Babacan: Yunanistan'la işbirliğimiz geliştikçe sorunlar daha kolay çözülür

Babacan: Yunanistan'la işbirliğimiz geliştikçe sorunlar daha kolay çözülür

Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yunanistan'la işbirliği ruhu ve ortaklık geliştikçe sorunlu gibi görünen alanlarda ilerleme sağlanmasına fayda getireceğini düşünüyoruz" dedi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Yorgo Papandreu, Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu, Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Louka Katseli ve Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças ile ayrı ayrı görüştü. Atina'daki temaslarını değerlendiren Babacan, "Yunanistan'la işbirliği ruhu ve ortaklık geliştikçe sorunlu gibi görünen alanlarda ilerleme sağlanmasına fayda getireceğini düşünüyoruz." dedi.

Babacan, bugün sabah ilk görüşmesini Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Louka Katseli ile gerçekleştirdi. Babacan daha sonra Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu ile bir araya geldi. Atina'daki Ziraat Bankası'nı da ziyaret eden Babacan, burada Genel Müdür Öznur Özeniş'ten bilgi aldı. Babacan, öğlen saatlerinde ise Başbakan Yorgo Papandreu ile Başbakanlık Sarayı'nda bir görüşme gerçekleştirdi.

 

"KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİNİ DERİNLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde medya kuruluşlarının temsilcilerine temaslarına dair bilgi verdi. Bakan Babacan, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.

Babacan, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek, daha iyiye doğru götürmek hükümetimizin temel hedeflerinden bir tanesidir." dedi. Daha önce kurulan yapılardan sonra son aylarda yeni bazı düzenleme ve mekanizmalarla iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileri götürmeyi planladıklarını kaydeden Babacan, son dönemde iki ülke arasında yoğunlaşan temasları daha düzenli hale getirmek istediklerini söyledi. Bakan, istikşafi görüşmeler sürecine yeni bir ivme kazandırmayı da hedeflediklerini belirtti.

Maliye Bakanı Papakonstantinu ile oldukça verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Babacan, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkilere son derece değer verdiklerini" söyledi. Babacan şöyle konuştu: "Ticaret rakamlarını çok daha ileri götürmek istiyoruz. Karşılıklı yatırımların daha da artmasını istiyoruz. Yunanistan'ın Türkiye'deki yatırımlarının artmasını arzu ediyoruz. Türk girişimcilerin Yunanistan'da daha çok yatırım yapmalarını istiyoruz."

 

"GENİŞ BİR ALANDA ORTAKLIK YAPMALIYIZ"

Bunların nasıl gerçekleşebileceğine ilişkin görüşmeler yaptıklarını söyleyen Babacan şöyle devam etti: "Bundan sonraki dönemde, Papandreu'nun dışişleri bakanlığı döneminde yakınlaşma süreci adını verdiğimiz bir süreç başlamıştı. Bundan sonra buna yeni bir ivme vererek çok geniş bir alanda ortaklık seviyesine taşımayı arzu ediyoruz."

Her iki ülkenin de kazanacağı türden projeleri hayata geçirmek istediklerini belirten Babacan, "Bunun kazan-kazan ilişkisi olmasını istiyoruz." dedi. Başbakan Yardımcısı, "Ülkelerimiz arasında enerji, turizm, sosyal güvenlik, çevre, kültür ve eğitime kadar çok geniş alanda bir işbirliği hazırlığımız var. Dışişleri bakanlıklarımız arasında yapılacaklar var. Ekonomi birimlerimiz arasında yapacaklarımız var. Özel sektörler arasındaki işbirliğinin gelişmesini istiyoruz. İşbirliğimizin daha genişlemesini ve derinleşmesini arzu ediyoruz." diye konuştu.

 

"İŞBİRLİĞİ, SORUNLARI ÇÖZMEYE YARDIMCI OLUR"

Türkiye'yi kuşatan coğrafyayı tek bir ekonomik bölge olarak görmek istediklerini belirten Babacan, "İnsanların, ürünlerin daha rahat ettiği, daha açık pazarların olduğu geniş bir ekonomik bölge olarak görmek istiyoruz" dedi. Bunu önemli oranda geliştirdiklerini belirten Babacan, "Yunanistan'la da işbirliğini geliştirecek büyük bir potansiyel olduğuna inandıklarını" söyledi. Babacan, "Bu işbirliği ruhu ve ortaklık geliştikçe sorunlu gibi görünen alanlarda ilerleme sağlanmasına fayda getireceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

 

ERDOĞAN'IN ATİNA PROGRAMI

Yüksek Düzeyli Startejik İşbirliği Konseyi'nin Suriye ve Irak'la çok olumlu neticeler aldıklarını belirten Babacan, Rusya ve Çin'le de böyle bir yapının kurulması için çalışma yaptıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyaretine ilişkin programı da aktaran Babacan, Yunanistan'la ilk toplantılarını 14-15 Mayıs'ta Atina'da yapacaklarını söyledi. 13 Mayıs'ta ilk olarak müsteşarların karşılıklı görüşmelerde bulunacakları bilgisini veren Babacan, 14 Mayıs'ta her bakanın kendi muhatabıyla bir araya geleceğini açıkladı. Babacan, 15 Mayıs'ta ise Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bütün bakanların katılımıyla yapılacağını ifade etti.

Babacan, Economist dergisinin düzenlediği konferansta da Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin geleceğine dair bir konuşma yaptı. Yunan banka ve iş çevreleriyle görüşmeler yapacak olan Babacan, akşam saatlerinde Atina'dan ayrılacak.

 

 

 

 

 

 

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile