk is adamlarinin da katkilariyla, Azerbaycan Türkiye Isadamlari Birligi (ATIB) tarafindan Gence sehrinin merkezinde yapilan abidenin açilis törenine Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci, Gence Baskonsolosu Zeki Öztürk, Gence Valisi Niyazi Bayramov, Bakü Büyükelçiligi Silahli Kuvvetler Atasesi Tuggeneral Zekeriya Yalçin, milletvekilleri, ATIB Baskani Cemal Yangin, Türk kurum ve kuruluslarinin temsilcileri, gaziler ve çok sayida davetli katildi.



“Yasasin Türkiye ve Azerbaycan devleti”

Sehitler için saygi durusu ve milli marslarin okunmasiyla baslayan törende konusan, Gence Valisi Niyazi Bayramov Azerbaycan’da Silahli Kuvvetler Günü’nün kutlandigini belirterek, “Bugün Kafkas Islam Ordusu’nun Gence’de sehit olan 13 Mehmetçigin anisina yapilan abidenin açilisini yapiyoruz. Gence sehri için gözlerini kirpmadan canlarini feda eden askerlerin aziz hatirasi için insa edilen abide, iki ülke arasindaki dostluk ve kardeslik iliskilerinin açik bir ispatidir. Sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, birligimizin daim olmasini arzuluyorum. Yasasin Türkiye ve Azerbaycan devleti” diye konustu.



“30 yillik isgal 44 günde bitti”

Kafkas Islam Ordusu’nun ilk askerlerinin Gence topraklarinda sehit düstügünü ifade eden Gence Baskonsolosu Zeki Öztürk, “Yaralanan askerlerimizle birlikte sehit sayimiz 13’e yükseldi. Sehitlerimiz bu alana defnedildiler. Gence’den baslayan harekat, 15 Eylül 1918’de de Bakü zaferiyle taçlandirildi. Bundan 102 yil sonra Baskumandan sayin Ilham Aliyev’in liderliginde kahraman Azerbaycan ordusu 30 yillik isgali 44 günden bitirmis ve vatan muharebesinde Susa’ya bagimsizligini kavusturmustur. Tipki 102 yil önce oldugu gibi Türkiye hakli davasinda kardesinin yaninda olmus, sayin Cumhurbaskanlarimizin geçen yil ilan ettikleri Susa Beyannamesi ile de iliskileri stratejik müttefiklige tasimistir. Ezeli kardesligimizin bir numunesi olarak gelecek kusaklara miras kalacak bu abidenin insa edilmesindeki isbirliginden dolayi bu iste az veya çok emegi geçen herkese yürekten tesekkür ediyorum” dedi.



“Gence’deki ilk abide”

Osmanli Imparatorlugu’nun 1918’de 7 cephede savasirken Azerbaycan topraklarinin Bolsevik ve Ermeni çeteler tarafindan isgal edildigini ve o anda Azerbaycan’in yardimina geldigini belirten Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci, “Türk milleti Azerbaycan ve Kafkaslardan yardima gelen kardesleriyle 1915’te Çanakkale’de nasil omuz omuza düsmana karsi savasmissa, Nuri Pasa komutasindaki Kafkas Islam Ordusu’nun yigitleri de ayni ruhla savasmislardir. Iste bunun adi kardes yardimidir. Bugün Kafkas Islam Ordusu harekatinda Gence’de sehit düsen askerlerimiz adina Türk isadamlarimizca dikilen Sehitlik Abidesi’nin açilisini yapiyoruz. Kafkas Islam Ordusu’nun harekatinda sehit olan Türk askerlerinin anisina Bakü’de Sehitler Hiyabani’nda ve Azerbaycan’in çesitli sehirlerine abideler dikilmistir. Açilisini birazdan yapacagimiz Sehitlik Abidesi ise Gence’deki ilk abide özelligini tasiyacaktir” açiklamasinda bulundu.

"Bu topraklarda birlikten kuvvet dogdugunu dünya aleme gösterecegiz”

Kafkas Islam Ordusu’nda sehit düsen askerlerin Azerbaycanli kardesleriyle birlikte Azerbaycan topraklarinda koyun koyuna yattigini vurgulayan Bagci, “Azerbaycan’da sehit düsen askerlerimiz, Türkiye ve Azerbaycan arasindaki güven ve güçlü kardeslik baglarinin asla sarsilmayacaginin da kanitidir. Kafkas Islam Ordusu’nun 45 günlük Bakü zaferi aradan geçen 102 yil sonra Ermeniler tarafindan isgal edilen Karabag’in 44 günlük vatan muharebesi ile kurtarilisina ilham olmustur. Türkiye dün oldugu gibi 44 günlük vatan muharebesinde de Azerbaycan’in yaninda oldugunu tüm dünyaya açikça göstermistir. Bizim bir diger yol haritamiz da, bugün Türk Devletler Teskilati 2040 vizyon belgesi olarak ilan edilen ve Türkler arasinda birligi, dayanismayi hedefleyen belgedir. Türkiye-Azerbaycan iliskileri ve Türk devletleri ile münasebetleri daha da güçlendirecegiz. Bu topraklarda birlikten kuvvet dogdugunu ve dogacagini dünya aleme gösterecegiz” dedi.

Sehitler için Kuran-i Kerim okunduktan sonra Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci, Gence Baskonsolosu Zeki Öztürk, Gence Valisi Niyazi Bayramov, Bakü Büyükelçiligi Silahli Kuvvetler Atasesi Tuggeneral Zekeriya Yalçin ve ATIB Baskani Cemal Yangin abidenin açilisini yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile