Bademcik , Geniz Eti Hastalıkları ve Yanlış Bilinenler
Medical Park Trabzon Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Özcan Acuner, bademcik ve geniz eti hakkında uyarılarda bulunarak geniz eti ameliyatı için yaş sınırlaması olmadığını doğumdan itibaren yapılabileceğini söyledi.
Ailelere konuyla ilgili uyarılarda bulunan Dr. Acuner, “Özellikle geniz eti ameliyatı için yaş sınırlaması yoktur ve doğumdan itibaren yapılabilir. .Bademcikler için çocuğun üç yaşına gelmesi veya 18 kilo civarlarında olması beklenebilir. Ama daha küçük yaşlarda mecbur kalınıp ameliyat olan çocuklarda dahi vücudun bağışıklık sisteminde bir eksiklik saptanmamaktadır” dedi.
Bademcik iltihabının ne gibi sorunlara yol açabileceğiyle ilgili Dr. Acuner, şunları söyledi:
“Tonsil ve adenoid hem infeksiyonlara hemde büyüklüklerine bağlı olarak bazı sorunlara yol açabilirler. Adenoid daha çok çocukluk çağının problemi olmasına rağmen tonsil hem çocuklarda hem de erişkinlerde hastalık yapabilmektedir. Sık geçirilen infeksiyonlar, hem hastanın günlük yaşamını etkiler, hemde sık sık ilaç kullanımına neden olur. Ancak geçirilen infeksiyonların (iltihapların) en önemli sonuçları, kalp kapakçıkları, eklem ve böbreklerin risk altında olmasıdır. İnfeksiyonları dışında tonsil ve adenoidin büyüklükleri de önemli sonuçlara yol açar. Tonsillerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma sorunları yapar.Ayrıca tonsil üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olur. Adenoid dokusunun büyük olması herşeyden önce burun tıkanıklığına yol açar. Bu hastalarda ağzı açık uyuma ve horlamaya neden olur. Burun, solunan havanın ısısını ve nemini ayarlar ve bazı zararlı partikülleri tutar. Bu nedenle ağız solunumu yapan hastalarda bazı solunum yolu problemlerine yol açar. Geniz eti ayrıca; orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı kulak zorunda çökme, işitme kaybı ve iletişim bozukluğu. İşitme kaybı bazen anne-babanın farkedemeyeceği seviyede olur ancak sıklıkla da hastayı doktora götüren ilk sebeptir. Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu. Geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı (farenjit), öksürük ve alt solunum yolu problemleri. Baş ağrısı. Sinüzit”
TEDAVİ YÖNTEMİ GENELLİKLE İLAÇ
Bademcik ve geniz etinin tedavisinin genellikle ilaç olduğunu kaydeden Dr. Acuner, “Bademcik ve geniz etinin akut iltihaplarında tedavi genellikle ilaçlardır. İlaç olarak en sık antibiyotikler,ağrı kesiciler ve eğer alerjik faktörlerde düşünülüyorsa antihistaminiklerdir. Ciddi problemlere yol açmayan ve sık infeksiyona yol açmayan bademcik ve geniz eti ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen, bazen bademcik ve geniz etinin alınması gerekir”
Hangi durumlarda alınması gerektiği konusunda bilgi veren Dr. Acuner, “Tonsil ve adenoidin alınmasına karar vermek, bazen kolaysa da bazen hastayı belli bir süre takip etmeyi gerektirir. Ameliyata karar verilmesine neden olan durumlar şunlardır: Sık sık infeksiyon geçirilmesi: Genelde kabul edilen durum, birbirini takip eden yıllarda, senede 3 veya daha infeksiyon geçirilmesidir. Tek bir yılda ise 5-7 arası enfeksiyon geçirilmesi gereklidir.-Tonsillerde infeksiyon olmasada yutmayı zorlaştıracak kadar büyümesi Tonsil dokusunun tek taraflı büyümesi (lenfoma veya başka habis hastalıkların belirtisi olabileceğinden) Tonsil üzerinde ağız kokusuna neden olabilecek şekilde sık sık birikim olması -Adenoid dokusunun nefes almayı bozacak kadar büyümesi -Orta kulak iltihabı (otitis media) ve işitme kaybına neden olması -Sık sık sinüzit ve alt solunum yolu problemlerine neden olması” ifadelerini kullandı.
Ameliyat için kesin bir yaş sınırı olmadığını ifade eden Dr. Acuner, “Ameliyat için kesin bir yaş yoktur. Hastaya verdiği zarara göre karar verilir. Sık kabul edilen durum tonsil ameliyatı için hastanın 3 yaşını doldurmasıdır. Adenoid alınması ise 1 yaşında dahi yapılabilir. Birçok kez çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte ve tedavi başarısını düşürmektedir” dedi.