Toplardamar yetmezligini, “Vücudun uç tarafindan tekrar kalbe oradan akcigere pompalanma üzere vücuttaki kirli kani toplayan sisteme toplardamar sistemi diyoruz. Bunun içinde özellikle bacaklarda yer çekiminin aksine bir hareket oldugu için kapakli bir sistem mevcut. Bu kapakli sistem bozulmaya baslayinca yer çekiminin etkisiyle ayak bileklerinden itibaren kanin bir miktarinin bacaklarda birikmesi ile olusan bir hastaliktir” sözleriyle tanimlayan Medicana International Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Murat Küsdül risk faktörleriyle ilgiliyse su bilgileri verdi: “Ayakta çalisan insanlar. Özellikle terzi, hemsire, doktor, trafik polisi. Hareketsiz uzun süre ayakta kalmasi gereken insanlarda daha çok görülür. Kadin cinsiyetinde daha çok görülür. Gebelik ayrica bir risk faktörüdür. Sicak hava diger bir risk faktörüdür. Ana risk faktörleri olarak bunlari sayabiliriz.”
Hastalarin ilk basta hastaliklarini tam olarak kavrayamadigini belirten Küsdül teshis ve tedaviyi anlatarak, “Genelde gelis sikayetleri bacaklarda siddetli agri, anlam veremedikleri bir huzursuzluk, renk degisiklikleri, bacaklarda kasinti, ayaklarinin altina yanma ve küçük küçük damarlanmalar sikayetleriyle gelirler. Ancak bizim hastaligi tam olarak tespit edebilmemiz için renkli doppler ultrason yaptirmamiz gerekir. Bu doppler ultrasonda damarin normal çapindan daha fazla genisleyip, genislemedigini kani tasiyan kapakli sistemin gerektigi gibi çalisip çalismadigini radyoloji doktorlari tarafindan tespit edilip bize rapor halinde sunulup bizde bu raporlara göre kendimiz bir tedavi metodu seçeriz. Tedavi metodunu ikiye üçe ayirabiliriz. Bir medikal tedaviyle ilaç tedavisiyle gideriz. Iki normal klasik varis ameliyatlariyla bu sorunlari çözmeye çalisiriz. Ya da son 10 yilda bütün dünyada hizla ilerleyen vücutta hiçbir kesi yapmadan yapabilecegimiz lazer ameliyatlari ya da embolizasyon ameliyatlari olarak siniflandirabiliriz. Ayrica olusabilecek kozmetik problemler de bir operasyonla çözümlenebilir” sözlerini kullandi.
Opr. Dr. Murat Küsdül’ün tedavi ettigi hastalardan bu hastalikla 2 kez mücadele eden Elifcan Oral (32) da deneyimlerini paylasti. Ilk olarak gebelik sirasinda sol bacaginda bu hastaligin görüldügünü ve medikal tedavinin sikayetlerini azaltmada yardimci oldugunu belirten Oral, 2,5 yil sonra sag bacaginda da bu hastaligi yasamasiyla embolizasyon yönteminde karar kildiklarini belirtti.
Küsdül tarafinda uygulanan embolizasyon tedavisi ile sag bacagindaki sikayetlerinin ortadan kalktigini ve eskisi gibi hissetmeye basladigini belirten Oral, daha önce yasadigi agridan ötürü otomobil bile kullanamazken operasyon sonrasi eve hastaneden eve otomobilini kullanarak dönebildigini belirtti.
Tedavinin ertelenmesinin hayati olabilecegini belirten Oral, “Diger bacagimda yasadigim risk hayati bir risk oldugu için dogumdan sonra bunda da herhangi bir pihtilasma olursa diye çok korktum. Çünkü pihti bacakta kalmayip akciger veya beyne atabiliyor. Her zaman böyle sansli olunmuyor. O zamanda bir anda hayatinizi kaybedebiliyorsunuz. 2 senedir hastasiyim bu riskleri bana doktorum zaten anlatmisti. O yüzden asiri tedirgin olmustum. En fazla 6 ay erteleyebildim o da Kovid olmasa ertelemeyecektim. Hemen olacaktim. Iyi ki de oldum. Kapali bir ameliyatti zaten. Bir yarim saat içerisinde çiktim. Böyle bir rahatsizligi olan varsa tedavisini kesinlikle ertelemesin” diye konustu.
Murat Küsdül de insanlarin vücutlarindaki degisimlere dikkat etmesi gerektigini belirtti.
Bacakta yasanan agri, renk degisikligi ve sislik gibi sikayetlerin bu hastaligin belirtisi olabilecegini söyleyen Küsdül, “Bu örnekledigimiz hastada oldugu gibi hasta sikayetlerini ciddiye almayip, vakit geçirip doktora gelmeseydi toplardamar sistemi tamamen ana damar sistemiyle birlikte bozulup tekrar bir pihtilasma zeminine sebebiyet verebilirdi. Bu yüzden hastalarimizdan bacaklarinda agri, renk degisikligi ve sislik gibi sikayetleri görsel sikayetler olmasa dahi bu tip sikayetleri oldugunda mutlaka doktora basvurmalari ve gerekli tedavileri uzman bir hekimden almalarini öneriyoruz” seklinde konustu.
Bacaklardaki Agri Ve Sislige Dikkat Açiklamasi Toplardamar Yetmezligi Belirtisi Olabilir
SAMSUN – Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Murat Küsdül, bacaklardaki agri, sislik ve renk degisikliginin toplar damar yetmezligi belirtisi olabilecegini belirterek, özellikle uzun süre ayakta kalan mesleklerde çalisanlar ve hamilelerin bu sikayetleri ciddiye almasi gerektigini belirti.