Babacan: Vatandaşın Döviz Cinsinden Borçlanmasını Engelledik

Babacan: Vatandaşın Döviz Cinsinden Borçlanmasını Engelledik

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi yönetimi olarak vatandaşın döviz cinsinden borçlanmasını önlediklerini belirtirken; “Vatandaşımızın para birimi Türk Lirası (TL) ise neden başka para biriminden borçlansın? Sonra televizyon ekranından kur indi mi, çıktı mı? Bu riske vatandaşlarımızı sokmak istemedik.” dedi.

Ali Babacan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Asya Borsaları İstanbul Buluşması’nın açılış törenine katıldı.

Babacan, törende yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Ülkenin 2012’de yüzde 4 büyüyeceğini öngören Babacan, “Bu büyüme, bizim tasarruf oranlarımız doğrultusunda daha elverişli bir büyüme oranı. Sonuç olarak evet büyüyelim ancak tasarruf oranlarımızın bize el verdiği biçimde büyüyelim. Yüzde 4’lük bir büyüme daha sürdürülebilir bir büyümedir.” diye konuştu.

“TASARRUF ORANLARI GÜÇLENDİRİLMELİ”

Geçen yıl ülkenin yüzde 8,5 büyüdüğünü, herkesin ev ve araba almak için bankalardan kredi çektiğini aktaran Babacan, tasarruf oranlarının bu harcamaları kaldıramayacağını dile getirdi. Babacan, bu minvalde tasarruf oranlarının güçlendirilip harcamaların artırılması gerektiğini vurguladı. İstihdamda önemli aşamalar alındığını anlatan Başbakan Yardımcısı, 2009’dan bu yana 4 milyon insanın işe girdiğini bildirdi.

Kriz döneminde Avrupa’ nın aksine Türkiye’de hiçbir bankaya devlet desteği verilmediğinden söz eden Ali Babacan, “Avrupa Birliği’nin genelinde devlet garantisi rakamları artırıldı. Bazılarına yüzde 100 devlet desteği verildi ama Türkiye’de garanti rakamları bile artırılmadı.” şeklinde konuştu.

Hükümet olarak bankalarla ilgili önemli adımlar attıklarına dikkat çeken Babacan, “Ekonomi yönetimi olarak vatandaşın döviz cinsinden borçlanmasını engelledik. Vatandaşımızın para birimi TL ise neden başka para biriminden borçlansın? Sonra televizyon ekranından kur indi mi, çıktı mı? Bu riske vatandaşlarımızı sokmak istemedik." dedi.

“ÖZEL SEKTÖRÜN SORUNLARINA KARŞI TAKİP KURULU OLUŞTURDUK”

Türk Ticaret Kanunu’nu yeniden yazdıklarına temas eden Babacan, bu sayede özel sektörün sorunlarını yargıya taşımadan çözebileceği bir takip kurulu oluşturduklarını söyledi.

İstanbul’da faaliyet yürüten takip merkezinin yanı sıra ihtisas mahkemeleri kurduklarını da açıklayan Babacan, “Böylelikle finansal sorunlar daha hızlı çözüme kavuşacaktır.” ifadesini kullandı. Sermaye piyasalarının ülke ekonomisi için öneminden bahseden Babacan, bu anlamda ilgili kurumlara “Piyasaların teknolojik altyapısı güçlendirilerek, halka açık şirketlerin de sayısının artırılmalı. En önemlisi Türkiye’deki yatırım bilinci artırılmalı.” tavsiyelerinde bulundu. Konuşmasında İstanbul’un ticaret adına krtik bir şehir olduğunun altını çizen Ali Babacan, artan nüfusun metropolü orta ve uzun vadede çok farklı bir noktaya getireceğini belirtti.

‘Asya Borsaları İstanbul Buluşması’nda İMKB Başkanı İbrahim Turhan ile Özbekistan’a hizmet veren Taşkent Cumhuriyet Borsası’nın Başkan Vekili Botirjon Z. Shakhriyorov bir mutabakat zaptı imzaladı. Mutabakat zaptı, 2 borsa arasındaki mevcut işbirliğinin geliştirilmesini temel alıyor. İşbirliği yapılması planlanan alanlar arasında bilgi paylaşımı, personel değişimi ve eğitimi, her iki ülkede sermaye piyasasının daha iyi tanınması için ortak etkinlikler öne çıkıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile