Babasinin Okula Göndermedigi 94 Yasindaki Hayirsever Kendini Egitime Adadi

Babasinin Okula Göndermedigi 94 Yasindaki Hayirsever Kendini Egitime Adadi

Karabük’te babasinin okula göndermedigi 94 yasindaki hayirsever, okuyamamanin üzüntüsünü yaptirdigi okullarla gidermeye çalisiyor.

Karabüklü hayirsever is insani Ali Baltaci (94) 1969 yilindan itibaren egitime büyük destek vermeye basladi.

Babasinin okula göndermedigi Baltaci, ilk egitime yönelik destegini 40 yasinda köyüne okul yaptirarak gösterdi. Ögrencilerin okul ve kirtasiye malzemelerini de karsilayan hayirsever, Safranbolu ilçesinde ilk önce Ali Baba Anaokulu’nu ardindan da açilisini yeni yaptigi Ali Baba Ilkokulu’nu yaptirdi. 2023 - 2024 egitim ögretim yilinda hizmete giren okulun açilisini Baltaci, Safranbolu Kaymakami Saban Arda Yazici ile birlikte yaparak ögrencilerin hizmetine sundu.

“Harf Devrimi oldu, gavur yazisi diye babam beni okula göndermedi”

Is insani Ali Baltaci, Ihlas Haber Ajansi’na yaptigi açiklamada, “Ben 1929 yilinda dogdum. Yeni Harf Devrimi oldu, köyün çocuklari okula gidiyor. ‘Gavur yazisi’ diye babam beni okula göndermedi. Zaman gelince okula giden çocuklar bir seyler yaziyorlar. Ben merak ediyorum. Onlarin yazdiklarina bakiyorum ama bir sey bilmiyorum. Daha sonra ‘Bana adimi yaziverin’ dedim. Küçük bir yumusak tas buldum. O yumusak tasa adimi yaziverdiler ama Ali isminin nasil yazildigini bilmiyorum. Onu cebimde tasiyorum, ara sira bakiyorum. Benim adim buymus diyorum. Yagan karin üzerine adimi yaziyorum ama köyün çocuklari okulda çok fazla seyler ögreniyorlar. Bir seyler görüyorlar. Ben çok da merak ediyorum ama devam ettim ben koyunlari otlatmaya” dedi.

1945 yilinda babasini zorla ika ederek okula yazildigindan bahseden Baltaci, “Bizim gittigimiz okul 7 kilometreydi bizim köye. Yasim büyük olmasina ragmen birinci siniftayim. Tabii sinifimiz, birinci, ikinci ve üçüncü siniflarin bir arada bulundugu bir sinifti. Ben merakli oldugum için 3 ayda toplama, çikarma ve çarpma islemlerini ögrendim. 3 ay sonra 1 metre civarinda kar yagdi. O günkü düsünceme göre nasil olsa yazi yazma, okumayi ve az da olsa matematigi de biliyorum tekrardan koyun pesine gitmeye karar verdim” diye konustu.



“Çok sikinti çektim”

3 aylik okul hayatindan sonra bir kisinin kendisini Istanbul’da çirakliga getirdigini aktaran Baltaci, “16 yil isçilik yaptim. 16 sene sonra 1961 yilinda kendi is yerimi kurdum. Is yerlerim genisledi. Çok çalisanim oldu ve muhasebe bürosu açtim. Matematigim zayif diye muhasebe bürosuna hesap soramiyorum. Beni katakulliye getiriyorlardi. Çok sikinti çektim” ifadelerini kullandi.

“Okul olmayan köyüme bir okul yaptim”

Okuyamamanin hincini almak için önce kendine bir apartman ardindan okul yaptirdigini kaydeden Baltaci, “1969 senesinde geldim köyüme. Okul olmayan köyüme bir okul yaptim. Bizim köyden 7 kilometre uzakliktaki okula sekiz çocuk gidiyordu. Benim yaptirdigim okulda ayni yilda 28 çocuk okudu. Çok merakli oldugum için, o çocuklarin kirtasiye ve okul kiyafetleri bana aitti. Okul meraki buradan basladi” seklinde konustu.

“Bende asiri bir derece çocuk sevgisi var” diyen Baltaci, “Çocuklari çok seviyorum. Çocuklari sevdigim için ne yapmam lazim? Imkanlarim da müsait. Ilk önce Ali Baba Anaokulunu yaptirdim. Orada su anda 220 torunum var. Onlara torunum gözüyle bakiyorum. Çok da seviyorum. Benim o çok sevdigim torunlarim oradan çiktigi zaman uzaga gitmemeli, gözümün önünde okumali diye Ali Baba Ilkokulunu yaptirdim” ifadelerine yer verdi.

Diger is adamlarina da çagrida bulunan Baltaci, yaptirdiklari eserlerin ömür boyu yasayacagini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile