Baba Adaylarina Uzman Ürolog Tavsiyesi

Baba Adaylarina Uzman Ürolog Tavsiyesi

Üroloji Uzmani Dr. Münir Ali Bilgehan, babaligin da tipki annelik gibi ciddiyetle hazirlanilmasi gereken bir dönem oldugunu belirterek baba adaylarina balik ve kirmizi etten yana zengin gidalarla saglikli beslenmelerini, günde 7,5-8 saat uyumalarini, sigara ve alkolden oldugu gibi cep telefonu ve dizüstü bilgisayardan da uzak durmalarini önerdi.

Acibadem Eskisehir Hastanesi Üroloji Uzmani Dr. Münir Ali Bilgehan, çocuk sahibi olmada yasanan güçlügün her geçen yil arttigina dikkat çekti. Son 40 yil içinde erkeklerin sperm sayisinin yüzde 53 oraninda azaldigini kaydeden Dr. Bilgehan, her 6 çiftten birinin çocuk sahibi olmak için üremeye yardimci tedavi yöntemlerini kullanmak zorunda kaldigini söyledi.



Ülkemizde ise Saglik Bakanligi verilerine göre her yil yaklasik 2 milyon çiftin çocuk sahibi olmak için tibbi yardim basvurusunda bulundugunu aktaran Dr. Bilgehan “Düzensiz yasam, yanlis beslenme ve stresli bir hayatla anne baba olma sansi zorlasabiliyor. Gebelik süreci kadinla özlestigi için gebelik öncesi baba adayinin rolü hep ikinci planda kaldi. Ürolojideki teshis olanaklarinin gelismesiyle beraber erkegin rolü de daha iyi anlasilir oldu” dedi.

“Sperm sayisi azaliyor, sperm kalitesi düsüyor”

Erkeklerde kadinlar gibi menopoz süreci görülmedigini animsatan Dr. Bilgehan bu nedenle her yasta erkegin baba olabilmesinin mümkün oldugunu belirterek, “Fakat çalismalar gösteriyor ki 35 yasini geçmis bir erkegin 25 yaslarindaki bir erkege göre partnerini gebe birakabilme sansi yüzde 50 azaliyor. Buradaki en büyük risk sperm sayisinin azalmasi ile beraber sperm kalitesindeki düsüstür. Sayet böyle bir risk mevcutsa ve yakin tarihli bir gebelik düsünülmüyorsa ileride kullanmak üzere spermlerin dondurulmasi düsünülebilir” dedi.

“Dizüstü bilgisayar ve cep telefonlari da tehlikeli”

Siki iç çamasirlarinin testiste isi artisi meydana getirecegi için spermlerin kalitesinde düsüse neden olacagina dikkat çeken Dr. Bilgehan “Baba olmaya niyetlendiyseniz ayni sekilde sicak banyo ve sauna da spermlerin sagligi için risk teskil etmekte. Ayrica dizüstü bilgisayar ve cep telefonlari da bu nedenle risk tasimakta. Bunlar sadece testislerin isisini artirarak degil, yaydiklari elektromanyetik dalgalarla da etkili olabilmekte. Bunun yerine cep telefonlarini arka cepte tasimak ve diz üstü bilgisayarlari mümkün oldugunca masada kullanmak zarari azaltabilir” diye konustu.

“Günde 7,5-8 saat uyku gerekli”

Dr. Bilgehan, yapilan çalismalarin, günde 9 saatten fazla 6 saatten az uykunun sperm sayisini ciddi anlamda düsürdügünü gösterdigini kaydederek günlük 7,5-8 saat uykunun gerekli oldugunu dile getirdi.

“Asiri yag, seker ve soyadan kaçinin”

Özellikle bu süreçte balik tüketiminin altini çizen Dr. Bilgehan “Bunun yaninda bol meyve, sebze, tahil, findik tüketimine agirlik verilmeli. Kirmizi et içerdigi yogun karnitin ile spermlerin enerji kaynagini olusturur; ancak yogun tüketilen ve izgara dumanina maruz kalan kirmizi et spermler için zararli etki gösterir. Ayrica asiri yag, seker, soya da özellikle kaçinilmasi gereken besinlerdir” dedi.

“Sigara ve alkolden mutlaka uzak durun”

Dr. Bilgehan, Dünya Saglik Örgütü’nün verilerine göre tüp bebek tedavisi sirasinda sigara kullaniminda gebelik basarisinin yüzde 40 olduguna dikkat çekerek “Sigara içerigindeki oksidan maddeler sperm sayisini ve hareketlerini düsürmekte. Sigara dumanina maruz kalinan pasif içicilik durumlarinda da sperm sayisi düsmekte. Diger yandan, asiri alkol tüketimi ve alkol bagimliligi da sperm kalitesini bozmasinin yani sira testosteron hormonunu düsürüp iktidarsizlik nedeni olabilir” diye konustu.

“Anneler gibi babalar da hazirlanmali”

Erkeklerin hayatlarinda bir dönüm noktasi olan babaligin, tipki annelik gibi ciddiyetle hazirlanilmasi gereken bir dönem oldugunu ifade eden Dr. Bilgehan su ifadeleri kullandi:

“Baba adaylarinin, sigara ve alkol tüketmeden, spor ve diyet programi ile desteklenmis bir gebelige hazirlik programindan sonra gebelik dönemine adim atmalari, dogacak bebegin sagligi için son derece önemlidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile