Babasının 'Otantik' Mirasını Müzede Sergileyecek

Eğitimci yazar Arif Baş'ın Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 18 yılda topladığı 200 otantik eşya, oğlu tarafından yaptırılan müzede meraklıların beğenisine sunulacak Oğuz Baş: 'Babam, değişik yollarla temin ettiği müzedeki eski eşyaları, kendi çapında oluşturduğu açık hava müzesinde sergilemeye çalıştı. Bu otantik eşyaların içerisinde demirci körüğünden tutun, gazeteci Teoman Erel’in daktilosuna kadar 200 değişik türde eser bulunuyor'

ŞAHİN ÖZMEN - Eğitimci yazar Arif Baş'ın kendi imkanlarıyla topladığı ve 1994'ten beri açık havada sergilenen 200 otantik eşya, oğlu Oğuz Baş'ın girişimiyle müzede sergilenecek.

Oğuz Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının yıllardır topladığı eşyalar için Yozgat'ın Sorgun ilçesi Bahadın beldesinde 'Arif Hoca Müzesi ve Kültür Bahçesi' adıyla müze yaptırdığını söyledi. Baş, babasının emaneti olan eşyaları daha çok kişiye ulaştırmak istediğini dile getirdi.

- Eşyaları maaşından satın aldı

Babasının ölünceye kadar 18 yıl aralıksız çalışarak müzedeki eserleri topladığını, bunlardan birçoğunu çevre köylere giderek maaşından satın aldığını ifade eden Baş, şöyle konuştu:

'Babam, değişik yollarla temin ettiği müzedeki eski eşyaları, kendi çapında oluşturduğu açık hava müzesinde sergilemeye çalıştı. Bu otantik eşyaların içerisinde demirci körüğünden tutun, gazeteci Teoman Erel’in daktilosuna kadar 200 değişik türde eser bulunuyor. Burada bulunan ahşap eşyalar, açık havada bulunmasından dolayı, toz toprak ve dış etkenlere karşı korunmasızdı. Dolayısıyla kurtlanmaya ve çürümeye açık durumdalardı. Bir daha bulunmayacak bu güzel eserlerin, gelecek nesillere aktarılabilmesi için derleyip, toparlayıp kapalı bir alana taşıma gereği duyduk. Bunun için burasını yaptırdık. Bana düşen görev buydu, görevimizi yerine getirdik.'

Baş, müzedeki eserlerin birçoğunun küçük işletmelerde, tarımda, evlerde kullanılan ve günümüzde olmayan alet ile edevattan oluştuğuna işaret etti.

Müzede asırlık tarihi olan pek çok eser bulunduğuna işaret eden Baş, 'Babam köy enstitüsü mezunu bir öğretmendi. O zaman köy enstitüleri olmasaydı belki kara sabanın arkasından tutan bir çiftçi olacaktı. Bir öğretmen olarak böyle bir müzeyi ortaya çıkarmak kolay değildir.' dedi.

Müzede paha biçilemeyecek manevi değeri olan eserlerin de yer aldığını söyleyen Baş, 'Babamın bir ideali vardı, onu gerçekleştirdi. Biz de onun idealini ilelebet sürdürmeye çalışacağız.' sözlerine yer verdi.

Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan da eğitimci yazar merhum Arif Baş'ın 1994 yılında kendi imkanlarıyla kurduğu müzenin, İç Anadolu Bölgesi'nin ilk açık hava müzesi olma niteliği taşıdığını söyledi.

Arif Hoca Müzesi ve Kültür Bahçesi'nin ileride kıymeti biçilmez bir değere ulaşacağını, kendilerinin de bunu desteklediğini ifade eden Özcan, müzedeki eşyaların sayısını artırmak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Arif Baş'ın müzede yer alan eşyaların kimisini para vererek aldığını, kimisinin de kendisine hediye geldiğini aktaran Özcan, 'Müzede eski kalaycı körüğünden, körüklü fotoğraf makinesine, eski ev eşyalarından tarım aletlerine kadar pek çok eşya bulunuyor. Şimdi bu eşyalar yeni yerine taşınan Arif Hoca Müzesi’nde ziyaretçileri bekliyor.' sözlerine yer verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile