Babacan: 'işin Özü Güven'

Babacan: 'işin Özü Güven'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, güven ortamının Türkiye'nin ekonomik büyümesinde en önemli unsur olduğunu belirterek, "Memlekette bir güven ortamı var.

Birçok batı ülkesinde güven ortamı olmadığı için harcama olmuyor. Bizde de ise tam aksine halkımız harcamaya hazır. İş dünyamız yatırım yapmaya hazır ' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bursa Valisi Şahabettin Harput'u makamında ziyaret etti. Babacan, daha sonra Bursalı sanayicilerle bir araya geldi. Buradaki konuşmasında, Türkiye'nin reformlarıyla tarihi bir dönemin içinde olduğunu ifade eden Babacan, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ilham kaynağı olduklarını kaydetti. Yaptığı ekonomik reformlarla batılı ülkeleri tarafından merakla takip edilen Türkiye'nin parmakla gösterildiğini kaydeden babacan, 'Türkiye'nin yaşadığı bu başarı, aynı zamanda önemli birfırsat. 'Artık başardık. Buradan geri dönülmez' diye bakmamak lazım. Farklı politikalar uyguladık. Farklı sonuçlar aldık. Türkiye'deki ekonomik büyümenin temelinde özel sektör var. Bu ekonomik büyüme varsa, özel sektörün katkısıyla oldu. Özel tüketim harcamalarıyla oldu. Devlet harcamaları demek devletin borcu demek. Geliriniz var ve bu yüzden harcama yapıyorsanız sorun yok. Ama geliriniz yoksa açık verirsiniz ' diye konuştu. Son 3 yılda Avrupa'nın birçok ülkesinde acı tecrübelere şahit olduklarını söyleyen Babacan, 'İşin özü güven. Güven unsuru sağlandıktan sonra işler kolaylaşıyor. Bu ortamı sağlamazsanız sonuç almak çok zor.

G-20 toplantılarına sık sık katılıyoruz. Merkez bankası başkanlarıyla görüştüm. ABD merkez bankası trilyonlarca doları karşılıksız bastı ve piyasaya sürdü. Şirketlerin kasasında 2 trilyon dolar para duruyor dediler. Bankaların kullanmadığı fazla likiditesi de bu kadar. Bu bizim tahminlerimiz. Peki bukadar para duruyor. Ekonomik büyümeyi anlamlı şekilde sağlayamıyorlar. Halk korkuyorsa, tüketmiyorsa, yatırım yapmıyorsa, ne yaparsanız yapın, isterseniz ortalığı paraya boğun ekonomik büyüme olmaz. Oysa biz karşılıksız tek bir kuruş basmıyoruz. Bankalar üzerinde sıkı ve katı politikalar uyguluyoruz. Buna rağmen büyüme var. Güven ortamı Türkiye'nin ekonomik büyümesinde en önemli unsurdur ' ifadelerini kullandı

'AVRUPA'NIN DURUMU ORTADA '

Artık 'devlet harcamayı artırsın' sözlerini duymadıklarını hatırlatan Babacan, '2003-2004 ve 2009'da çok duyduk. Çok kişi geldi, 'Avrupa yapıyor. Devlet niye harcama yapmıyor?' dediler. 'Yunanistan yapıyor' dediler. Hepsinin halini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de bütçe konusundaki sıkı duruşumuz sürecek. 2014'de bütçe açığını yüzde 1'e indireceğimizi söyledik. Geçen sene yüzde 1.4'tü. Avrupa'da yüzde 7, ABD'de yüzde 10. Bu istikrarımız devam edecek ' dedi. Kıdem tazminatı ile ilgili olarak güzel bir hazırlık yaptıklarını söyleyen Babacan, 'İlgili bakan arkadaşlar ile bu konuyu gözden geçireceğiz. Meclis tatile girmeden 30 Haziran'dan önce bu işi bitirmek istiyoruz ' dedi. Yatırım ortamını iyileştirmek için ciddi adımlar attıklarını ifade eden Babacan, 'Fakat hâlâ sorunumuz çok. Bazı anlamlarda bürokrasi çok. Bir işadamımı geldi bana, 'bir işlem yapmak için 358 tane imza atmak zorunda kaldım' dedi. Yatırım ortamını iyileştireceğiz ' ifadelerini kullandı. İş dünyasının Avrupa'nın yanı sıra farklı pazar alanlarına yönelmesi gerektiğinin altını çizen Babacan, 'Gümrük birliği ile ihracat hamlesinin ilk çıktığı dönemde Avrupa bizim için önemli unsurdu. Daha da ilerlemek istiyorsak, Avrupa'nın dışındaki pazarlara da yönelmemiz lazım. Afrika'daki büyükelçilik sayımız 27'ye çıktı. Seneye 34'e çıkaracağız. THY, bazı seferlerde zarar etmesine rağmen Afrika ülkelerindeki 19 ülkeye sefer yaptı. Bunların niye yapıyoruz? İş dünyamız için ticari zemin oluşturuyoruz 'dedi. Konuşmaların ardından program basına kapalı olarak devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile