Babadan Ogula Kalaycilik Meslegi

Babadan Ogula Kalaycilik Meslegi

Gaziantep’te 50 yillik kalayci ustasi Seyit Ahmet Ayata, bakircilik mesleginin gelecek nesillere aktarilmasi için oglu Halil Ibrahim’e kalayciligi ve kültürü ögretiyor.

Kalaycilik meslegine 13 yasinda baslayan Ayata, Gaziantep’in tarihi Bakircilar Çarsisi’nda bir dükkanda çalismaya basladi.

Ustasindan ögrendigi kalaycilik sanatini gelistiren Ayata, 50 yildir bakircilik meslegini yasatiyor. Bakir esyalarin kalaylanmasi, tamiri ve yenilenmesi islerini yapan Ayata, müsterilerinden gelen siparisleri de yapiyor.

Ayata, oglu Halil Ibrahim’e de küçük yasta yanina alarak kalaycilik meslegine baslatti. Ogluna hem meslegi hem de kültürü ögrettigini belirterek, “Bu meslek çok zor, çok emek istiyor. Ama oglum bu isi seviyor, ben de ona her seyi ögretiyorum. Insallah oglum da bu meslegi devam ettirir” dedi.



“13 yasindan beri bu isin içindeyim”

Bakir hakkinda birçok bilgi veren Ayata, “13 yasindan beri bu isin içindeyim. 50 yildan beri bu isi yapiyorum. Bakircilik saglik açisindan çok önemli bir meslektir. Hangi yemegi yaparsan yap çok lezzetli olur. Ama bakirin ince olmamasi gerekiyor. Bakir ince olursa bir ise yaramaz. Bakiri kalin olursa kalayda güzel tutar. Daha uzun ömürlü olur. Bakirda pisirilen yemek hem lezzetli olur. Önceden bakir kullanilirdi. O yüzden de hastalilar bu kadar yaygin degildi. Ama su an hastaliklar çok fazla. Bakirda pismeyen yemek maalesef ki lezzetli olmaz. Peygamber efendimizde bakirda yemek pisirin demis. Fakat simdi yapan yok. Adam yetismiyor. Benim bakirci arkadaslarim vefat etti. Onlarin yerine geçen hiç kimse olmadi” ifadelerini kullandi.

“Meslek ögrenmek için gelen kimse yok”

Bakircilik meslegini gelecek nesillere aktarmak istedigini fakat yetistirecek eleman bulamadigina söyleyen Ayata, “Ogluma bu isi yapma baska is yap dedim. Fakat oglum bu isi yapmak istedi. Onun haricinde meslek ögrenmek için gelen kimse yok. Önceden aileler bize yetistirmemiz için çirak gönderirdi. Fakat simdi hiç gelen ve ögrenmek isteyen hiç kimse yok. 18 yasinda çocugu yanina aldiginda is ögretmek istediginde veya ondan bir sey istedigimde bana ters davraniyor. Bu sebepten dolayi bu meslek ölüyor” ifadelerine yer verdi.

“Amerika’dan ögrenmek isteyenler var”

Yurt disindan bakircilik meslegini ögrenmeye merakli çok fazla kisinin olduguna deginen Ayata, “Amerika’dan ögrenmek isteyenler var. Ama Türkiye’den ögrenmek isteyen hiç kimse yok. Hatta Amerika’dan gelip burada ders aliyorlar. Yurt disindan bu meslege merak çok fazla oluyor. Bana göre bu meslege bu kültüre Türkiye’nin önem vermesi gerekiyor” seklinde konustu.



“Bu meslegi severek yapiyorum”

Babasinin meslegini gelecek nesillere aktarmak istedigini söyleyen Halil Ibrahim Ayata, “8 yasindan beri babamla bu isi yapiyoruz. Bu meslegi severek yapiyorum. Sonu biraz kötüye gidiyor. Elaman sikintisi oldugundan dolayi fakat biz yine de devam ettirecegiz. Meslegin tüm dallarini ele almis durumdayim. Ben meslegin egitimini de aliyorum. Hem okuyorum hem de çalisiyorum. Bu yaptigimiz islemeler çalistigimiz ürüne göre süresi degisiyor. Sirali bir sekilde yapiyoruz. Babamdan sonra bana geliyor. Burada nakis yapiyorum. Daha sonra da boyasini, zimparasini ve kalayini yapiyoruz. Kalaydan çiktiktan sonra son rötuslari yapip hazir hale getiriyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile