Aile Toplum Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen seminere, ilçe ve köylerde görevli imam ve müezzinler katıldı.
Hemşire Sevil Baytok, seminerde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve kene ısırmaları, yapışan kenenin çıkarılması konusunda bilgi verildi.
Baytok, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler aracılığı ile hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalık olduğunu söyledi.
Hastalığın öldürücü etkisi olduğunu belirten Baytok, kene ısırmasına maruz kalan kişilerin sağlık kuruluşlarına müracaat etmesi gerektiğini kaydetti.
Kenelerin özellikle hayvancılığın yapıldığı bölgelerde, orman ve mesire alanlarında yoğun olarak bulunduğunu ifade eden Baytok, şöyle konuştu:
"Kene riski olan bölgelerde yaşayanlar, pikniğe gidenler sık sık vücutlarını kontrol etmelidir. Hastalık, çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Hastalığı taşıyan kene türü, özellikle bol yaban hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu, parçalı arazi yapısına sahip kırsal alanlarda görülebilmektedir. Hastalık genellikle kenelerin kan emmesi sırasında bulaşır. Evcil hayvanların üzerindeki kenelerin çıplak elle toplanması, ezilmesi ve patlatılması ile de bulaşabilir. Ayrıca hasta kişilerin, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına veya vücut sıvılarına korunmasız temas etmekle de bulaşabilir."
Babaeski'de Kkka Semineri Düzenlendi
Babaeski Aile Toplum Sağlığı Merkezi'nce Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bilgilendirme semineri düzenlendi.