Babacan, Uygur Bölgesinden Umutlu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2. Çin-Avrasya Expo'suna katılmak üzere geldiği Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüştü.

Babacan, görüşmede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Wen’a iyi niyetlerini iletti. Çin medyasına göre Babacan, görüşmede Türkiye'nin, Çin ile karşılıklı işbirliğini güçlendirerek, uluslararası ve bölgesel ilişkilerdeki temas ve eşgüdümü yoğunlaştırıp, ilişkilerde daha büyük gelişmelerin kaydedilmesini hızlandırmaya hazır olduğunu söyledi.

Görüşmede Wen ise Çin ve Türkiye'nin, birbirinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ilgilendiren önemli sorunlar üzerinde karşılıklı desteği, önemli uluslararası sorunlardaki koordinasyonu artırmaları gerektiğini vurguladı. Çin Uluslararası Radyosu’na göre Wen, ayrıca iki tarafın ekonomi, ticaret, altyapı tesisleri inşası, yüksek ve yeni teknoloji gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmesi; "Çin Kültür Yılı" gibi etkinlikleri ortaklaşa düzenlemesi ve iki halkın karşılıklı anlayış ve dostluğunu güçlendirmesi gerektiğine işaret etti.Expo’nun açılışına katılan Babacan, açılışa katılan diğer devlet başkanları gibi burada bir konuşma yaptı.

Babacan daha sonra Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve 6 adet Türk firmasının 155 metrekare alanda katılım sağladığı fuar alanını gezdi. Babacan, dün de bölgenin üzüm, kavun ve karpuzlarıyla ünlü Turfan şehrini gezdi. Babacan burada, Türklerin dünya medeniyetine bir hediyesi olan yeraltı sulama kanallarından (Karız) da oldukça etkilendi.Babacan bu akşam Urumçi’den Türkiye’ye dönecek.

FUAR, TÜRKİYE İLE ÇİN’İ BİRBİRİNE BAĞLAYAN YENİ İPEK YOLU’NUN ÖNEMLİ BİR HALKASI
Öte yandan Çin Komünist Partisi Urumçi Sekreteri Zhu Hailun, dünyada en güçlü ilk 500 şirketle, Çin'de en güçlü ilk 500 şirketten 55' inin Urumçi'de merkez açtığını kaydederek, fuarda imzalanacak sözleşme toplamının 100 milyar yuanı aşmasını beklediklerini ifade etti.

Fuara Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari, Maldivler Cumhurbaşkanı Mohamed Waheed, Afganistan’ın Cumhurbaşkanı ikinci yardımcısı Mohammad Khalili, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, Kamboçya Başbakanı Hun Sen gibi liderlerin yanı sıra altı uluslararası örgüt ile 55 ülke ve bölgeden temsilciler de katılıyor. Fuar idaresine göre, fuara başvuran iş adamı ve misafirlerin sayısı bine yaklaşırken, toplam bin 572 Çinli ve yabancı işletme fuara katılıyor. Bugün başlayan ve 7 Eylül’e kadar sürecek fuarın Türkiye ve Çin’i birbirine bağlayan Yeni İpek Yolu'nun önemli bir halkası haline geleceğini yorumları yapılıyor.19 yıllık fuar daha önce Urumçi Dış Ekonomik İlişkiler ve Ticaret Fuarı olarak anılıyordu ve 2011’de Çin-Avrasya Fuarı’na dönüştürüldü.

BABACAN: TÜRK YATIRIMCILARI UYGUR BÖLGESİNE YATIRIMA TEŞVİK EDECEĞİZ
Bu arada bölgeyi ilk defa ziyaret eden Babacan, dün Çin Uluslararası Radyosu’na özel bir röportaj verdi. Radyonun sorularını cevaplayan Babacan, "Türkiye’nin bölgeyle ortak bir tarihi ve kültürü söz konusu. Bu, ekonomik ilişkiler için iyi bir zemin hazırlıyor aslında. Bu zeminin üzerine inşa edebileceğimiz yoğun bir işbirliği olacağını düşünüyorum. Ben hem özelde Urumçi ama genelde de bölge. Bugün Turfan'a da gittim geldim. Beklediğimden çok daha canlı çok daha hareketli buldum. Gerçekten yoğun sayılabilecek bir nüfusun yaşadığı, hem tarımı hem doğal kaynakları ile önemli bir ekonomik potansiyel vaat eden bir bölge. Önümüzdeki dönemin çok iyi olacağın tahmin ediyorum.’’ diye konuştu.

Fuarı değerlendiren Babacan, "Türkiye'nin Çin'le olan ilişkileri hızla ilerliyor. Hem siyasi hem ekonomik ilişkilerimiz gittikçe derinleşiyor. Ticaret hacmimiz büyüyor ama bu bölgeyle ticaretimize bakarsak rakamlar henüz oldukça zayıf. Dolayısıyla Türkiye açısından düşündüğümüzde Türkiye ile Şincan (Xinjang) Özerk Bölgesi arasındaki ekonomik ilişkilere bu fuarın ben katkı sağlayacağını düşünüyorum.’’ dedi.

İkili ilişkilerin geleceğinden umutlu olduğunu dile getiren Babacan, "Ve şöyle bir ortak görüş var. Türkiye ile bölgenin ilişkilerinin yoğunlaşması bir kazan-kazan sonucunu doğuracak. Ve Türkiye için buradaki organize sanayi bölgesinde ayrı bir bölge ayrılmış durumda Türk yatırımcıları için. Biz de Türk yatırımcıları buraya yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. Türk firmalarının bu bölgede üretim yapmasını destekleyeceğiz. Aynı zamanda Türkiye ile bölge arasında ticaretin de yoğunlaşması için özel bir gayret göstereceğiz önümüzdeki dönemde.’’ ifadelerini kullandı.İkili ticaret hacmi hedeflerinin 2015 için 50 milyar dolar, 2020 yılı için de 100 milyar dolar olduğunu hatırlatan Babacan, bu hedeflerin gerçekçi olduğunu düşündüklerini ve bu hedeflere ulaşmak için de yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.

"Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping'in Türkiye'ye ziyaretini de kısa süre sonra yapılacak ÇKP'nin 18. Ulusal Kongresi sonrası gelecek dönem için önemsiyoruz. Kritik bir ziyaret olduğunu düşünüyoruz. Kendisiyle gayet güzel görüşmelerimiz güzel istişarelerimiz oldu’’ diyen Babacan, önümüzdeki dönem için beklentilerinin olumlu, ikili ilişkiler anlamında son derece olumlu olacağını dile getirdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile