Türkiye'de üretimi düşük olduğu için yurt dışından ithal edilen yemeklik ceviz yağı, Ordu'nun Fatsa ilçesinde üretilmeye başlandı. Fındıktan sonra yemeklik ceviz yağı üreten firma, 13 ülkeye de ihracat planlıyor. Fatsa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 2012 yılında kurulan fabrikanın ürünleri, marketlerde de satışa sunuluyor.
Fabrika müdürü Faruk Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk defa yemeklik ceviz yağı üretimine fabrikalarında başlandığını belirtti.
Ceviz yağı üretimiyle bölgedeki onlarca işsiz gence istihdam sağladıklarını anlatan Gür, "Fındıktan sonra cevizin de yemeklik yağını ürettiğimiz için mutluyuz" dedi.
Ceviz yağının çeşitli marketlerde satışına başlandığını anlatan Gür, şöyle konuştu:
"20 yıldan bu yana kabuklu kuru yemişlerden yağ çıkartan bir sektörde üst düzey yöneticilik yaptım. Uzun yıllar fındık yağıyla uğraştım ancak bir anda ceviz yağına yoğunlaştım. Babam üç yıl önce alzheimer hastalığına yakalandı. Doktor ve hastane aşamasında hep karşımıza ceviz ürününün faydaları çıktı. Uzman hekimler cevizin daha fazla ve genç yaşlarda tüketilmesiyle bu hastalığa yakalanma riskinin daha az olacağını söyledi, bu da bize fabrikayı kurmada ilham verdi. Cevizin bu faydalarını öğrendikten sonra cevizden insanların nasıl daha fazla faydalanabileceği konusunda bir çalışma başlattık."
- İlk adım 2012'de atıldı
Ceviz yağı üretim fabrikasıyla ilgili ilk adımı kısa süre önce attıklarını anlatan Gür, şöyle devam etti:
"Babamın hastalığını gördükten sonra insanlara nasıl daha fazla ceviz tükettirebiliriz fikrini geliştirmeye çalıştık, Ar-Ge araştırmasını yaptık. Bu sırada bakanlığımızın ceviz eylem planı ortaya çıktı. Bu projeyle Türkiye'de ceviz üretiminin çok ciddi miktarda artacağı izlenimini edindim. Uzun vadede arz talep dengesinin üreticinin aleyhine dönmemesi için de projemizi hızlandırdık. Bu anlamda 2012 yılında 3 ortaklı şirketimizi kurarak ilk adımımızı attık. Daha sonra 8 ay süreyle Ar-Ge çalışması yaptık. Bunun sonucunda ise tüm yemeklerde kullanılabilecek rafine ceviz yağı üretimini gerçekleştirdik."
- 13 ülkeye ihraç edilecek
Yemeklik ceviz yağını kısa sürede yurt dışına da pazarlayacaklarını anlatan Gür, "Ceviz yağını üretirken hedef pazarımız öncelikle yurt dışı. Çünkü cevizin maliyetini aşağı düşürmek için muhakkak yurt dışı ayağımızın daha fazla olması gerekiyordu. Yüzde 50'nin üzerindeki üretimimizi yurt dışına pazarlamayı planladık. 13 ülkeyle son görüşmelerimizi yaptık. Almanya'ya ilk ihracatımızı yapacağız. Daha sonra da ABD, Hollanda, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere diğer ülkelere de sevkiyatlarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Gür, üç aylık sürede bin 100 ton ceviz yağı üretimini gerçekleştirdiklerini anlattı.
- "Ceviz yağı fabrikası yöre halkına da yaradı"
Ceviz yağı fabrikasının yöredeki çiftçilere fayda sağladığını aktaran Gür, şunları kaydetti:
"Bizi bu projede heyecanlandıran en büyük olaylardan biri de bölgemizde atadan ve dededen kalma çok sayıda ceviz ağacı var. Bu cevizler genellikle 'çetin ceviz' diye bilinir. Bu tür cevizlerin piyasada ekonomik olarak pek fazla değeri yoktur. O anlamda daldan toprağa düşer ve buradan da kuşlar yerdi. Biz bu yıl ilk kez ticari değeri olmayan bu cevizleri satın aldık ve yağlık olarak değerlendirdik. Böylelikle yöre halkına da bir nevi maddi kazanç sağlanmasına vesile olduk."
Gür, ceviz yağının yanında şekerli ceviz ezmesi ürettiklerini de sözlerine ekledi.
Babasının Hastalığından Etkilendi, Ceviz Yağı Fabrikası Kurdu
Birkaç yıl önce alzheimer hastalığına yakalanan babasının hastalığı dolayısıyla cevizin beyin üzerindeki olumlu etkilerini öğrenen Ordulu Faruk Gür, 3 ortaklı bir fabrika kurarak yemeklik ceviz yağı üretimine başladı.