Babasindan Ögrendigi Kilim Dokuma Meslegini 3 Metrekarelik Dükkaninda Yasatiyor

Babasindan Ögrendigi Kilim Dokuma Meslegini 3 Metrekarelik Dükkaninda Yasatiyor

Babasindan kalma tahta tezgahinda yillardir geleneksel yöntemlerle Gaziantep’in tarihi ve kültürel dokusunu yansitan kilimleri dokuyan 82 yasindaki Yasar Elbir, ilerlemis yasina ragmen 3 metrekarelik dükkaninda meslegini yasatmanin mücadelesini veriyor.

Gaziantep’in Sahinbey ilçesinde yasayan 82 yasindaki Yasar Elbir, adina türküler yazilan, eski Osmanli ve Antep evlerinde, yörük çadirlarinda kullanilan sedir, yerlere serilen sark köseleri ve motif amaciyla duvarlara asilan kilimleri dokuyarak 75 yil önce babasindan ögrendigi meslegi ayakta tutmaya çalisiyor. Her gün sabahin ilk isiklariyla birlikte Sehreküstü Konaklari’nda bulunan 3 metrekarelik dükkanina gelen Elbir, ilerleyen yasina aldiris etmeden tahta tezgahinin basina geçip ilk günkü hevesle kilim dokuyor.

Eski el tezgahinin son ustasi kilimleri yurt içindeki ve yurt disindaki müsterilerine satiyor

Gaziantep’te eski el tezgahinin son ustasi olan Yasar Elbir, 1995 yilindan beri 3 metrekarelik dükkaninda teknolojiye karsi direnerek el dokumasi kilimler üretmeye devam ediyor. Babasindan ögrendigi meslegini incelikleriyle icra ederek 75 yildir kilim dokuyan Elbir, ilerleyen yasina ragmen ürettigi el emegi göz nuru kilimleri yurt içindeki ve yurt disindaki müsterilerine satarak hem geçimini saglayan hem de meslegini sürdürüyor.

"Ögrenmek isteyen varsa gelsin ögreteyim"

Kilim dokumayi babasindan ögrendigini belirten Elbir, meslegini yasatmak için çabaladigini belirterek, “Bu meslekte bir tek ben kaldim. Bu meslegi bu sehirde baska yapan yok. Usta da tezgahta tek kaldi. Ögrenmek isteyen varsa gelsin ögreteyim” dedi.



Geleneksel yöntemle dokuma yaparak teknolojiye direniyor

Çirak olarak basladigi meslegini yasami süresince devam ettirmeyi ve ögrenmek isteyenlere aktarmayi hedefledigini belirten Elbir, yüzyillardir kilim dokumaciligi sektörünün önemli merkezlerinden olan Gaziantep’te sadece bir tane tahta tezgah ve bu tezgahta çalisabilen bir usta kaldigina dikkat çekti. Sanayinin gelismesi ile tahta tezgahlarin yerini elektronik tezgahlar aldigini belirten Elbir, meslege ilginin olmamasinin ve çirak yetistirilememesinin kilim dokumaciliginin zaman geçtikçe azalmasina neden oldugunu ifade etti.



“Bu meslek ölmesin diye çaba sarf ediyorum”

Meslegini yasatmak için çabaladigini belirten Elbir, “Bu meslek bana babamdan kaldi. Kilim dokuma baba meslegimdir. Bu meslege çirak olarak basladim. Daha sonra da kilim dokumaya basladim. Halen meslegime devam ediyorum. Bu meslek ölmesin diye çaba sarf ediyorum. Meslegi birilerine ögretmek istiyorum. Fakat gelen olmuyor. Kilim ustasi olarak tek basima kaldim” ifadelerini kullandi. Tezgahlarda el emegi göz nuruyla dokunan hali, kilim, savan ve çulha gibi ürünlerin artik fabrikalarda son teknolojik makinelerde üretildigini belirten Elbir, Gaziantep’te önceki yillarda sayisi 9 bin ile 10 bin arasinda olan ve tamamen insan gücüyle çalisan tahta tezgahlarin kalmadigini da bildirdi.

Ilerlemis yasina ragmen her gün kilim dokuyor

Ilerlemis yasina ragmen her gün is yerine gelerek tezgâhinin basinda çalismaya devam ettigini ifade eden Elbir, “Babam vefat ettiginde ben henüz küçüktüm. Daha sonra babamin meslegini ben devam ettirdim. Babam tezgahin basindan ayrildiginda, meslegi ögrenmek için tezgahta bos mekik atardim. Kilim dokumaciligi sadece Gaziantep’te var, baska yerde yok” seklinde konustu.



“Usta da tezgahta tek kaldi”

Gaziantep’te kilim dokuma ustasi olarak bir tek kendisinin kaldigini belirten Elbir, “Benden baska da kilim dokuyan usta yok. Tezgah da tek usta da tek artik. Meslegi ögrenmek isteyen varsa gelsin ögreteyim. Fakat kimse ögrenmek istemiyor. Meslegin zor ve parasinin az oldugunu söylüyorlar. Çalisirsan neden para kazanilmasin? Zamaninda bu meslek ile ev geçindirdik. Hiç kimse bu meslege tenezzül etmiyor. Kilim dokuma genç isi. Ben 82 yasindayim, artik zorlaniyorum. Meslek ölmesin diye çabaliyorum ve ben de meslegi birakirsam bu meslek biter” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile