Baca temizliği AB uyum yasalarına girdi, diploması olmayan temizlik yapamayacak

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde baca temizleyicileri de diplomalı olacak, önüne gelen bacaya çıkamayacak.

Tüm Baca Temizleyiciler Zan

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde baca temizleyicileri de diplomalı olacak, önüne gelen bacaya çıkamayacak.

Tüm Baca Temizleyiciler Zanaatı Merkez Federasyonu (TBTZMF) tarafından baca temizleyicilerine yönelik ilk eğitim pilot il seçilen Bursa'da başlatıldı. 2008 yılında kurulan TBTZMF, 22-28 Kasım tarihleri arasında ilk baca temizliği ana temel eğitimi, baca statik ve uygunluk eğitimi verecek. Eğitim sayesinde baca zanaatkar adayları, federasyonun il dernekleri bünyesinde Türkiye'nin dört bir yanında profesyonel olarak hizmet verecek.

TBTZMF Genel Başkanı Can Çetin, Türkiye'de ilk baca temizliği ve baca dinamik hesaplamaları üzerine eğitimi Bursa'da başlattıklarını söyledi. Çetin, "Bugün 7 bölgeden gelen toplam 72 kursiyer ile ilk eğitim dersini başlatıyoruz. 6 gün sürecek eğitim sonunda yazılı ve sözlü imtihandan geçen kursiyerlere tarafımızdan sertifikalar verilecek. Bu kursiyerler ilk çalışmalarına ise ocak ayında yine Bursa'da başlayacaklar." dedi.

Bursa'nın pilot il seçilmesi ve eğitimlerin Bursa'da başlatılmasının nedeninin ise baca gazından ve soba zehirlenmelerinden en çok ölümlerin bu kentte olmasından kaynaklandığını belirten Can Çetin, "Çünkü Bursa'nın çok hızlı kalkınan bir kent olmasının yanı sıra, en çok ölümlerin bu kentte olmasından dolayı ilk eğitim ve çalışmaları Bursa'dan başlatıyoruz. 20011 yılında ise 7 bölgede eğitimler başlayacak, Bunlar Kayseri, Giresun, Malatya, Çorlu, İstanbul ve Bursa." diye konuştu.

"YANLIŞ KULLANIMDAN DOLAYI ISININ YÜZDE 60'I DIŞARI GİDİYOR"

Türkiye'de baca ve ekipmanlarının yanlış kullanıldığına dikkat çeken Can Çetin şunları söyledi: "Ülkemizde yanlış kullanımdan dolayı genelde yüzde 40 oranında konutlar ısıtılırken, yüzde 60 oranında ise dışarı ısıtılıyor. Knunun uzmanları olan kadromuz halkımızı bu konuda da bilinçlendirecek."

İİS-ME İzolasyon havalandırma müdürü ve Federasyon Onursal Başkanı İsmet Çakan ise AB uyum yasaları çerçevesinde Almanya'da aldıkları eğitim kapsamında Bursa'da eğitimlere başladıklarına dikkat çekti. Çakan, "Bursa'da baca temizlemesini ve bu konuda yapılan yanlışları gösterip, doğru kullanımını öğretmek için harekete geçtik. Ayrıca en çok ölümlerin de Bursa'da olmasından dolayı federasyonumuz ile ilk kez Bursa'da bu eğitimi başlattık. Bu kapsamda Almanya'dan gelen 6 eğitmen ile bir haftalık ders ve eğitim verip her kursiyeri yetiştirmek istiyoruz. Bu işi teknik olarak en iyi şekilde yapılması için Bursa'dan öncü olarak başlamış bulunuyoruz." dedi.

Mehmet Acil de Malatya'dan 20 kişilik bir ekiple kursa katıldıklarını belirterek, "Bacacılar olarak, burada baca sanatını öğrenip, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da hizmet vermek istiyoruz. Şu anda Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Maraş gibi illerde bu hizmetleri vereceğiz." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile