Azerbaycanlı Uzmanlara 'Yazma Eser' Kursu

Azerbaycan'dan gelen uzmanlara, Konya'da, yazma eserleri sayısallaştırma, kağıt onarımı ve klasik cilt eğitimi verildi.


Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde düzenlenen programda, başkanlık olarak, dünyada bulunan tüm el yazma eserlerin konservasyonu, restorasyonu, dijitalleştirmesi ile ilgili politikalarının olduğunu belirtti.

Yazma eserlerin korunması konusunda yer, mekan ve zaman gözetmeksizin ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Kutan, "Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nin restorasyon servisinde, Azerbaycan'dan gelen 10 arkadaşımıza, kurumumuz ile Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı koordinatörlüğünde eğitim verildi.

Ümit ediyoruz ki onlar da kendi bölgelerinde, Azerbaycan'da el yazması eserlerin restorasyonuna devam edecekler" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise el yazması eserlerin korunması, nitelikli, süratli ve güvenli şekilde hizmete sunulması bakımından bu eğitimlerin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Azerbaycan'dan gelen katılımcılara eğitim hizmeti verdiği için Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin ve ekibine teşekkür eden Çıpan, "Konya'ya yakışan faaliyetler gerçekleştiriliyor. Konya kadim bir kent. Selçuklu başkenti, kültür ve medeniyet merkezi. Böyle baktığımızda da bunların Konya'da geliştirilerek yapılmasını anlamlı buluyoruz. Hayırla, güzellikle ve başarıyla bu faaliyetlerin devam etmesini diliyorum" diye konuştu.

- "Çok faydalı bir eğitim oldu"

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Mehmed Fuzili El Yazmalar Enstitüsü araştırma görevlisi Zaur Orucov da Mehmed Fuzuli El Yazmalar Enstitüsü, Kafkas Müslümanları İdaresi ve Zakatala Tarih-Diyarşinaslık Müzesi'nden 10 uzman ile Konya'ya geldiklerini söyledi.

Buradaki eğitimin 15 gün sürdüğünü dile getiren Orucov, eserlerin onarımında kullandıkları teknik eksiklikleri bu eğitimle giderdiklerini aktardı.

Orucov, Azerbaycan'dan gelenler arasında bu işi ilk kez öğrenmek isteyenlerin de bulunduğunu vurgulayarak, "Çok faydalı bir eğitim oldu. Az zaman içinde sıkıştırılmış bir eğitim oldu, devamını arzu ederiz. Umarım kültürümüzü devam ettiren bu işbirliği bizim ve Türkiye için iyi olur" dedi.

Programda, 15 gün süren kurs boyunca yazma eserleri sayısallaştırma, kağıt onarımı ve klasik cilt eğitimi verilen 10 uzmana, katılım belgeleri verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile