Azerbaycan Milli Meclisi'nden gelen milletvekilleri ve uzmanlar, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu ile TBMM Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir ile bir araya geldi.
Heyet ilk olarak Keşir'i ziyaret etti. Keşir'e, Türkiye'deki aile yapısı, boşanma nedenleri, boşanma oranları, aile hukukuna ilişkin sorular yönelten heyet, Azerbaycan'daki durum hakkında da bilgi verdi.
Keşir, Türkiye'de geçen yıl 600 bin evlenmeye karşılık 130 bin boşanmanın görüldüğünü ifade etti. Genç çiftler kavga ettiklerinde, onlara 'İkiniz aynı anda konuşmayın' diye tavsiyede bulunduğunu anlatan Keşir, bazı belediyelerin çiftlere evlilik öncesi eğitim verdiğini, bunu önemsediklerini kaydetti.
Keşir, erken yaşta evlilik konusunu önemsediklerini dile getirerek, yaklaşık 10 yıldır bu evliliklerde azalma kaydettiklerini, cezaları arttırdıklarını anımsattı. Keşir, 15 yaş altı evliliklerinin suç olduğunu ve bunun suç olarak devam etmesi gerektiğini belirterek, 'Yaklaşık 3 bin aile bize başvurdu. Bazen kırsalda kız 15 yaşında, kendi rızasıyla gidiyor, aile de düğün dernek evlendiriyor, kız mutlu. Bir tanesi geldi, 'Çok mutluyum, 7 yıllık evliyim, 2 çocuğum var. 7 yıl sonra mahkeme bitti, kocam cezaevinde, nikahlı kocamı geri istiyorum' diyor. Geçmişte olup, bugün evliliği iyi gidenlerle ilgili çözüm üretmeliyiz.' diye konuştu.
Türkiye aile yapısı araştırmasına göre, 'bana ve aileme saygısız davrandı' diye boşanmanın ilk sırada yer aldığını bildiren Keşir, bunu, şiddet ve ekonomik nedenlerin izlediğini vurguladı. Keşir, boşanan kişilere sorulduğunda, kadınların yüzde 50'den fazlasının, devam eden şiddet gördüğü için boşandığını söylediğini anlattı.
Geniş aileden, çekirdek aileye doğru gittiklerini, bazen 'Gençler yalnız kalıyor' diye üzüldüklerini ifade eden Keşir, 'Bize uzmanlar, Türk aile yapısının atomize, yalnız olmadığını söylüyor. Biz büyük aileden ayrılıp, çekirdek olsak da hizmet alışverişimiz devam ediyor, köyden tarhana geliyor, anneanne, babaanne gelip şehirde çocuklara bakıyor. Aileler arası hizmet alışverişi devam ediyor. Çekirdek aileler ağı var, atomize çekirdek ağı değiliz.' dedi.
-'En büyük ayrımcılığı kadınlardan yaşadık'
Konuk heyet daha sonra TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu ile bir araya geldi.
Katırcıoğlu, heyete komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıda, komisyonun misyonu ve vizyonu konulu bir tanıtım filmi gösterildi.
Komisyonlar gibi kadınla ilgili çalışmalar yapan birimler arasında hızlı iletişimin sağlanmasını önemsediklerini kaydeden Katırcıoğlu, sadece Türk Cumhuriyetleri değil Avrupa ve dünyayı da içine alabilecek bir ağ olmasının önemli olduğunu belirtti.
Katırcıoğlu, heyetten gelen bir soru üzerine, başörtüsü nedeniyle daha önce eğitim, çalışma hayatı, sosyal yaşam, sağlık hizmetlerinde mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. Katırcıoğlu, 'Çok şükür AK Parti yönetimi ve liderimiz Erdoğan'ın kararlı, doğru tutumuyla bu sorunu tamamen ortadan kaldırdık, yasal değişiklik bile yapmadan. Artık bu sorun kalmadı. O ayrımcılığın tamamına karşı duruş sergiledik. En büyük ayrımcılığı o süreçte kadınlardan yaşadık.' dedi.
Görüşmede yer alan TBMM Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da Türkiye ile Azerbaycan'ın, barış ve istikrarla ilgili çok önemli çalışmalar yaptığını, bunun en önemli örneğinin TANAP Projesi olduğunu belirtti.
Ünüvar, Azerbaycan'dan çıkan doğalgazın batıya Türkiye üzerinden ulaştığını anımsatarak, 'Bu, sanayinin, insanlığın daha ileri gitmesinde etken. Türkiye ile Azerbaycan'a gözümüz gibi bakmalıyız. Birileri bizi kıskanıyor, sıkıntıya sokmak istiyorsa arkasında bu var.' görüşünü dile getirdi.
Azerbaycan Heyeti TBMM'de
Azerbaycan milletvekilleri, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu başkanlarıyla görüştü.