Babacan: İşsizlikte Belirgin Gerileme Var Ankara

-BABACAN: İŞSİZLİKTE BELİRGİN GERİLEME VAR ANKARA (A.A) - 08.06.2010 - DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN, DİĞER ÜLKELERDEKİ GELİŞMELER

 

-BABACAN : İŞSİZLİKTE BELİRGİN GERİLEME VAR

ANKARA ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , diğer ülkelerdeki gelişmeler ile kıyaslandığında , Türkiye ' de istihdam piyasasındaki canlanmanın hızlandığını , işsizlik oranındaki gerilemenin belirgin bir seyir izlediğini söyledi .

Babacan , Ekonomik Koordinasyon Kurulu ' nun ( EKK ) istihdam konulu 51 . toplantısının açılışında yaptığı konuşmada , Uluslararası Çalışma Örgütünün verilerini kullanarak 2010 yılı Şubat ayı itibarıyla işsizlik oranlarındaki yıllık değişime bakılacak olursa 51 ülkeden , 38 ' inde işsizlik oranlarının artmaya devam ettiğini ya da sabit kaldığını , sadece 13 ülkede işsizlik oranlarının yıllık bazda gerilediğini ve Türkiye ' nin işsizlik oranının en hızlı gerilediği ülkelerin başında geldiğin söyledi .

İstihdam artışı ve işsizlik oranındaki gerileme itibarıyla Türkiye ' nin pek çok ülkeden olumlu anlamda ayrışmış durumda olduğunun altını çizen Babacan , sözlerine şöyle devam etti :

' Sanayideki , ihracattaki , hizmetler sektöründeki canlanmanın devam etmesiyle artık daha fazla vatandaşımızın iş sahibi olacağı bir döneme girmiş bulunuyoruz .

Bu noktada bir parantez açarak işsizlik konusunda zaman zaman bazı haksız eleştiriler yapıldığını da söylemeden geçemeyeceğim . Özellikle her işsizlik verisi açıklandıktan sonra genç nüfustaki işsizlik oranının sanki sadece Türkiye ' de yüksek seviyelerde olduğu gerek muhalefet gerekse de bazı basın kuruluşları tarafından dile getirilmekte , karamsar tablolar çizilmektedir . Oysa ki şöyle bir Avrupa ' da , dünyanın geri kalanında durum nedir diye baksalar çok da farklı bir tablo olmadığını göreceklerdir .

Bakın , Avro bölgesinde , Avrupa Birliği ' nde genç nüfusta işsizlik oranı geçtiğimiz yılsonu itibarıyla yüzde 19 ; lar , yüzde 20 ; ler mertebesindedir ve bu oran gün geçtikçe artmaktadır . Avro bölgesinde söz konusu rakam yılsonunda 19 , 7 iken Nisan ayı itibarıyla yüzde 20 ' ye yükselmiş durumda . Türkiye ' de ise yılsonu itibarıyla bu oran , Eurostat ' ın harmonize edilmiş verilerine göre , yüzde 20 , 6 ' dır . Kısacası Türkiye genç nüfustaki işsizlik açısından da pek çok ülkeyle kıyaslandığında nispeten iyi bir konumdadır . "

-KÜRESEL İŞSİZLİK BÜYÜK BUHRAN DÖNEMİNDEN DE FAZLA-

Tüm dünyayı derinden etkileyen küresel kriz nedeniyle pek çok ülkede işsizliğin , 1929 Büyük Buhranından sonra yaşanan işsizlik sorununun da ötesine geçtiğinin vurgulayan Babacan , ' Büyük Buhran öncesi ve sonrasında işsizlik oranlarındaki değişime , işsizlik oranlarının dip noktası ile en yüksek noktası arasındaki fark olarak bakacak olursak bu rakam İspanya ' da 7 , 7 puan , İrlanda ' da 7 , 6 puan , ABD ' de 3 , 9 olmuştur . Basit bir analizle , 2009 yılı ile 2007 yılı ortalama işsizlik oranları arasındaki farkı alarak bu kriz sırasında durum nedir diye bakacak olursak işsizlik oranındaki artış İspanya için 9 , 8 puan , İrlanda için 7 , 3 puan , ABD için 4 , 7 puan olmuştur . Nereden bakarsanız bakın ilk başta küresel finans krizi olarak adlandırdığımız bu dalgalanma , bu kaos , nihai olarak gelip işgücü piyasasını vurmuş ve küresel işsizlik sorununa dönüşmüştür ' şeklinde konuştu .

' Küresel ekonomik krizin etkisini biz de hissettik ' diyen babacan , Türkiye ' de yüzde 10 civarında seyreden işsizlik oranının 2008 yılında yüzde 11 ' e , 2009 yılında ise yüzde 14 ' e yükseldiğini , işsizliğin artışı ile birlikte işsizlik sigortasından yararlananların sayısının da 2007 yılında 221 , 6 bin kişi iken 2009 yılında 471 , 6 bin kişiye kadar çıktığını anlattı .

-İŞ ARAYANLAR TARIMA YÖNELDİ-

Diğer taraftan sanayi sektörü üretimindeki daralma sonucu işsiz kalanların bir kısmının tarım sektöründeki işlere yöneldiğinin görüldüğünün altını çizen Babacan , 2000 ' li yıllardan itibaren düşmekte olan tarım sektöründeki istihdamın , küresel ekonomik krizle birlikte arttığını ve 2007 yılında 4 , 8 milyondan 2009 yılında 5 , 3 milyona çıktığına dikkat çekti .

-TÜRKİYE , İSTİHDAM ARTIŞI SAĞLAYAN 21 ÜLKE ARASINDA-

2009 yılında istihdam edilen kişi sayısının dünya genelindeki seyrine de değinen Babacan , 67 ülkeden sadece 21 ' inde yıllık bazda istihdam artışı kaydedildiğini ve bu ülkelerden birisi olan Türkiye ' nin , en yüksek istihdam artışının yaşandığı dokuzuncu ülke olduğunu kaydetti .

Babacan , sözlerine şöyle devam etti :

' Uluslararası Çalışma Örgütü ' nün verilerine göre krizin en şiddetli olduğu 2009 yılında Türkiye ' de istihdam edilen ortalama kişi sayısı 2008 yılına göre yaklaşık olarak 96 bin kişi artmıştır . Öte yandan gelişmiş ülkelerden mesela Kore ' ye , Çek Cumhuriyeti ' ne , Macaristan ' a , Tayvan ' a bakacak olursak ; Kore ' de toplam istihdam yaklaşık 72 bin , Çek Cumhuriyeti ' nde 68 bin , Macaristan ' da 97 bin , Tayvan ' da ise 124 bin kişi azalmıştır . Gelişmiş ülkelerde ise durum daha da vahim bir boyuta ulaşmıştır . Örneğin toplam istihdam Almanya ' da 82 bin , İsviçre ' de 95 bin , Fransa ' da 207 bin , İngiltere ' de 445 bin , Japonya ' da 1 . 043 . 000 , İspanya ' da 1 . 369 . 650 , Rusya Federasyonu ' nda 1 . 524 . 500 , ABD ' de ise 5 . 485 . 000 kişi azalmıştır .

İşgücü piyasası verileri , özellikle tarım , inşaat , hizmetler gibi sektörlerdeki istihdamın etkisiyle mevsimsellik ihtiva etmektedir . Zira söz konusu sektörlerde istihdam edilen kişi sayısı kış aylarında azalıp , yaz aylarında artmaktadır . Böylece kış aylarında işsizlik oranında artışlar görülürken yaz aylarında işsizlik oranları düşmektedir . Dolayısıyla işgücü piyasasındaki gelişmeler değerlendirilirken , bir önceki aya göre değişmelerden ziyade , bir önceki yılın aynı ayına göre değişmelerin analiz edilmesi daha doğru bir yöntemdir . Bir diğer alternatif ise mevsimselliğin etkisini istihdam ve işsizlik verilerinden ayıklamaktır .

Türkiye ' deki gelişmelere yıllık değişim olarak bakacak olursak 2009 yılının sonundan itibaren işsizlik oranı gerilemektedir ve Şubat ayı itibarıyla bir önceki senenin aynı ayına göre işsizlik oranındaki düşüş 1 , 7 puan olmuştur . Mevsimsellikten arındırılmış verilerle toplam istihdamın seyrine bakacak olursak Türkiye ; de istihdam geçtiğimiz yılın Mayıs ayından bu yana kademeli bir şekilde artmaktadır ve Şubat ayı itibarıyla toplam istihdam 2009 Şubatına göre yaklaşık 1 , 5 milyon kişi artmıştır .

Tabii şöyle de bir gerçek var ki istihdam artışı her zaman işsizlikteki düşüşü aynı hızla beraberinde getirmeyebilir . Çünkü bizim nüfusumuz her sene ortalama 800 bin kişi artmakta , ortalama 500-600 bin gencimiz de işgücüne katılmaktadır . Dolayısıyla biz her sene işgücüne katılan gençlerimize iş bulabildiğimizde işsizlik oranını ancak sabit tutmuş oluyoruz . Bu durum gelişmiş ülkelerde hatta AB ; ye yeni katılan ülkelerde daha farklıdır . AB ' ye yeni üyelerin büyük bir bölümünde nüfus artmazken ve hatta gerilerken Türkiye ' de nüfus artış oranı istediğimiz noktada olmasa da pozitif bir seviyededir . '

08 . 06 . 2010 12 : 46 : 45
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile