Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Bankalar Birliği'nin yönetim kurulu üyeleri ve bankaların genel müdürleriyle bir araya geldi. Toplantıya Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de katıldı. Ziraat Bankası Akay Lokali'nde yapılan toplantıda konuşan Babacan, Avrupa'nın içinden geçtiği durumun çok dikkatli izlenmesi gereken bir durum olduğunu belirtti. Türkiye'nin son krizi başarıyla geçiren önemli finans sistemiyle başarılı sınav vermiş bir ülke olduğunu ifade eden Babacan, "Bizim uygulamalarımızdan diğer ülkelerin öğreneği çok şey var. Teori başka fiiliyat başka." diye konuştu.
2001 bankacılık krizini yaşayan Türkiye'nin önemli tecrübeler kazandığını vurgulayan Babacan, o krizin kalıntılarından Hazine'nin 20 milyar lira borcu bulunduğunu aradan 10 yıl geçmesine rağmen hala bedel ödendiğini ifade etti. 2001 krizinden sonra bankacılık sektörünün ihtiyatlı ve başarılı yönetimi sayesinde Türkiye'nin parmakla gösterilen bir ülke haline geldiğini belirten Başbakan Yardımcısı, bankacılık sistemine devlet kaynakları aktarmayan tek ülkenin Türkiye olduğu bilgisini verdi.
Ardından bankacılık verilerini açıklayan Bakan Babacan, geçen yılın sonunda 732 milyar lira olan aktif büyüklüğün 2010 Mart ayı itibariyle 860 milyar liraya çıktığını söyledi. Krizden başlayıp geçen yılın Eylül sonuna kadar sabit seyreden kredilerin bu senenin bu ayına kadar 50 milyar arttığını dile getiren Babacan, "420 milyarı geçmiş kredi hacmi var. 50 milyar liralık kaynak özel sektöre aktarılmış durumda. Hızlı bir toparlanma hızlı çıkış bankacılık sisteminin toplam aktif ve kredi hacmi olarak hızlı çıkışı söz konusudur. Mevduat 532 milyara çıktı. Krizde krediler durgunluk yaşamış ama hemen arkasından hızlı bir artış söz konusu." şeklinde konuştu.
TAKİPTEKİ KREDİ MİKTARI AZALDI
Takipteki kredi oranının da azaldığını belirten Babacan, krizin en etkili olduğu dönemde yüzde 5,4'e çıkan takipteki kredi oranının bu sene yüzde 4,8'e gerilediği bilgisini verdi. Tüketici kredisinin 83 milyar liradan 102 milyara ulaştığını ifade eden Babacan, kredilerdeki dağılımı şöyle açıkladı:
"Kredilerdeki 50 milyar liralık artışın 20 milyar lirası tüketici kredisi olmuş. Kredi kartı sınırlı. Bu bizim sevindirici gelişme. Kredi kartlarının artmasını istemiyoruz." Bankaların verdiği ihtiyaç kredisinin de 33 milyar liraya çıktığını aktaran Babacan, uzunca süre durgunluk yaşanan konut kredilerinde 4 milyar liralık artış görüldüğünü ifade etti. "KOBİ kredileri 84 milyar lira iken, 90 milyara ulaştığını görüyoruz. İlk üç ayda burada da artış var. Ekonomide kılcal damarlarda da artış başladığını görüyoruz." diyen Babacan, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İrlanda gibi ülkelerdeki finansal krize ilişkin, "Bu ülkelerle çok fazla borç alacak ilişkimiz yok. Çok küçük rakamlar. Bu bizi son yaşanan türbülanstan koruyan faktörlerden biri oldu.