G20 iş dünyasının ayağı The Business 20'nin (B20) İstihdam Görev Gücü kuruluş toplantısı Antalya'daki bir otelde yapıldı.
TÜRK-İŞ ve L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, burada yaptığı konuşmada, G20 yapısı içinde bir araya gelen 20 ülkenin dünya nüfusunun yüzde 70'ini, ekonomisinin ise yüzde 85'ini oluşturduğunu belirtti.
2008 krizinin ardından küresel ekonominin iyileşme, daralma ve artan işsizlikten kurtulma mücadelesi verdiğini anlatan Atalay, "2019 yılında 212 milyondan fazla insanın çalışma hayatının dışında kalması beklenmektedir. Bu sayı 2014 yılında 201 milyondu" dedi.
Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimlerin başında ücretli çalışanların geldiğini söyleyen Atalay, milyonlarca işçinin işini kaybettiğini, uzun süreli işsizlik sonucunda birçok kişinin iş gücü piyasasından uzaklaştığını ve çalışanların mevcut işleri ile satın alma güçlerinin korunması için kaygılarının arttığını kaydetti.
Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yaşanan küresel kriz sonrasında istihdam açısından sorunların hala devam ettiğinin dile getirildiğini belirten Atalay, şunları söyledi:
"Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde bu sorunların daha da ağırlaşabileceğine dikkat çekilmektedir. G20 liderleri, yüzde iki büyüme hedefine ulaşma, ulusal istihdam planlarını uygulama, iklim değişikliği, vergi kaçırma ve yolsuzlukla mücadele gibi konuların yanında artan işsizlikle başa çıkmak zorundadır. Yolsuzlukları engellemek, hükümet ve iş adamlarının gayretiyle mümkün olabilir. Vergi kaçırmayı engellersek, işlerin yapılma biçimi de değişecektir."
Çalışan kesim olarak yatırımların teşvik edilmesini, yeni işler sağlanmasını, insan onuruna yakışır iş koşullarının gerçekleştirilmesini, nitelikli çıraklık için bir çerçeve oluşturulmasını ve güvenli iş yerlerinin tesis edilmesini istediklerini dile getiren Atalay, "Dünyada ve ülkemde uyuyan hükümetler var, işverenler var, işçiler, sendikalar, patronlar var. Uyuyanı uyandırırsınız ama uyuma numarası yapanı uyandıramazsınız. B20 ve L20 olarak 2015 yılında ülkemde uyuma numarası yapanları uyandırma gayreti içinde olacağız" diye konuştu.
- "Reel ücretler büyümemekte"
B20 İstihdam Görev Gücü'nün Koordinatör Eş Başkanı Koç, krizin yıkıcı etkilerinin en ağır şekilde hissedildiği ve krizler sonrasında çok az iyileşmenin sağlanabildiği bir sistem konusunda çalışmak için bir araya geldiklerini söyledi.
50 yıllık döneme bakınca her şeyin ilerlediğini, değerlendiğini, büyümenin var olduğunu, borsaların, gayrisafi milli hasılanın büyüdüğünü, zenginlerin daha da zenginleştiğini ifade eden Koç, şunları söyledi:
"Büyüme trendinde olmayan bir şeyler var. O da reel ücretler. Ücretlerin milli gelirden aldığı pay da büyümemekte. İş dünyasının temsilcilerinden biri olarak tarihimizin de özel sektör gelirleri de milli gelirler oranında tarihinin en yüksek seviyelerinde. Her şey yükselirken reel ücretlerin düşmesi ücretlerin milli gelirden aldığı payın düşüyor olması kendi içinde kabul edilmesi çok güç."
İnsanların umutlarını yok eden işsizlik sorununu görüşmek için bu toplantının gerçekleştirildiğini anlatan Koç, B20 istihdam gücü çalışmalarını Türkiye'nin vizyonları doğrultusunda kapsayıcı ve uzlaşmacı sonuç olarak hareket etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Koç, "İş arayan milyonlarca insanın, kabul edilemez şartlarda çalışan işçilerin ve buna bağlı giderek artan toplumsal ve sosyal gerginliklerin daha fazla oyalanmaya, daha fazla ötelenmeye tahammülü olmadığına inanıyoruz" diye konuştu.
- "Genç işsizlik oranı yetişkinlerin yaklaşık üç katına ulaşıyor"
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu da 2008 krizinin küresel sorunlarının küresel çözümler gerektirdiğini ve mevcut yapının, sorunları önlemede ve çözmede yeterli olmadığını belirtti.
Küresel ekonominin büyüme hızının, 2008 öncesine göre yavaşladığını ve krizle ortaya çıkan sosyal ve ekonomik açıkları kapatmakta yetersiz kaldığını anlatan Eyüboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2014 yılında dünyada 201 milyondan fazla işsiz var. Bu rakam küresel kriz öncesinden 31 milyon kişi daha fazla. Gelecek 5 yıla ilişkin tahminlere baktığımızda, 2015 yılında işsizliğin 3 milyon kişi artacağı, izleyen dört yılda ise bu artışa 8 milyon kişinin daha ekleneceği öngörülüyor."
Eyüboğlu, krizin başladığı tarihten bu yana 61 milyon iş kaybedildiğini, 5 yıllık dönemde iş gücü piyasasına girecek kişiler de dikkate alındığında krizin neden olduğu istihdam kayıplarının kapatılması için 2019 yılı itibarıyla 280 milyon yeni iş yaratılması gerektiğini vurguladı.
Genç işsiz oranının yetişkinlere göre yaklaşık 3 kat fazla olduğuna işaret eden Eyüboğlu, bu gençlerin sadece sosyal patlamaların kaynağını oluşturmadığını, aynı zamanda tüm ülkeler için kaybedilmiş nesiller olduğunu söyledi.
- "Girişimcilik desteklenmeli"
B20 İstihdam Görev Gücü Eş Başkanı Yogendra Modi de istihdam yaratılmasının tüm dünyada ciddi bir sorun olduğunu belirterek, bu konuda sabırlı ve kararlı davranılarak hedeflere ulaşılabileceğini bildirdi.
Hindistan'da her ay bir milyon kişiye istihdam yaratılması gerektiğine işaret eden Modi, "Eğer 10 milyon kişiye iş sağlamak isteniliyorsa en az 1 milyon kişinin de girişimci olarak iş olanağı yaratması gerekiyor. Bizim girişimciliği özendirmemiz, sayılarını artırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Modi, kayıt dışı işsizliğin ve kayıt dışı işletmelerin de büyük tehdit oluşturduğunu ifade etti.
iş gücü göçüne değinen Yogendra Modi, pekçok ülkede insan gücü eksikliği olduğunu, yaşlılık nüfusu nedeniyle sıkıntı yaşayan ülkelerin bulunduğunu söyledi.
Göç alan ülkelerle göç veren ülkeler arasında denge kurulması gerektiğine işaret eden Modi, devletlerin bu konuya ciddi bir şekilde eğilmeleri gerektiğini vurguladı.
B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Eş Başkanı ve Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, Türkiye'nin G20 başkanlığında iddialı programa ev sahipliği yaptığını ve bu konuda da başarılı olacağını belirtti.
B20 İstihdam Görev Gücü olarak Türkiye'nin G20 başkanlığı altında istihdam gücüne daha fazla odaklanılacağı ve daha fazla harekete geçilebileceği bir ortamın yaratılması gerektiğini bildiren Rioja, G20 ülkelerinin de dışına çıkarak bütün ülkeler için çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.
B20 İstihdam Görev Gücü Toplantısı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, yolsuzlukları engellemenin hükümet ve iş adamlarının gayreti ile mümkün olabileceğini bildirdi.